Ladda ner och lyssna

För att kunna lyssna på ljudböcker på din surfplatta eller mobiltelefon börjar du med att ladda ner en kompatibel ljudboksläsare/app via App Store (Iphone/Ipad) eller Google Play (Android). Är du Android-användare hittar du tips på kompatibla e-boksläsare här.  

Ladda ner och lyssna på en ljudbok

  1. När du köpt en ljudbok hamnar den i den Digitala bokhylla under Mina sidor på www.bokus.com. Det är även härifrån du laddar ner dina ljudböcker.
  2. När du laddar ned boken får du bokens filer i en zip-fil i mappen "Hämtade filer" på din dator. Högerklicka på zip-filen och välj Extrahera alla/Extract all*. En ny uppackad mapp sparas då ned, det är denna mapp som du använder när du lyssnar.
  3. Om du laddar ned ljudboken som en fil kan du öppna den direkt.
  4. Filen/filerna spelas upp via mediaspelaren på din dator.
     
     *Har du en äldre version av Windows (XP eller äldre) behöver du ett separat program för att packa upp filen till exempel WinZip.

Format

Nedladdningsbar ljudbok

En ljudbok som har överförts till elektroniskt format så att du kan lyssna på den i din dator eller via en ljudboksapp. Storleken för en vanlig roman ligger kring 200–300 MB. Det finns stora variationer, det finns de mp3-böcker som bara är kring 10 MB stora och de som är upp mot 500 MB stora eller mer.

Nedladdningstiden påverkas dels av hastigheten i det nät du använder och dels på hur stor boken är. Det kan ta allt mellan 5 till 45 minuter för en normalstor ljudbok. Vi rekommenderar dig att i första hand använda WiFi för nedladdning av ljudböcker eftersom det normalt både är snabbare och mer stabil jämfört med 4G.

Vattenmärkning/vattenstämpel

Varje digital bok som köps via Bokus är unik och får en så kallad vattenstämpel med ditt ordernummer och det är ett sätt skydda upphovsrättsligt material. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och försvårar inte nedladdning eller användning av filen. Kopiering av boken får bara ske för privat bruk och du är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till annan användare. Vattenmärket visar att e- eller ljudboken som laddats ner tillhör dig och finns där för att förhindra förbjuden kopiering och spridning av de digitala böckerna. Skulle din e- eller ljudbok hamna på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan ditt ordernummer tas fram med hjälp av en avkodare. Det blir därmed köparens eget ansvar att boken inte sprids. I gengäld är filen inte krypterad, vilket innebär att den är mycket lättare att ladda ner och hantera, och kan läsas i långt fler programvaror och olika enheter inklusive iPhone- och Android-telefoner.

Adobe-kryptering är ett Digital Rights Management (DRM) kopieringsskydd. Det innebär att du inte kan kopiera och använda filen hur som helst, utan den är knuten till dig som köpare. För att din e-bok ska vara låst till dig personligen och inte till en specifik telefon, läsplatta eller dator krävs det att du har ett Adobe-medlemskap, ett s.k. Adobe-ID. Det är med detta ID som du sedan bekräftar att du är ägare till boken.