Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
357
Utgivningsdatum
2013-12-13
Upplaga
2
Förlag
Tillväxt-reflektera
Medarbetare
Elfors, Susanna (förf.) / Grankvist, Per (förf.) / Hagbert, Pernilla (förf.) / Hammar, K. G. (förf.) / Holmgren, Pär (förf.) / Hornborg, Alf (förf.) / Jerneck, Anne (förf.) / Karlsson, Sara (förf.) / Larsson, Billy (förf.) / Lindström, Fredrik (förf.) / Lundin, Ylva (förf.) / Oscarson, Stina (förf.)
Dimensioner
178 x 115 x 25 mm
Vikt
205 g
ISBN
9789198146707

Att svära i kyrkan - tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet

(15 röster)  |   Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-12-13

Slutsåld

Det är lätt att hitta invändningar mot BNP-tillväxt men det är inte konstruktivt att blunda för att vårt moderna samhälle i alla dess delar är utvecklat under en tid av expansion. Tekniska framsteg och ökad produktivitet har lett till minskat behov av arbetskraft, men så länge ekonomin växte var det möjligt att "skapa" nya jobb. Utan tillväxt riskerar nu arbetslösheten skjuta i höjden. Dessutom är viktiga byggstenar i den välfärd som vi värnar - sjukvård, skola och pensioner - i grunden hotade när tillväxten uteblir och vi går in i den ständiga lågkonjunkturen.

Och inte bara sysselsättning och välfärd är i riskzonen. Det finansiella systemet kan rasa samman den dag som expansionen inte längre är möjlig. I en verklighet med en växande real ekonomi var det inte bara möjligt att öka skuldsättningen, det var faktiskt för de flesta både klokt och rationellt att göra så. Som en följd av detta har, under de senaste årtiondena, den finansiella sektorn och de samlade skulderna växt till en gigantisk storlek. Det som fram till nu har varit en förutsättning och ett smörjmedel för samhällsutvecklingen riskerar bli den kvarnsten som sänker tillväxten.

Detta är i ett nötskal tillväxtens dilemma. Å ena sidan uppenbara gränser för fortsatt tillväxt. Ekologiska och resursmässiga gränser som inte är förhandlingsbara. Å andra sidan ett samhälle som förutsätter ständig expansion. I en krympande ekonomi kommer inte bara välfärden, utan också den sociala stabiliteten, demokratin och i förlängningen freden att sväva i fara.

Med bidrag av:
Katarina Bjärvall, Anna Borgeryd, Bengt Brülde, Amelia Bryne, Stefan Edman, Susanna Elfors, Per Grankvist, Pernilla Hagbert, KG Hammar, Pär Holmgren, Alf Hornborg, Anne Jerneck, Sara Karlsson, Billy Larsson, Fredrik Lindström, Ylva Lundin, Stina Oscarson, Christer Sanne, Birger Schlaug, Fredrik Sjöberg, Stellan Tengroth, Anders Wijkman, Lars Wilderäng, Boo Östberg.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Att svära i kyrkan - tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Motion i KF
  Germund, 30 juni 2014

  Jag är ledamot i KF och har just lämnat in en motion där jag kräver att alla politiker och chefstjänstemän i kommunen skall få ett ex. av boken och att det senare ordnas ett seminarium som behandlar innehållet och tankar kring det. Bra va?

 2. Mycket läsvärd
  Johan beckmann, 19 februari 2014

  Intressant att läsa så många olika infallsvinklar på detta brännheta område från journalister, ingenjörer, författare och andra. Tänk att liftande och strandskator hade med evig tillväxt att göra!

 3. En spännande debattbok av 24 personer som tvivlar på...
  christer svensson, 13 januari 2014

  En spännande debattbok av 24 personer som tvivlar på tillväxten. Ojämt, intressant och tänkvärt! Jag gillade särskilt fem inlägg, av Anna Borgeryd (VD Polarbröd), paret Boo Östberg och Fredrik Sjöberg (kommunalpolitiker från Knivsta), Anders Wijkman, Anne Jerneck (forskare Lund) och Stefan Edman.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna