Pompeji : Roman (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2001-01-01
Förlag
Albert Bonniers förlag AB
Dimensioner
200 x 158 x 18 mm
Vikt
300 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789100573102
Pompeji : Roman (häftad)

Pompeji : Roman

Häftad, Svenska, 2001-01-01

Slutsåld

Denna roman utspelas i Pompeji år 78-79, alldeles före katastrofen. Den utgår ifrån verkliga personer som levat i Pompeji, och rör sig på gator och torg, i patricierhus, på värdshus och bordeller, i den lilla antika landsortsstaden. Den religiösa och kulturella brokigheten med sina myter och anekdoter vävs in i skildringen av en hård vardag.
Publius Paquius Proculus, före detta borgmästare, tampas med svåra familjeangelägenheter. Skådespelerskan Methe är olyckligt kär. Den kristna Maria får problem, när det dyker upp brev från Paulus. Och värdshusvärden Sittius, varm anhängare av den avlidne kejsar Nero, hyr ut sin lokal Elefanten till vem som helst.
I Pompeji gjuter Maja Lundgren liv i en stad som vi än i dag kan vandra omkring i. Det är en lustfylld och vanvördig berättelse, rik på både egensinniga karaktärer och vilda upptåg.

Maja Lundgren, född 1965, debuterade som författare 1993 med romanen Sprickan i ögat. Hon är också verksam som skribent i Aftonbladet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Solen gassar ner från en klarblå himmel en het höstdag i augusti. En vagn med tre mimare rundar berget Vesuvius på väg ner mot resans slutmål, Pompeji. Föga anar de tre skådespelarna att staden kommer att vara helt utplånad inom ett år.

Maja Lundgren har i sin roman Pompeji väckt liv i stadens förstenade invånare. Hennes berättelse rör sig bland bordeller och krogar, bland prostituerade, gladiatorer och skådespelare. Språket i romanen är bitvis grovt och fräckt.

En stor del av berättelsen bygger på bevarat klotter och andra historiska källor om Pompeji. Utifrån det historiska materialet har Maja Lundgren skapat en högst personlig och frispråkig tolkning av livet i staden. Som författare är hon hela tiden närvarande i sin berättelse med iakttagelser och kommentarer. Hennes roman pendlar mellan två berättartekniska ytterligheter, den historiska essän och triviallitteruren. Övergången mellan de två berättargreppen är tyvärr inte alltid helt lyckade. På samma sätt pendlar språket i romanen mellan akademiskt och banalt, vilket ofta slår hål på den historiska illusionen.

Pompeji är nu ingen historisk roman utan snarare en högst personlig berättelse om staden och några av dess invånare. Romanen växer dock med tiden och lämnar bestående intryck efter sig, precis som sin förebild, staden Pompeji.

Bloggat om Pompeji : Roman

Övrig information

Denna roman utspelas i Pompeji år 78-79, alldeles före katastrofen. Den utgår ifrån verkliga personer som levat i Pompeji, och rör sig på gator och torg i patricierhus, på värdshus och bordeller, i den lilla antika landsortsstaden. Den religiösa och kulturella brokigheten med sina myter och anekdoter vävs in i skildringen av en hård vardag.
Publius Paquius Proculus, före detta borgmästare, tampas med svåra familjeangelägenheter. Skådespelerskan Methe är olyckligt kär. Den kristna Maria får problem när det dyker upp brev från aposteln Paulus, hur ska hon få hans bud att gå ihop med hennes gärning som hora? Och värdshusvärden Sittius, varm anhängare av den avlidne kejsar Nero, hyr ut sin lokal Elefanten till vem som helst.
En förrymd tiger åser stilla från sitt buskage vad som pågår, han har räddat sig själv från gladiatorspelen, och iakttar med förtjusning när den nya tigern under folkets jubel anländer. Och över allt, i vad som kan tyckas vara kulissen, men som i allra högsta grad blir centrum, vakar den mäktiga vulkanen Vesuvius. Förälskad som han är skriver han ett kärleksbrev till alla människor och gör än så länge inget annat väsen av sig. Det är det däremot några andra som gör, vem ligger till exempel bakom stöldhärvan? Och kan det vara möjligt att ett solur går fel?
I Pompeji gjuter Maja Lundgren med stor humor liv i en stad som vi än i dag kan vandra omkring i. Det är en lustfylld och vanvördig berättelse, rik på både egensinniga karaktärer och vilda upptåg - en roman med mängder av lekfulla infall.