Gustav Vasas krönika (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med Adobe-kryptering (0.3 MB)
Om Adobe-kryptering
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2018-10-19
Förlag
Mimer Bokförlag
ISBN
9789187593949
Gustav Vasas krönika (e-bok)

Gustav Vasas krönika (e-bok)

E-bok (EPUB - DRM), Svenska, 2018-10-19
119
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Peder Svart, biskop i Västerås, har nått berömmelse tack vare sin levnadsteckning över Gustav Vasa. Skildringen har varit grundläggande för uppfattningen om kungen och dennes insatser.

Historieskrivaren Peder Svart har även vunnit allmänt erkännande som en framstående författare och krönikan är ett betydande konstverk. Framställningen är livfull och dramatisk och språket mustigt och kraftfullt. Det är också här vi hittar många av originalversionerna av de äventyrsberättelser där Gustav Vasa spelar huvudrollen.

Svarts krönika, som beskriver vägen till makten och de tio första regeringsåren, kompletterades senare av Per Brahe till att omfatta hela kungens liv. Brahes krönika är framförallt berömd för sin karakteristik av Gustav Vasas person, men behandlar till exempel också Dackefejden utförligt, där han själv innehade en ledande roll.

För första gången i modern tid samlas båda verken i en volym för att utgöra en komplett krönika. Texterna presenteras utan ingrepp i språkform men med moderniserad stavning. Äldre ord och uttryck förklaras i en ordlista.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Gustav Vasas krönika