Ensam seglare jorden runt (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2013-09-24
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Ulf Gyllenhak
Originaltitel
Sailing alone around the world
Dimensioner
200 x 140 x 24 mm
Vikt
425 g
SAB
911.62,Nt
ISBN
9789113043876
Ensam seglare jorden runt (inbunden)

Ensam seglare jorden runt

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-09-24
209
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Den förste att segla ensam jorden runt var inte bara en erfaren skeppare och skicklig båtbyggare han var också en stor författare! På egen hand byggde Joshua Slocum om en 36 fots slupriggad fiskebåt vid namn Spray och den 24 april 1895 kunde han hissa segel i Boston, Massachusets. Mer än tre år senare återvände han till Newport, Rhode Island. Då hade han seglat jorden runt, 74 000 km. År 1899 beskrev han sin resa i boken Sailing Alone Around the World, numera betraktad som en klassiker inom sin genre.

Ingen bok har som denna fått så många att ge sig ut på haven, somliga bara för upplevelsens skull, andra för att vinna kappseglingar eller slå hastighetsrekord. Slocums skildring ger läsaren en frihetskänsla som är svår att motstå.

Bland seglingsskildringar intar Slocums Ensam seglare jorden runt en särställning, men inte bara, eller ens huvudsakligen, för att han var först ut. Det är inte heller främst för att han är en driven stilist, även om han skriver en stram och effektiv prosa, utan att någonsin ta till överord eller blommig metaforik. Underfundig och underdriven är de adjektiv som bäst karakteriserar hans berättarröst. Humor har han, men av en diskret sort: "Men sköldpaddssteken var god. Jag hade inget att anmärka på kocken, och det var en regel under hela resan att kocken inte hade något att anmärka på mig. Aldrig har det funnits en så enig besättning."

Kanske är det hans personliga egenskaper, hans hållning till livet, till sjön och till seglingen som gör hans skildring så läsvärd, hans jordomsegling så exemplarisk och inspirerande. Slocum dömer eller fördömer aldrig dem han träffar på sin resa, inte ens de pirater som förföljer honom i Medelhavet eller infödingarna som är på jakt efter honom i Magellans sund.

Tre år efter sin återkomst avseglade han återigen ensam med Spray från Vineyard Haven med kurs mot Sydamerika och floderna Orinoco och Amazonas. Det blev Slocums sista segling. Båt och skeppare återfanns aldrig.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ensam seglare jorden runt
 2. +
 3. Mot en ny horisont

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mot en ny horisont (häftad).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ensam seglare jorden runt. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ensamseglare
  tobbe, 21 maj 2014

  En spännande och gripande bok som på tar med läsaren på
  äventyr och upplevelser. Vill varmt rekommendera att läsa den.

 2. Lite anorlunda mot nyare seglingsböcker
  Leif Theelke, 14 februari 2014

  Man känner att boken är skriven i en annan tid, den handlar inte bara om att segla över Atlanten och tampas med stormar som så många andra seglingsböcker idag gör. Det hade underlättat en del om det funnits en karta med rutten utritad, man kan lätt förvirrad om man inte har en kartbok tillhands när man läser. Det är ändå fantastiskt vad en ensam person med vilja kan uträtta utan alla de hjälpmedel vi idag anser att man bara måste ha.
  Det finns stunder då man undrar om Joshua fantiserar fr... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Joshua Slocum

 • Sailing Alone Around the World

  Joshua Slocum

  Classic of sea adventure conveys all the excitement of being the first man to sail around the world, alone, in small boat. Pirates, perils, witty observations, stories. 67 illustrations. ...a literary gem, adroitly and engagingly written. - Nation...

 • Voyage of the Liberdade

  Joshua Slocum

  This work has been selected by scholars as being culturally important and is part of the knowledge base of civilization as we know it. This work is in the public domain in the United States of America, and possibly other nations. Within the United...

Bloggat om Ensam seglare jorden runt