Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2013-04-29
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Malin Barrling
Medarbetare
Gawell, Charlotte (foto)
Dimensioner
248 x 175 x 23 mm
Vikt
740 g
SAB
641.303,Qcabc
ISBN
9789113047966
Maten är min medicin : ayurveda i ditt kök (kartonnage)

Maten är min medicin : ayurveda i ditt kök

(176 röster)  |  Läs 47 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2013-04-29

Slutsåld

Maten är min medicin är en vegetarisk kokbok som baserar sig på den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda. Den välkände ayurvedapraktikern Janesh Vaidya presenterar i 80 härliga och unika recept såväl klassiker som nya rätter.

Sverige möter Indien i soppor, sallader, pajer, gratänger, curryrätter, desserter, mellanmål, frukostmat, smoothies och kryddblandningar. Alla recept har omsorgsfullt satts samman med naturliga ingredienser för att uppnå bättre balans i kroppen. Råvaror, ingredienser och tillagningssätt är anpassade efter svenska förhållanden.

Inom ayurvedan handlar det framför allt om att äta efter sin kroppstyp. Många recept har kompletterats med tips på vad vi ska undvika eller byta ut om vi har en viss kroppskonstitution och äter råvaror som vår kropp kanske inte mår bra av. Tre av recepten i varje kapitel är också märkta med doshorna, eller kroppstyperna, vata, pitta och kapha. Scheman och tabeller hjälper oss att hitta vilken dosha vi är.

Janesh Vaidya kommer från en traditionell ayurvedasläkt i Kerala, Indien, och har behandlat tusentals människor över hela världen. Under de senaste tio åren har han kunnat visa att man genom att välja rätt mat och livsstil kan bli av med kroppsliga besvär som ledvärk, halsbränna, sömnproblem, astma, migrän, för högt eller för lågt blodtryck och för hög kolesterolhalt.

Om man följer det måltidsprogram som finns i boken menar författaren att vi kommer att känna oss friskare och starkare redan efter 21 dagar!
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 47 recensioner av Maten är min medicin : ayurveda i ditt kök. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. begriplig på många plan

  Beskrivning av Ayur Veda på ett så lättläst sätt är en konst. Recepten är lätta att följa och lätta att anpassa till flera typer i familjen
  Stor inspiration till nytt leverne

 2. Super trevlig och inspirerande kokbok
  Anette Elisabeth Lindholm, 16 oktober 2017

  Har lagat några av recepten bl a mungbönsoppan så enkel och supergod! Köpte boken för ett par veckor sedan!
  Av skorprecepten så har jag hunnit med att baka havreskorporna med ingefära i,
  jättegoda till en kopp te eller bara äta som dom är.

 3. Många goda recept
  Anette Kristina Blomqvist, 21 oktober 2016

  Äntligen en kokbok med ayurveda. Bild till varje recept!
  Frukost, middag, efterrätter.
  Tårtor som ser fantastiska ut men som jag ännu inte prövat! Men det är en tidsfråga.
  Nyttiga mat pajer, äntligen slipper man allt smör o vete som det oftast är i den typen av recept. Jag har prövat några pajer och de var fantastiskt goda. De har kommit för att stanna i vårt hem.
  Du kan också hitta vad just DU bör äta enligt ayurveda!
  Nu har jag köpt alla böckerna med fantastiska Malin Barrling och Janesh Vaidya!

 4. Vegetarisk rustik mat
  Leila Dorai Jacobsson, 24 september 2015

  Mycket bra bok, inspirerande och goda, matiga recept. Bra exempel på vad man kan göra med alla möjliga grönsaker. Att man kan göra pajskal av kokta linser var nytt för mig. Det funkar och blir gott också.

 5. Ayurveda
  mormor, 27 augusti 2015

  En ljuvlig bok att läsa, bläddra i, njuta av och gå tillbaka till då och då. Jag blir aldrig "mätt" på boken.

 6. Fantastisk bok!!!
  Malin Nilsen (Uppsala), 13 maj 2015

  En väldigt fin bok och otroligt goda och enkla recept! Inte så krångligt och det går snabbt att tillaga dessa fantastiska maträtter!!!!
  Kan verkligen rekommendera denna bok!!

 7. Inspirerande!!
  Gerd Malin , 1 juli 2014

  Fin bok m goda å inspirerande recept. Perfekt om man inte äter komjölksprotein och gluten! Har provat många recept å alla har varit goda. Rekommenderas!

