Spelaren Christian Günther : Sveriges utrikespolitik under andra världskriget (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
519
Utgivningsdatum
2014-05-15
Förlag
Arx Förlag AB
Originaltitel
Spelaren Christian Günther. Sverige under andra världskriget
Dimensioner
210 x 135 x 31 mm
Vikt
471 g
SAB
Lz Günther, Christian
ISBN
9789187043208

Spelaren Christian Günther : Sveriges utrikespolitik under andra världskriget

(9 röster)  |   Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-05-15
116
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nu kommer den i häftad utgåva - Spelaren Christian Gu¤nther. Boken som förändrade norra Europas historieskrivning, diskuterades på
internationell regeringsnivå och blev standardverk om Sveriges kontroversiella utrikespolitik under andra världskriget.

Utrikesminister Gu¤nther arbetade 1940-1941 hårt för ett svenskt närmande till Nazityskland. Under arbetets gång blev han en säkerhetsrisk och begick troligen spioneribrott. Kanske erbjöd han till och med Nazityskland, i hemlighet, militärfördrag.
Ett år senare gav Gu¤nther, som förste utrikesminister i världen, judar en fristad under Förintelsen.

Spelaren Christian Gu¤nther tecknar ett porträtt av en gåtfull minister och person, känd för sin spelmani, som periodvis ensam utformade den svenska utrikespolitiken under andra världskriget.

Boken som utkom första gången 2006 (W&W) har i denna nya upplaga försetts med ett nyskrivet förord av författaren Ola Larsmo, ordförande för svenska PEN-klubben.

"En utomordentligt intressant, välskriven och läsvärd bok om en viktig person i svensk nutidshistoria. Boken är samtidigt en mycket god skildring av Sveriges utrikespolitik under kriget. Henrik Arnstad skriver med bred sakkunskap och beläsenhet."
Fil. dr. Bo Persson
Universitetslektor, Historiska Institutionen,
Stockholms Universitet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Spelaren Christian Günther : Sveriges utrikespolitik under andra världskriget
 2. +
 3. Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 365 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Spelaren Christian Günther : Sveriges utrikespolitik under andra världskriget. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Svensk och finsk utrikespolitik i nytt ljus
  Lennart Elborgh (Huddinge), 6 maj 2023

  Utomordentligt bra bok som ger en god bild av Sveriges svåra balansgång i relationerna till Finland och Tyskland under andra världskriget. Genom att regelbundet referera till andra händelser under kriget får man en tydlig bild av vad som hände samtidigt ute i världen vilket tydliggör bakgrunden till den svenska regeringens och särskilt Christian Günters agerande. För den som är särskilt intresserad av våra relationer till Finland då och vad som hände under kalla kriget är det en ovärderlig kä... Läs hela recensionen

 2. Günther
  Anders, 1 april 2019

  Intressant och välskriven. Som alltid blir analysen av Sveriges agerande under WW2 svår men författaren lyckas förhålla sig hyggligt redovisande de motstridiga intressena. Intressant också redovisningen av Finlands deltagande i Fortsättningskriget som de föredrar att kalla det.

 3. Intressant bok om en gåtfull person
  BiblioteKarinZ, 17 april 2018

  Lärorik och intressant bok om en svår tid i Sverige, där den svenske utrikesministern Christian Günther spelar högt i utrikespolitiken under andra världskriget. Det var en komplex värld att navigera i och många hänsyn togs. Inte alltid så smickrande för Sveriges neutralitet.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Henrik Arnstad