Broilers : de nya makthavarna och det samhälle som formade dem (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2014-10-02
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113057545
Broilers : de nya makthavarna och det samhälle som formade dem (e-bok)

Broilers : de nya makthavarna och det samhälle som formade dem (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2014-10-02
59
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Två av våra åtta partiledare är födda på 1980-talet. De är inte ensamma: bakom dem står en ung politisk generation som lyfts fram som stjärnor av partierna och väntas bli avgörande under valåret 2014. Men vilka värderingar bär "nedskärningsgenerationen" med sig? Och vilken framtid representerar de? Broilers är en bok om en ny generation politiker och det samhälle som formade dem.

När Mona Sahlin valdes in i Sveriges riksdag 1982 som 25-åring var hon den yngsta riksdagsledamoten någonsin. Samma årtionde föddes en generation som på allvar skulle ge ungdomskulten ett politiskt ansikte. Idag har vi inte mindre än två partiledare födda på 1980-talet (Gustav Fridolin och Annie Lööf) och 42 riksdags-ledamöter födda från 1978 och framåt. De finns i alla partier från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna.

Men det är inte bara en generation som har föryngrat politiken - den förändrar den också. 80- och 90-talisterna är barn av ett annat Sverige. En generation där Folkhemmet, Jantelagen och två tv-kanaler bara är sagor från en svunnen tid. Det är på många sätt en generation som inte liknar någon annan. Det är en generation uppväxt i ett Sverige med större klyftor: mellan stad och landsbygd, mellan fattiga och rika, mellan vinnare och förlorare. Det är en generation där de som lyckas kan ta sig hur långt som helst och de som förlorar aldrig har fallit djupare.

Det är en generation där gränsen mellan storhetsvansinne, upp-blåst individualism, entreprenörskap å ena sidan och utanförskap, psykiska problem och arbetslöshet å den andra aldrig varit skörare. Det är generation som byggt sin egen motvarighet av Den amerikanska drömmen. Alla kan lyckas men det är bara upp till dig själv!

Broilers är berättelsen om en generation politiker från dagens Sverige. Om deras politik, tankar och vilka sammanhang som formade dem. Om en generation som är medial ut i fingerspetsarna: uppkopplad, twittrande och tv-mässig. En generation där ytan kanske aldrig varit viktigare. Men det är också en bok om framtiden och hur politikens villkor förändras. Om hur partier bryts upp och hur politiskt engagemang, ideologisk- och partimässig trohet aldrig varit flyktigare. Och om unga politiker som har svårt att foga sig under partipiskan och bygger upp egna väljarkårer utanför de rådande politiska strukturerna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Broilers : de nya makthavarna och det sam...