Fri : en uppväxt vid historiens slut (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
350
Utgivningsdatum
2022-08-16
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Amanda Svensson
Originaltitel
Free
Medarbetare
Kominek, Olga (form) / Ingrediensen AB (form)
Dimensioner
225 x 145 x 25 mm
Vikt
473 g
SAB
Lz Ypi, Lea
ISBN
9789100197452
Fri : en uppväxt vid historiens slut (inbunden)

Fri : en uppväxt vid historiens slut

av Lea Ypi
(13 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-08-16
249
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Lea växer upp i det stalinistiska Albanien. Det är en tillvaro präglad av isolering, övervakning och umbäranden. Men Lea anar inget av detta. Hon är stolt över sitt fria och jämlika land, och helt ovetande om det pris hennes familj betalat för att överleva. År 1990 ändras allt. Regimen faller, men den nyvunna friheten visar snart ett annat ansikte, också det brutalt och skoningslöst.

Fri - En uppväxt vid historiens slut är en överväldigande och knivskarp berättelse om att växa upp i skiftet mellan kommunism och kapitalism.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fri : en uppväxt vid historiens slut
 2. +
 3. Tyrannens tid : om Sverige under Karl XII

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tyrannens tid : om Sverige under Karl XII av Magnus Västerbro (storpocket).

Köp båda 2 för 403 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Fri : en uppväxt vid historiens slut. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett motsträvigt farväl till kommunismens frihet

  Flickan som älskar farbror Stalin upplever med förtvivlan hur den trygga kommunismen i Albanien upplöses och förbyts i kaos - inte ens hennes föräldrar går att känna igen. Och när hon blir professor i London vill ingen av de radikala studenterna lyssna på hennes erfarenheter av att faktiskt leva i ett kommunistiskt samhälle. Där och då hade man helt missuppfattat kommunismen!

  En fantastiskt bok om frihet och vad det är En skarpsinnig blandning av historia och fiktion och en av de bästa böcker jag läst

 2. Albansk kommunism: Enver Hoxhas diktatur
  Thomas Nydahl, 15 februari 2023

  Ypis bok är indelad i två, ungefär lika långa. I första halvan ser hon tillbaka på en barndom som i viktiga avseenden skilde sig från klasskamraternas. Varför? Därför att hon kom från en familj med högt självmedvetande, sprungit ur en överklassbakgrund. Farmor talar franska titt som tätt, hon pluggade tillsammans med Enver Hoxha! Men det obligatoriska porträttet av honom i albanernas vardagsrum saknas hos familjen Ypi, bara det något oerhört. Familjen ser italiensk och annan utländsk tv, och ... Läs hela recensionen

 3. Uppväxten i ett kommunistiskt land
  Britt-Marie Dahlman, 18 november 2022

  Intressant skildring om Lea Ypis uppväxt i Albanien under tiden 1985-1997. Om hur Ypis farföräldrar och föräldrar (som intellektuella) varit utsatta för socialismens kontrollapparat, hur hela samhället till slut går under och Lea Ypi flyr från landet 1997.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Lea Ypi