Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
6-9 år
Antal sidor
43
Utgivningsdatum
2020-12-11
Upplaga
1
Förlag
Omniprint Förlag
Illustratör/Fotograf
Moa Graaf
Dimensioner
216 x 177 x 9 mm
Vikt
273 g
SAB
Hcf
ISBN
9789189294004
Lotta och Tarm-Ludde (inbunden)

Lotta och Tarm-Ludde

(7 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-12-11
160
 • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I Lotta och Tarm-Ludde får vi följa Lotta som har celiaki och samtidigt lära känna Tarm-Ludde och hans stora familj som bor i tunntarmen.

Boken är en fackbok i sagoform som på ett lekfullt och lättbegripligt sätt ger en förståelse för sjukdomen celiaki och hur den diagnostiseras och behandlas. Barn med celiaki kan lätt känna igen sig i Lotta, och i Tarm-Ludde får de en god vän att vilja vårda genom att äta rätt mat utan gluten.

Som komplement till sagan finns flera vardagstips för dem som har celiaki samt en ordlista med förklaringar för äldre barn och vuxna. Förordet är skrivet av Svenska Celiakiförbundet.

Fem kronor för varje såld bok går till Celiakifonden som stödjer forskningen kring celiaki.

Margareta Elding-Pontén har själv celiaki och är starkt engagerad inom området. Tidigare har hon gett ut boken Glutenfritt - gott och enkelt.

RECENSIONSUTDRAG:

BTJ-häftet nummer 3, 2021. Lektör Birgitta Mark:

"... elegant formgiven och charmigt illustrerad faktabilderbok i sagoform, om den autoimmuna tarmsjukdomen celiaki."

"Barn som drabbats av celiaki får på ett kunnigt, lekfullt och lättbegripligt sätt förklarat för sig hur sjukdomen upptäcks, diagnostiseras och behandlas och sjukdomstillståndet avdramatiseras."

" ... faktainnehållet på ett utmärkt sätt kan hjälpa celiakidrabbade barn upp emot tioårsåldern."

CeliakiForum nummer 3, 2020:

Boktipset: "Pedagogisk bok om celiaki"

INNEHÅLL:
 • Författarens tack till faktagranskaren Daniel Agardh
 • Förord av Svenska Celiakiförbundet
 • Sagan Lotta och Tarm-Ludde
 • Tarm-Luddes kanelbullar
 • Tarm-Luddes tips för en enklare vardag
 • Visste du att ...? Ordlista med förklaringar att diskutera med barnet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lotta och Tarm-Ludde
 2. +
 3. Mamma Mu ABC och 123

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mamma Mu ABC och 123 av Jujja Wieslander (pysselbok).

Köp båda 2 för 239 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Lotta och Tarm-Ludde. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bästa boken om celiaki!

  "Lotta och Tarm-Ludde" är en väldigt pedagogisk och informativ bok om celiaki, d.v.s. att inte tåla gluten. Boken är en faktabok förklädd till sagobok. Med Moa Graafs fantasifulla och välgjorda illustrationer och Margareta Elding-Ponténs okomplicerade texter, får de barnen att förstå både vad som händer i kroppen och hur en undersökning går till. Hur dåligt Tarm-Ludde och hans familj mår av att Lotta äter gluten.

  Detta är en bok som borde finnas hos såväl förskolor som lågstadieklass... Läs hela recensionen

 2. Viktig bok
  veronicas_bok_bak_liv, 17 oktober 2021

  Jag tycker att det här är en fantastisk barnbok, det är en faktabok som är skriven som en sagobok. Vi får följa med Lotta som har fått celiaki och även lära känna Tarm-Ludde och hans familj som bor i Lottas tunntarm. Boken är informativ och förklarar på ett väldigt pedagogisk sätt med härliga illustrationer till texten.

  Till att börja med får man läsa om hur Lotta får ont i magen när hon äter, hur de går till hos doktorn, vad doktorn gör för att ta reda på varför Lotta har ont i ma... Läs hela recensionen

 3. 3+
  Bokdjungeln , 14 oktober 2021

  Genom denna bok har även jag fått lära mig en del om celiaki (bland annat att det heter just celiaki). Den innehåller en del text så att den som läser bör vara 6-9 år tror jag är väldigt bra. Boken förklarar på ett pedagogiskt sätt hur kroppen bryts ner när en med celiaki äter glutenprodukter. Jag tycker också att boken är bra då den även tar upp att den som får celiaki kan leva ett helt normalt liv bara en tar bort just gluten, men att det finns massor av gott att äta som inte innehåller glu... Läs hela recensionen

 4. Charmig och rolig fackbok skrivet som saga
  Stinas_boksida, 18 april 2021

  När Lotta var fem år hade hon ofta ont i magen och var ofta trött, så de gick till läkaren. Där fick Lotta diagnosen Celiaki. Det betyder att man inte tål gluten.

  Tarm-Ludde och hans familj bor i tunntarmen i Lottas mage. De undersöker den mat som kommer ner. Men på sista tiden har det kommit mat som gjort familjen trötta.

  Detta är en charmig och rolig fackbok som är skriven i sagoform så barn förstår vad det innebär att ha Celiaki.
  Många barn kan säkert känna igen sig, ... Läs hela recensionen

 5. Pedagogisk med fina illustrationer
  @bettan_bokprataren (Örebro), 27 februari 2021

  Att det är en faktabok som är upplagt som en saga gillar jag och de fina och detaljerade illustrationerna ger ytterligare en dimension till texten.
  På ett tydligt och pedagogiskt sätt förklarar författaren vad som händer i kroppen. Hon berättar hur en läkarundersökningen går till och vad an själv ska göra för att få må bra igen.
  Det här är en bok som borde finnas tillgänglig i olika barngrupper, allt från förskola till tidigare år i grundskolan för att skapa förståelse hos kompisar f... Läs hela recensionen

 6. Fin fackbok i sagoform om celiaki

  Philip 8 år:
  Mamma och jag läste boken Lotta och Tarm-Ludde. Det är mycket text i boken och fina bilder. Boken handlar om Lotta och hon har ofta ont i magen. Lotta får gå till doktorn och ta blodprov. De tittar på hennes tarm med en slang. Lotta tål inte gluten så hon måste äta glutenfritt. Sen får hon lära sig vad det inte är gluten i. I boken får man veta vad man kan säga till andra och hur man kan tänka.

  AC (mamma):
  Detta är en fackbok i sagoform och pedagogiskt upplagd. J... Läs hela recensionen

 7. Fin, pedagogisk bilderbok om celiaki
  @barnbokstips, 7 januari 2021

  Lotta och Tarm-Ludde är den enda boken om celiaki för barn. Vi får följa Lotta och det är Tarm-Ludde som berättar om henne. Tarm-Ludde bor i Lottas mage tillsammans med sin familj och stora släkt. De trivs bra i Lottas mage men när Lotta börjar få ont i magen varje dag och vara trött så börjar också Tarm-Ludde och de andra i magen bli trötta, svaga och de verkar krympa. Lotta får träffa läkare och ta prover och det visar sig att hon har celiaki. Hennes kropp tål inte gluten. Det är en sjukdo... Läs hela recensionen

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Margareta Elding-Pontén

 • Glutenfritt - gott och enkelt

  Margareta Elding-Pontén

  Glutenfritt - gott och enkelt är boken för personer med celiaki (glutenintolerans), för deras släktingar och vänner och för andra, som är intresserade av celiaki och glutenfri bakning. Här beskrivs på ett enkelt men ingående sätt celiaki, gluten o...