Vete, vapen och virus : en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13000 åren (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
444
Utgivningsdatum
2006-08-01
Upplaga
2. uppl.
Förlag
Norstedts
Översättare
Inger Johansson
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Guns, Germs and Steel
Dimensioner
235 x 160 x 35 mm
Vikt
680 g
SAB
K
ISBN
9789113016306
Vete, vapen och virus : en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13000 åren (kartonnage)

Vete, vapen och virus : en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13000 åren

en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13 000 åren

(22 röster)  |  Läs 4 recensioner
Kartonnage Svenska, 2006-08-01

Slutsåld

I Vete, vapen och virus får vi steg för steg följa hur världen kom att utvecklas till vad den är idag. Diamonds bok är ett strålande exempel på hur rönen från olika vetenskaper kan berika varandra och skapa en djupare förståelse för människans livsvillkor.

I juli 1972 kom författaren gående längs en strand på Nya Guinea, som han då besökte i egenskap av biolog och intresserad av fåglarnas evolution. Här mötte han Yali, en lokalpolitiker med stark personlig utstrålning. De var på väg åt samma håll och gjorde sällskap en timme under oavvbrutet samspråk. Samtalet började med ett ämne som då sysselsatte alla papuaner, nämligen de snabba politiska förändringarna i området, och fortsatta i allt vidare cirklar. En av Yalis frågor stannade kvar i Diamonds medvetande och krävde ett svar, som blev den här boken. -"Hur kommer det sig att ni vita har framställt så mycket cargo och tagit med det till Nya Guinea, medan vi svarta har så lite eget cargo?"
Man kan omformulera frågan om den moderna världens ojämlikhet så här: Varför har människans utvecklingstakt varit så ojämn på de olika kontinenterna?
Diamonds svar blir en resa genom 13 000 år av mänsklig utveckling. Ämnen som avhandlas under resans gång är alltifrån matproduktionens uppkomst och spridning till skrivkonstens och teknikens utveckling. Kapitelrubriker som "Äpplena och indianerna", "Zebror, olyckliga äktenskap och Anna-Karenina-principen" och "Vida horisonter och sluttande axlar" lockar oupphörligen till fortsatt läsning.
Diamond har det uttalade syftet att tillbakavisa alla rasbiologiska förklaringar till varför jordens folk lever under så olika betingelser och har nått så olika utvecklingsgrad. Han använder sig av forskningsresultat från botanik, biologi, genetik, medicin och historia för att bevisa sina teser.
Vete, vapen och virus utkom första gången på svenska 1999 och senast i Pans faktapocketserie 2004. I USA fick originalutgåvan Pulitzerpriset och Rhone- Pulencpriset för bästa fackbok 1998.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Vete, vapen och virus : en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13000 åren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant men lite väl detaljerad i början !
  Thomasii, 15 oktober 2014

  Mycket intressant . Syr ihop historiska skeenden och förklara varför spanjorerna erövrade Inkariket och inte inkaindianerna som erövrade Spanien ! Lite för petnoga de första 200 sidorna med alla grödor,frön och annat ! Gick över min horisont .....

 2. Intressant
  Irion , 6 mars 2014

  Denna bok berättar om en väldigt viktig upptäckt. Som säkert är lite jobbig för många i väst att läsa om, men det är i alla fall en jättebra bok.

 3. Faktiskt en bok som utgår från olika frågeställningar,...
  kjmartin, 30 oktober 2013

  Faktiskt en bok som utgår från olika frågeställningar, vilket gör läsningen mer intressant. Beskriver både helheter och detaljer i varje Del/Kapitel, vilket ger den trovärdighet.
  Spännande att kunna förstå hur varje "världsdel" har utvecklats, vilket förklarar hur det är i dag och förståelse av vårt ursprung.

 4. En bok, som jag försöker få så många som möjligt att...
  Rune Israelsson, 20 maj 2013

  En bok, som jag försöker få så många som möjligt att ta del av. Människans samhällsutveckling och orsaker till våldstraditioner i vissa områden beskrivs utförligt. Borde vara lärobok i många sammanhang.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Jared Diamond