 8. Kroppen och själen får en fantastisk upplevelse.
  L3V0, 27 juni 2014

  På sex veckor gick jag ner från 74 kg till 64 kg, jag blev lite tunn och äter nu lite mer än bara ur boken. Har mått bra hela tiden. Nu ligger jag stabilt på 68 kg och mår bra. Allt handlar om balans inte bara i mat, utan även i miljön runt om kring.

 9. Välskriven bok med bra recept
  Mira, 24 april 2014

  Lite hokus pokus för mig i början när de olika personlighetstyperna beskrivs till utseendet. Inte min grej att bedöma människors metabolism utifrån vad de har för kroppsbyggnad och skallform direkt. Men mycket bra recept, särskilt för oss som inte tål vete och mjölk!

 10. Givande bok
  Ann-MarieJ, 31 mars 2014

  Jag tycker mycket om Janesh Vaidyas böcker. Mycket tänkvärt att ta till sig. Denna bok går jag gärna tillbaka till med jämna mellanrum.

 11. Bra köp

  Mycket läckra recept med bilder som gav rättvisa åt dem. Konceptet mat som medicin kommer starkt. Jag är mycket nöjd med mitt inköp :)

 12. Mycket intressant och läsvärd. Bra recept! Har inte på...
  Lena , 17 januari 2014

  Mycket intressant och läsvärd. Bra recept! Har inte på långa vägar provat alla men har börjat i alla fall... Planerar att sätta mig in i och lära mig mera om ayerveda då jag tycker det verkar vara ett sunt levnadssätt.

 13. Superbra och goda recept. Uppskattar att allt är...

  Superbra och goda recept. Uppskattar att allt är vegetariskt. Bra grundläggande information om hur du lagar god Ayurveda mat. Ibland behövs det dock många ingredienser. Rekommenderar den gärna.

 14. Jättebra bok! Bra enkel och tydlig information och...
  Ulrika, 15 januari 2014

  Jättebra bok! Bra enkel och tydlig information och riktigt goda recept som hela familjen gillar!! Möjligtvis har några recept varit lite starka för de små, men det är bara att ta mindre av sådana kryddor. Bra med grundrecept och tips hur man kan modifiera för att laga kapha/vata/pitta som passar en själv.

 15. Jag försöker hitta min dosha. Läser om Ayavedur och...
  Turid Mathiassen, 3 januari 2014

  Jag försöker hitta min dosha. Läser om Ayavedur och tycker det är spännande , men svårt. Får inte riktigt grepp om detta fortfarande.. trots olika test och trots denna bokens instruktioner

  Har även testat Raw Food som är bra för mig men det är även krångligt med allt planerade.

  Denna boken är enkel på ett inspirerande sett.. Vacker och lågmäld.. Recepten relativt billiga och enkla. Allt går att få tag i..

  Har inte hunnit med så många recept än men de jag har lagat ... Läs hela recensionen

 16. Jätte bra kokbok! Har testar några recept, magen mår...
  Jaban , 1 januari 2014

  Jätte bra kokbok! Har testar några recept, magen mår mycket bättre när jag äter mat dom är ämnat åt min kroppstyp!

 17. Bästa boken jag läst på länge! Förklarar ayurveda på...
  Maggan Svensson, 28 november 2013

  Bästa boken jag läst på länge! Förklarar ayurveda på ett enkelt och bra sätt. Recepten är dessutom enkla att följa och mycket goda. Tror inte att jag haft en receptsamling där precis allt är gott, men här är det så.

 18. Bra och överskådlig. Ger en enkel introduktion om...
  E-C Åsenlund , 26 november 2013

  Bra och överskådlig. Ger en enkel introduktion om ayurveda, samt några enkla recept. Saknar tips på var vissa lite ovanligare produkter kan köpas.

 19. Underbara recept har precis köpt boken ska börja laga...
  swebutterfly, 8 november 2013

  Underbara recept har precis köpt boken ska börja laga dessa goda rätter ser verkligen fram emot det ska dessutom gå på en föreläsning denna månad som janessh har i mölndal.

 20. Väldigt bra introduktion till Ayurvedisk matlagning....
  Liza, 2 november 2013

  Väldigt bra introduktion till Ayurvedisk matlagning. Själv är jag bekant med ayurveda sedan tjugo år tillbaka genom en kurs på Axelssons i Stockholm. Inspirerande och också väldigt bra för de som är glutenintoleranta. Med andra or en bok jag kan rekommendera!

 21. Det är en trevlig bok med vackra bilder. Recepten är...
  susanne andersson, 30 oktober 2013

  Det är en trevlig bok med vackra bilder. Recepten är glutenfria det uppskattar jag eftersom jag vill undvika gluten. En bra blandning av recept som lockar till matlagning.

 22. Många roliga recept! Men lite otydligt vad som ska...
  anna håkansson, 30 oktober 2013

  Många roliga recept! Men lite otydligt vad som ska balanseras.
  Roligt med de alternativa pajskalen om man vill undvika alltför mkt mjöl.

 23. När jag läste att boken fanns ville jag ha den på en...
  Ingrid , 14 oktober 2013

  När jag läste att boken fanns ville jag ha den på en gång. Nu har jag lagat minst 1/3 av alla recept och tycker dem smakar till stor del ganska bra. Anpassning till svensk förhållande är lite synd, då jag tror att mycket smak försvinner men å andra sidan är det bra då kan man hitta lite lättare ingredienser som är annars svårt att fa tag på. Vattenkuren på morgonen är en fullträff och det verkade direkt med bättre matsmältning. Att hitta sin dosha tyckte jag var inte så lätt, men det gick oc... Läs hela recensionen

 24. Vacker innehållsrik bok som är mycket inspirerande!...
  Jema Rose, 10 oktober 2013

  Vacker innehållsrik bok som är mycket inspirerande!
  Många intressant rätter som man verkligen vill prova.
  Allt ser både gott & nyttigt ut.
  Rekommenderas varmt!

 25. Detta är mer än en kokbok! Inspirerande om livet i...
  My, 8 oktober 2013

  Detta är mer än en kokbok! Inspirerande om livet i övrigt. Vackra bilder. Ej hunnit pröva recepten, men boken kan användas på fler vis. Fler recept kanske...?

 26. Mycket bra och annorlunda recept. Bra med anpassning...
  Camilla, 3 oktober 2013

  Mycket bra och annorlunda recept. Bra med anpassning för olika persontyper. Vi försöker mer och mer att verkligen anpassa vår matlagning efter var och ens persontyp. Det gör att alla i familjen mår bra av och tycker om maten.

 27. Underbara recept med underbara kryddblandningar. Mat...
  Mats Kemppainen, 16 september 2013

  Underbara recept med underbara kryddblandningar. Mat för kropp och själ. En kokbok jag kommer att använda mycket av framöver. Nöjd!

 28. Jättebra bok som på ett lättfattligt sätt beskriver...
  Ann-Charlotte Johnsen, 12 september 2013

  Jättebra bok som på ett lättfattligt sätt beskriver hur man ska äta ayurvediskt. Många goda recept. Mycket bra vägledning för den som vill använda maten som medicin. Maten spelar stor roll för hur vi mår.

 29. Min fru är som uppslukad av den vilket även påverkat...
  peter cleve, 5 september 2013

  Min fru är som uppslukad av den vilket även påverkat våra döttrar. Allt kontrolleras noggrant mot elementet innan det intas.

 30. Jag rekommenderar att köpa hans första bok "Ayurveda...
  Evelhin Andrén, 27 augusti 2013

  Jag rekommenderar att köpa hans första bok "Ayurveda för mitt sinne" för få svar på några fler frågor man kanske ställer sig (om man vill göra en självbedömning, vilket inte är så lätt!). Recepten är goda! Det är ingredienser som inte är krångliga.

 31. Boken var en gåva till min svärdotter, som äter mycket...
  Öie Wikmark, 26 augusti 2013

  Boken var en gåva till min svärdotter, som äter mycket vegetariskt tillsammans med min son. Läste själv lite sporadiskt och tyckte, att den var riktigt riktigt bra. Dessutom så vackra bilder! Lite förvirrad blev jag dock av personlighetsanalysen, tyckte alla mer eller mindre stämde på mig? Återkommer när jag fått recensioner från son och svärdotter.

 32. Boken var jätteinspirerande med många lätta och goda...
  Åsa högt upp i norr, 21 augusti 2013

  Boken var jätteinspirerande med många lätta och goda recept, har provat flera och det smakar ljuvligt! En bok jag varmt kan rekommendera.

 33. Intressant fakta om ayurveda och lättlagade recept....
  Intresserad tjej, 16 augusti 2013

  Intressant fakta om ayurveda och lättlagade recept. Rekommenderar boken även för dig som inte riktigt vet vilken typ du är/tillhör. Finns bra beskrivningar i boken.

 34. Vackra bilder och super god mat som är lätt att göra....
  Petra Sahlberg, 12 augusti 2013

  Vackra bilder och super god mat som är lätt att göra. En bra kokbok där man får vägledning att
  välja mat efter din personliga dosha. Bra tabeller att ständigt återkomma till. Jag tyckte inledningen var så vacker och tankeväckande.

 35. Boken tog upp mycket intressanta saker,som jag...

  Boken tog upp mycket intressanta saker,som jag uppskattade väldigt mycket.framledes så kommer jag och min att försöka dra nytta av gjorda rön.

 36. Mycket fint illustrerad hälsokokbok som jag kommer att...
  Carina Jägard, 3 juli 2013

  Mycket fint illustrerad hälsokokbok som jag kommer att använda flitigt och som jag varmt kan rekommendera! Köp den nu med detsamma!

 37. Den ger en introduktion till ayurveda som är rolig och...

  Den ger en introduktion till ayurveda som är rolig och lätt att tillgodogöra sig. Recepten gör att det är enkelt att applicera de ayurvediska principerna i vardagen.

 38. Lättläst, lättförståelig och välorganiserad ayurvedisk...
  Anna Mika Maria Frost (Mora), 14 juni 2013

  Lättläst, lättförståelig och välorganiserad ayurvedisk kokbok som är enkel att följa och hitta rätt i när man behöver komma i balans med kosten. Välskriven, vacker och mycket användbar bok.

 39. En titel med viktigt budskap, Maten är min medicin! En...
  Helena R.G, 14 juni 2013

  En titel med viktigt budskap, Maten är min medicin! En bok så mycket mer än vegetarisk kokbok som även på ett tydligt sätt ger försmak på ayurvedisk livsfilosofi.
  Vacker bok på både utsida och insida, med råvaror anpassade till vårt land. Smaklig läsning!

 40. Mycket bra kokbok enkla recept bra att börja med om...
  Marie Berglund, 10 juni 2013

  Mycket bra kokbok enkla recept bra att börja med om man har intresse för Ayurvedisk mat och indiska kryddor och hälsosam livsstil.

 41. Intressant och lätt läsning. En bok som kan användas...
  marie hellgren, 7 juni 2013

  Intressant och lätt läsning. En bok som kan användas som uppslagsverk och läsas från pärm till pärm. Jag upptäcker nytt och förstår mer för var gång.

 42. Oerhört inspirerande bok med vackra bilder och goda...

  Oerhört inspirerande bok med vackra bilder och goda recept! Rekommenderas varmt till de som vill ha ett sundare och mer hälsosamt liv och samtidigt älskar att äta god mat.

 43. har inte börjat läsa den än :) men är säkert att den...
  Mehrdad Modiri, 3 juni 2013

  har inte börjat läsa den än :) men är säkert att den kan vara en underbar matupplevelse när man väl börja läsa och laga mat enligt bokens recept.

 44. Inget nytt under solen....hade hoppats på mer...
  Hvitastjärna, 31 maj 2013

  Inget nytt under solen....hade hoppats på mer beskrivningar om specifika livsmedel som påverkar, främjar hälsan/kroppen i olika kategorier, receptböcker har man så många ändå.

 45. Den här boken har jag väntat på och det är inte bara...
  Liise Dahlqvist, 27 maj 2013

  Den här boken har jag väntat på och det är inte bara en kokbok. Inledningen i boken där Janesh ger en inblick i ayurvedans härliga sätt att tänka och vara är intressant och inspirerande. Boken är lätt att förstå och följa. Det är fantastiskt goda och hälsosamma recept som hjälper dig att göra bra val när du lagar mat. Det är lätt att hitta recept som är rätt för alla olika kroppskonstitutioner. Jag trodde det var krångligt att laga vegetariskt - det är det inte. Dessutom uppskattar jag de und... Läs hela recensionen

 46. Riktigt bra och inspirerande kokbok! Oavsett om man...

  Riktigt bra och inspirerande kokbok! Oavsett om man vill äta ayurvediskt eller inte är detta fantastiskt inspirerande bok! Härliga recept och ett stort plus att alla recept är utan mjöl och ytterst få efterrättsrecept innehåller socker. Hälsosam och god mat med ett upplägg som är lätt för alla att följa. En klar favorit i köket! Den här boken gör det lätt och roligt att laga vegetarisk mat! Jag rekommenderar denna bok till alla hushåll för lite härlig livs- och matinspiration. Dessutom är för... Läs hela recensionen

 47. Toppen goda pajer har provat 2 av dom, nyttigt och...
  sofia lundberg, 14 maj 2013

  Toppen goda pajer har provat 2 av dom, nyttigt och gott sätt att "slippa" den traditonella pajdegen på. Ganska enkla recept som går fort att göra. . Jag skulle nog säga att boken täcker in ayurveda, GI och LCHF på samma gång. Det känns bra att det finns mycket kvar att utforska av recepten

Visa alla 47 recensioner

Fler böcker av författarna

Bokvideo