Vi som beundrade varandra så mycket : Sven Hedin och Adolf Hitler (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
335
Utgivningsdatum
2012-08-20
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
230 x 160 x 25 mm
Vikt
604 g
SAB
940.53,K.5,Lz Hitler, Adolf,Lz Hedin, Sven
ISBN
9789113041490

Vi som beundrade varandra så mycket : Sven Hedin och Adolf Hitler

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2012-08-20

Slutsåld

Adolf Hitler var långt ifrån den ende europeiske pojke som slukade och uppslukades av den världsberömde upptäckaren Sven Hedins böcker om äventyrliga färder över Asienkartans vita fläckar. Med åren kom Hitlers ungdomsidol att bli en av diktatorns största beundrare, till omvärldens häpnad och avsky.

Titlar som Durch Asiens Wüsten, Abenteuer in Tibet och Im Herzen von Asien prydde bokhyllan i Hitlers barndomshem. Trettio år senare, när Hitler nådde maktens tinnar tog han chansen att närma sig sin gamle idol. Han sände ett gratulationstelegram till Hedin som då var på expedition i Kina. Propagandaminister Josef Goebbels skrev i sin dagbok: Sven Hedin är en tapper kämpe för vår sak. Efter hans död måste vi resa ett minnesmärke över honom i Tyskland.

Hedin försvarade nästan allt Hitler gjorde utom judeförföljelserna, men det räckte för att den i övrigt propagandistiska bok som Hedin skrivit om Hitlers Tyskland skulle förbjudas. Det minskade dock inte Hedins beundran för Führern. Deras möten formade sig till orgier i ömsesidigt smicker medan den svenska offentligheten alltmer tog avstånd från Hedin och hans opassande sympatier för diktatorn. Vilhelm Moberg krävde hans utträde ur Svenska akademien.
Samtidigt var Hedin i hemlighet den svenska regeringens främste informatör om hur man tänkte i Berlin. Han ställde frågor till Hitler och de andra nazipamparna och skrev utförliga redogörelser som gick med kurirposten till UD i Stockholm och lästes med febrilt intresse. Inte ens Hitlers självmord fick Hedins beundran för honom att vika. I en dödsruna i DN kallade Hedin honom för en av de största män världshistorien ägt.

Axel Odelberg, författare till Äventyr på riktigt, den hyllade biografin om Sven Hedin, berättar den fascinerande historien om den uppburne svenske äventyraren och den brutale tyske diktatorn som beundrade varandra så mycket.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vi som beundrade varandra så mycket : Sven Hedin och Adolf Hitler. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Ok men inte så spännande men bra skrivet även om det...
    Birgitta Gunolf, 5 oktober 2013

    Ok men inte så spännande men bra skrivet även om det inte gav så mycket vad gäller innehåll som inte var allmänt känt.

  2. Intressant bok som bygger på Hedins dagbok vilket gör...
    ethel Nilsson, 1 juli 2013

    Intressant bok som bygger på Hedins dagbok vilket gör den till auktoritativ när det gäller hans åsikter. Ger en fyllig bild av Hedins förvandling från en tveksam beundrare av Hitler till en trogen anhängare ända in i döden.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Vi som beundrade varandra så mycket : Sve...