Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2009-10-26
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
216 x 153 x 17 mm
Vikt
432 g
SAB
Veo,Dof
ISBN
9789127117440
Närhetens hormon : oxytocinets roll i relationer (inbunden)

Närhetens hormon : oxytocinets roll i relationer

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2009-10-26
353
 • Skickas inom 10-15 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kerstin Uvnäs Moberg ger här ett nytt och spännande fysiologiskt perspektiv på närhet och relationer. Närhetens hormon, oxytocin, ger oss välbefinnande och lugn men det skapar och förstärker också relationer livet igenom. Utifrån aktuell forskning beskriver författaren betydelsen av oxytocin för anknytning mellan barn och föräldrar, för kärleks- och vänskapsrelationer och för att öka tillit och öppenhet i vårt samhälle. Hon berör anknytningsteorin, den psykologiska terorin om hur barn knyter an till sina föräldrar, och lägger till ett biologiskt perspektiv: spelar exempelvis oxytocin någon roll för anknytningen mellan barn och förälder, och påverkar detta i sin tur senare i livet hur människor kan hantera sociala relationer och hur vi mår psykologiskt och kroppsligt?

Oxytocin, närhetens hormon, är oumbärligt för oss människor. Vi behöver oxytocin för att kunna umgås med andra människor, känna oss trygga och lugna, fungera väl och vara friska. Det har en direkt koppling till beröring, värme och goda sociala kontakter. Får vi tillräckligt av närhet tidigt i livet kan de positiva effekterna finnas kvar under mycket lång tid. Vi människor bär på urgamla reaktionsmönster och förmågor som ligger bortom vår medvetna kontroll och som utgör delar av vårt däggdjursarv. Nyfödda barn söker sig instinktivt till mammans bröst för näring, men minst lika viktigt är värmen, kontakten och tryggheten. Även i vuxenlivet spelar oxytocinet en stor roll i våra relationer. Närhet, beröring och sex stärker parrelationer, bidrar till att man fäster sig vid varandra och leder via oxytocinets kraft till ett biologiskt beroende. Det finns också en intressant koppling mellan närhetens hormon och näring; när vi äter och blir mätta frisätts oxytocin i hjärnan. Detta kan delvis förklara varför vi tröstäter när vi är ledsna, stressade eller oroliga.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Närhetens hormon : oxytocinets roll i relationer
 2. +
 3. Lugn och beröring : Oxytocinets läkande verkan i kroppen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lugn och beröring : Oxytocinets läkande verkan ... av Kerstin Uvnäs Moberg (kartonnage).

Köp båda 2 för 722 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Närhetens hormon : oxytocinets roll i relationer. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Motiverande bok om mer närhet.
  Peter Blixt, 19 januari 2015

  En viktig bok i vårt samhälle där stressen ökar. Vetenskaplig fakta motiverar förståelsen av ex utbrändhet. En bok för de som arbetar inom vården och inte minst för alla. Ex kärleksförhållande och relationer.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kerstin Uvnäs Moberg

 • Lugn och beröring : Oxytocinets läkande verkan i kroppen

  Kerstin Uvnäs Moberg

  Kerstin Uvnäs Moberg har gått sin egen väg under sin medicinska karriär och blivit en relativt ensam världsauktoritet på vad som händer i kroppen vid tillstånd av lugn och beröring. Sjuksköterskor, barnmorskor, kroppsterapeuter, massörer och...