Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2014-03-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Fält, Stefan (form) / Stoltz, Calle (foto)
Dimensioner
230 x 160 x 20 mm
Vikt
603 g
SAB
Qe
ISBN
9789127137295

The secret gardener : dumsnåla tips för nygamla odlare

(57 röster)  |   Läs 10 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-03-15
239
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Årets Svenska Måltidslitteratur 2014 i kategorin Köksträdgårdslitteratur.

"Den intressantaste och mest lärorika bok jag har läst i år."
Jan Gradvall

"Rappt skrivet och med underbara bilder av Calle Stoltz - ett måste för passionsodlare!"
Imke Janoschek, Residence

"Allt sedan jag blev med (stor) trädgård har jag efterlyst bra böcker om odling. Men alla är så tråkiga. Utom Elin Unnes, som mer känns som en vackert formulerad roman."
Jenny Petersson, Helsingborgs Dagblad

Vi nygamla odlare är snåla, envisa, skeptiska, nyfikna och bryr oss inte så mycket om vad andra tycker. Vi odlar för att äta och för att känna oss oberoende men även för att grönsaker är fascinerande och vackra, och att dra stenhårda gränser mellan det vackra och det funktionella är ändå ointressant eftersom de flesta blommor är ätliga och dessutom har medicinska egenskaper.

När du väl blivit odlingsintresserad - vilket inträffar, utan undantag, första gången ett frö du stoppat i jorden gror - finns det ingen återvändo, då är du fast.

Men vad händer sen? Vilka problem möter en urban nyodlare som fascineras av självförsörjning? Hur bevaras skörden bäst och hur blir grönsakerna som godast? Går det verkligen att plocka färsk rabarber mitt i vintern? Och varför ska man aldrig nånsin grodda linfrö?

Med hjälp av de fyra uråldriga teknikerna torkning, syrning, syltning och inläggning i sprit går vägen från den mest effektiva odlingen och tipsen om de nördigaste grönsakssorterna fram till den allra godaste maten och botemedlen mot både hösnuva och lakansskräck.

Elin Unnes är rockjournalisten som började leva ett hemligt dubbelliv som grönsaksodlare. Hon har varit redaktör på tidningar som Darling, Vice och Bon, och skriver regelbundet om musik för Dagens Nyheter. När hon fick en kolonilott strax utanför Stockholm drabbades hon av ett våldsamt odlingsintresse och började blogga under pseudonymen The Secret Gardener. Numera skriver hon för Allt om Trädgård och ser en supertidig potatisskörd som en av sina största bedrifter.

Elins blogg The Secret Gardener hittar du här.

Stefan Fält är formgivare.

Calle Stoltz är fotograf.
"Med sylvass penna, inte alltför vanligt i trädgårdsböcker, och fanatisk entusiasm gör Elin den här boken till något alldeles extra! Humor, passion, kunskap, tips, urvackra bilder..."
Elle Decoration

"Kul, intressant, påläst och med otroligt fint foto."
Trädgårdsliv

"Boken är snygg, underhållande att läsa och sprängfylld av tips för den som vill odla grönsaker i stan."
Monika Stålberg, Sköna Hem

"Mycket entusiasmerande. Snygga, och kanske lite provocerande bilder. Men en befrielse från alla gulliga och käcka trädgårdsböcker."
Eva Johansson, Västerviks-Tidningen

"I The Secret Gardener skriver Elin Unnes rafflande roligt om odlarens oro och glädje från vår till vinter."
Lina Wallentinson, Buffé

"Jag har aldrig varit intresserad av odling förut, men efter att ha läst The Secret Gardener börjar jag plötsligt snegla mot vår uteplats och undrar vad som där skulle funka att odla i krukor. Elins bok ger perspektiv och sätter igång tankar."
Jan Gradvall, DI Weekend

"Här får du de bästa tipsen och råden."
Caroline Swartling, Gård & Torp

"Genom en högdoserad odlingsfanatism har hon erövrat en hel del kunskap, som hon nu frikostigt delar med sig av i den vackra nysläppta boken The secret gardener. Här får man veta att livet är för k
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. The secret gardener : dumsnåla tips för nygamla odlare
 2. +
 3. Tips & trix : Smarta idéer för alla tillfällen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tips & trix : Smarta idéer för alla tillfällen av Louise Scott (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av The secret gardener : dumsnåla tips för nygamla odlare. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Inspirerande
  Ann Kaptein, 15 oktober 2019

  Har inte hunnit läsa mer än hälften men är mycket förtjust i upplägget. Kommer att ha stor nytta av boken.

 2. Mycket snack.....

  .... vilket är trevligt.... men kanske inte så instruktivt. Känns med andra ord lite i pratigaste laget. Men sådant är ju en smaksak.

 3. The secret gardener

  Trevligt med en bok som beskriver odling på ett både seriöst men också uppfriskande okonventionellt sätt, blev så inspirerad att jag började planera för våren.

 4. underbart bra
  silver, 31 januari 2017

  Äntligen en annorlunda bok om trädgård och odling. Roligt att få läsa något nytt! Som gammal van odlare är jag trött på vanliga trädgårdsbäcker om odling. Samma, samma ,samma... men här är en riktig goding ! Bra tips , roligt skriven, verkligen läsvärd!

 5. Vilken härlig bok!
  Artkajsa, 23 november 2015

  Så otroligt bra bok med en härlig stämning rakt igenom boken! Den enda besvikelsen var när jag läst ut den.

 6. Nördigt bra!
  mej, 11 maj 2015

  Kul bok för en kolonilottsägare! Bra uppbyggd efter årets månader och många bra tips! Lite fler bilder hade varit fint.

 7. Underhållande läsning för den odlingsintresserade
  Therese, 25 mars 2015

  Innehåller bra och smarta tips för odlare. Som någon skrev tidigare så är den inte speciellt täckande men otroligt rolig att läsa! Jag skrattade högt flera gånger.

 8. Superrolig!
  Kerstin Olofsson, 9 april 2014

  Man kanske inte klarar sig med bara den - men man kan läsa den vare sig man är en odlare eller inte - som en rolig bok! Vänder sig delvis till en nybörjarodlare i de yngre åldrarna men jag - som hållit på ett tag - får nya tips och njuter i fulla drag. I mängden odlingsböcker som ges ut (som kokböcker snart) har den absolut en given plats! Heja Elin!

 9. Ungt och modernt tänkande inom trädgård
  Fredrik Hedlund, 8 april 2014

  När många trädgårdsväxter känns så uttjatade med det "nordisk ljus" känns det skönt att denna visar en mer mörk eller bara riktigt äkta sida hos trädgården.

 10. Trädgårdsbok
  Ann-Sofi Rosander, 1 april 2014

  Mycket trevlig och rolig bok med användbara tips. Praktiska tips som man kan ta till sig direkt för odling på kolonilotten

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Elin Unnes