Systerskap : en feministisk idébok (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
266
Utgivningsdatum
2018-05-07
Upplaga
1
Förlag
Volante
Medarbetare
Wilsson, Ulmaja (form)
Dimensioner
221 x 145 x 20 mm
Vikt
543 g
SAB
Ohja
ISBN
9789188659194
Systerskap : en feministisk idébok (inbunden)

Systerskap : en feministisk idébok

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2018-05-07
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Veronica Palm om boken:

"Systerskap är inget gulligt eller mysigt. Det är ren och skär makt. Om vi lär oss använda verktyget rätt så kan fler kvinnor ta plats utan att vakna med huvudvärk trots att de sover med bettskena. När jag som tjugoettåring valdes till ersättare i kommunfullmäktige hade jag velat att den här boken fanns. När jag mer än tjugo år senare avgick jag från socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott, som ordförande för Stockholms socialdemokrater och efter att i tretton år varit riksdagsledamot, hade jag många gånger saknat att läsa den här boken.

Vi som blev vuxna i den tredje vågens feminism i kölvattnet av Fittstim tvingades lära oss prestera på samma villkor som killarna. Vi hade ju tillträde till rummen så vad kunde vi gnälla över? Vi bet ihop. Vi presterade. Vi var duktiga flickor. Men efter hand så började jag se att killarna hade något vi saknade. De hade varandra. De valde varandra. De såg varandra. Och de hade en självsäkerhet i att ta plats som vi bara kunde drömma om. Boken tar läsaren med på en resa genom olika typer av systerskap. Men hjälp av mina erfarenheter benas begreppet Systerskap ut under rubriker som Den korta kjolen, Duktig flicka, På männens villkor, Good enough, Revolution i det lilla och Feministiskt förebildskap. Systerskapet blir både begripligt och lätt att ta till sig för den som behöver. Och det behöver hon som har ett bra liv, ett schyst jobb och en jämställd sambo men som ändå känner att det är något som skaver. Jag tar med läsaren in det som blev min värld som vuxen. In i mina tankar och till mina döttrar. In på möte med det socialdemokratiska partiets verkställande utskottet och i riksdagens kammare. Läsaren får vara med när Stefan Löfven bildade regering, när Håkan Juholt avgick och när Mona Sahlin bad mig bli skuggminister. Läsaren får också följa med till min barndom där jag letat efter svar på hur jag blev den jag är. Och möta mig under tonåren då jag brottades med att få vara den jag var trots klass och kön.

I berättelserna försöker jag verkligen vara sann mot mig själv och det jag upplevt. Kanske känner sig någon av de människor jag mött utlämnad. Min mening har aldrig varit att skada eller såra. Min mening är att vara sann. Om vi inte ser sanningen och hur könsroller skadar så kan vi inte förändra. Jag har nu avsagt mig alla förtroendeuppdrag i politiken, men jag tänker inte avsäga mig rätten att förändra när så mycket finns att göra.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Systerskap : en feministisk idébok
  2. +
  3. Underlägsen : den misslyckade vetenskapen om kvinnan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Underlägsen : den misslyckade vetenskapen om kv... av Angela Saini (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Veronica Palm

  • Systerskap

    Veronica Palm

    En feministisk idébokav Från gemenskapen i tonårens tjejgäng till... vadå? Vad hände med den där särskilda styrkan i att vara ett gäng av systrar - och hur får vi tillbaka den igen? Trots en imponerande karriär inom politiken - där hon nådde in i ...

Bloggat om Systerskap : en feministisk idébok