Autisterna : om kvinnor på spektrat (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2021-09-24
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
220 x 140 x 20 mm
Vikt
396 g
SAB
Lz,Vlada
ISBN
9789127168817
Autisterna : om kvinnor på spektrat (inbunden)

Autisterna : om kvinnor på spektrat

Inbunden Svenska, 2021-09-24
219
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Sagt om boken:

"Personligt, underhållande, bildande."
M Magasin

välskriven och viktig blandning mellan sakprosa, intervjubok och personlig essä.
.även om man bör undvika att hajpa autister som superhjältar visar Törnvall att normalitetsanpassningen är ett vanvettigt slöseri med kraften hos dessa vackra hjärnor.
Dagens Nyheter

"Clara Törnvall skriver skarpt om sina erfarenheter".
"Ganska snart inser jag att det här är helt rätt bok för mig och andra ignoranta. Liksom för alla som lever med odiagnostiserad eller diagnostiserad autism. Och för alla anhöriga. Ja: faktiskt för alla samhällsvarelser."
Aftonbladet

"...en omsorgsfullt och intelligent komponerad bok som fyller ett gapande hål."

"Törnvall är kulturjournalist av den skarpaste sorten, och gör här en stor insats dels genom att föra ett samtal med andra som befinner sig på det högfungerande autismspektrat, och dels att bilda både anhöriga, och andra neurotypiker."

"Läsningen av Clara Törnvalls 'Autisterna' lämnar mig med en känsla av att jag äntligen fyller en del av min stora bildningslucka.

"Den är del av ett kunskapsbygge som ytterst handlar om att få flickor och kvinnor på autismspektrat synliggjorda och uppmärksammade."
Dagens ETC

"Men än i dag är den vuxna autistiska kvinnan en person som det är svårt att få grepp om. Hon är vår civilisations gäckande skugga. Om henne handlar den tankeväckande boken 'Autisterna'..."
Expressen

Varför skrev poeten Emily Dickinson dikter om havet utan att någonsin ha sett det, varför är Underlandet så främmande för Alice, varför spelar filmstjärnan Daryl Hannah så ofta robot eller sjöjungfru, vad menade filosofen Simone Weil med att älska sig själv som en främling och varför tror tv-publiken att Greta Thunberg skojar?

Autisterna - om kvinnor på spektrat är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism. Boken undersöker hur den autistiska kvinnan har tagit plats i kultur, myter och verklighet. Vem är hon, vem har hon varit och varför har hon varit osynlig så länge?

Den vuxna autistiska kvinnan är en person som vår tid ännu inte känner. Ända fram till 1980-talet betraktades autism som ett tillstånd reserverat för pojkar. I filmer och tv-serier skildras den begåvade och socialt kantiga kvinnan fortfarande som en kopia av den manliga nörden, med samma intressen för datorspel, Rubiks kub och tågtidtabeller.

Ändå finns kvinnorna, och har alltid funnits, i alla samhällsklasser och kulturer. Med sin egen autismutredning som ram gör Clara Törnvall en resa bakåt i tiden och ser sin och andras historia med nya ögon.

Autisterna utspelar sig i mottagningsrum på neuropsykiatrin i Hagsätra, i kulturhistorien och vid köksbordet hemma hos helt vanliga autistiska kvinnor. Det är en ögonöppnande bok som ifrågasätter vår syn på normalitet och avvikelse och en grupp kvinnor som hittills varit osynliga i samhället.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Autisterna : om kvinnor på spektrat
  2. +
  3. Autisterna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Autisterna av Stig Larsson (pocket).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »