På topplistor
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2020-03-04
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
SAB
Do
ISBN
9789127827257
Adhd : från duktig flicka till utbränd kvinna (häftad)

Adhd : från duktig flicka till utbränd kvinna

(21 röster)  |  Läs 21 recensioner
Häftad Svenska, 2020-03-04
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
ADHD kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och tyvärr är kunskapen fortfarande skrämmande låg när det gäller flickors och kvinnors unika utmaningar.

Vi missar flickorna med ADHD när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män.

Lotta Borg Skoglund är överläkare och forskare och en av grundarna till SMART Psykiatri. Hon har tidigare givit ut Lyssnar din tonåring? (tillsammans med Liria Ortiz).

Lotta Borg Skoglunds egna ord:
"Under mina år som läkare har jag träffat många flickor och kvinnor som kämpat så hjärtskärande hårt för att få ihop sina liv. Trots intelligens, trots begåvning och livsklokskap, trots vita knogar och ständiga omstarter berättar de för mig att de bara inte får livet att fungera. Tyvärr har vare sig forskningen eller vården haft ett särskilt stort intresse för flickors och kvinnors unika utmaningar vid adhd och kunskapen om den här stora gruppen av kämpande människor är fortfarande skrämmande låg. Den här boken är till er."

Presscitat

"Jag ser hur tufft mina adhd-patienter har det, så jag känner ett ansvar att stå upp för dem. Det är därför jag finns där ute och sprider kunskap och ger svar på tal."
"Den vanligaste missuppfattningen i media är att alla skulle ha en släng av adhd. Så är det naturligtvis inte och det är fortfarande underdiagnostik som är det allvarligaste problemet."
Ur intervju i Medicinsk Vetenskap
Läs hela intervjun i menyn till vänster

"Innan jag skrev boken trodde jag att jag skulle gå igenom forskning och möta tusentals artiklar så som man gör i ett avhandlingsarbete. Men här gick det på en eftermiddag i stort sett. Det finns mycket lite högkvalitativ forskning om flickor och kvinnor med ADHD både från Sverige och internationellt utöver Svenny Kopps ovärderliga långtidsuppföljningar. I stort sett så är 99% av all forskning och alla studier av ADHD gjorda på och av män."
Ur intervju i Attentions medlemstidning
Läs hela intervjun i menyn till vänster
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 21 recensioner av Adhd : från duktig flicka till utbränd kvinna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vilken bok!!
  Robin McEnzo, 3 april 2020

  Inget kan vara mer sant än det förordet uttrycker: "Att sprida fakta och öka förståelsen för vilka svårigheter adhd medför" för denna grupp och att det "krävs bättre förutsättningar än vad samhället idag erbjuder".

  Äntligen en bok som känns "heltäckande" allt från kulturella skillnader pojk/flicka till skillnader i hjärna och symtom. Den borde vara obligatorisk för utredande personal på Bup, Vup och för privata utredande aktörer som alltför ofta missar flickor pga. att skolan inte "s... Läs hela recensionen

 2. Lotta aka Wonder Woman
  Melanie Mohlkert, 2 april 2020

  Lotta är en livs levande superhjälte som har räddat mitt och så många andra tjejers liv med ADHD. Är för evigt tacksam och hoppas att hennes kunskap kan nå resten av världen så snart som det bara går. En helt otrolig bok full med livsviktiga sanningar. Tack för allt du gör för oss ADHD sisters Lotta <3

 3. Lättläst, pedagogisk och viktig
  Gunborg, 31 mars 2020

  Lotta beskriver på ett lättsamt och konkret sätt skillnaden mellan tidiga tecken för flickor och pojkar på adhd.
  Eftersom det saknas mycket forskning förmedlar hon kunskapen bl.a med hjälp av flickors egna beskrivningar av sina svårigheter.

 4. Lika viktig som Konsten att fejka arabiska.
  enkoppoenbok , 31 mars 2020

  Wow!! Jag är tagen av denna bok. Såå angelägen och såå gripande. Den här boken är lika viktig som Konsten att fejka arabiska, som kom ut för några år sedan. I den boken belystes samhällets och vårdens svårigheter att se flickor och kvinnor med högfungerande autism. Samma sak gäller tyvärr för flickor och kvinnor med ADHD. I boken berättar Lotta Borg Skoglund om forskningens brister vad gäller denna målgrupp och att kunskapen i vården är på tok för låg. Vidare låter hon kvinnors unika berätte... Läs hela recensionen

 5. Ögonöpnnare!
  Lilian, 31 mars 2020

  Har lyssnat på boken! Helt tagen! Jag har jobbat i skolan i 48 år. Tänk att det skulle ta 48 år innan jag fattade. Jag har varit förblindad och bett alla kollegorna läsa den.

 6. BOKEN
  Linnea, 31 mars 2020

  Äntligen är den här, BOKEN! Jag kommer att vara evigt tacksam för det du gör! Tacksam för att kvinnorna belyses!

 7. Unik bok om flickor & kvinnors utmaningar vid adhd
  M Bourgeois, 31 mars 2020

  En lättläst och informativ bok som fokuserar på och förklarar skillnader mellan pojkar och flickor med adhd. Boken blandar förklaringar och forskning med berättelser från patienter vilket gör boken levande och intressant att läsa.
  Det finns en stereotyp bild utav hur barn och vuxna med adhd uppträder och det är viktigt att få insikt och förståelse för hur adhd kan utryckas olika hos flickor och kvinnor.
  Enligt författaren och läkaren Lotta Borg Skoglund så har 5-9 % av alla ba... Läs hela recensionen

 8. Viktig bok om ADHD hos kvinnor
  Anki Sandberg, 29 mars 2020

  Härligt att läsa en bok präglad av mycket kunskap och stort hjärta. Den förklarar så att alla kan förstå de utmaningar som flickor och kvinnor med ADHD möter. Det finns så många myter och egna föreställningar om vad ADHD är. Vi i Attention har brottats med dem från starten. I den här boken får man veta vad som gäller.

  Få diagnoser provocerar så mycket som just ADHD. Därför är det extra viktigt att på basis av fakta förklara hur svårigheterna ser ut inifrån. Det tycker jag att den här... Läs hela recensionen

 9. Träffsäker och rakt igenom intressant!
  Tina, 29 mars 2020

  WOW, Tack! Äntligen en lättläst och klockren bok som lyfter hur vardagen blir för kvinnor med adhd. Jag kunde inte sluta läsa!! Boken belyser flera förbisedda VIKTIGA områden som t ex adhd och hormoner och adhd i arbetslivet. Det blir så tydligt att det saknas forskning och finns mängder med kunskapsluckor, är så tacksam för att Lotta lyfter detta! Boken rekommenderas till alla!

 10. Boken ger perfekta och precisa beskrivningar!
  Mia, 28 mars 2020

  Jag har varit utmattad av att alltid försöka passa in. Äntligen en bok som förklarar. Om bara andra kunde förstå. Läs den här boken av Lotta Borg Skoglund!

 11. Så otroligt hög igenkänning - känner lättnad!
  Lisa, 28 mars 2020

  Det var inte bara en gång, det var många gånger jag började gråta av igenkänning när jag läste Adhd: från duktig flicka till utbränd kvinna. Har så många gånger genom livet vänt mig till vården utan att få gehör eller hjälp. Känner även igen ett av mina barn som inte får den hjälp jag tror hon behöver. Man tycker hon fungerar så bra i skolan och är så "duktig". Men det kan inte vara rätt att en 11-åring är så slut att hon gråter när hon kommer hem från skolan och inte orkar göra någonting.

 12. Nu förstår jag min dotter bättre
  Henrik (Stockholm), 28 mars 2020

  Min dotter (17 år) har alltid haft svårt att läsa en hel bok. Den här läste hon i ett svep och flera gånger. Hon har även läst vissa delar högt för sina kompisar. Hon vill att alla ska läsa den. Hon säger att hon förstår sig själv bättre och hennes diagnos. Här får hon svar - hur ofta får man det? Och för oss föräldrar är boken redan ovärderlig.
  Tack!

 13. Läs den!

  Tack Lotta för denna bok. Inspirerande! Jag vill rekommendera den till alla, oavsett kvinna eller man, oavsett diagnos eller ej.

 14. Ögonöppnande bidrag till oss i vården!
  Sara, 28 mars 2020

  Jag jobbar inom vården och träffar dagligen flickor och kvinnor med ADHD. Total ögonöppnare och så värdefullt i behandlinsarbetet! Lotta Borg Skoglund har verkligen lyckats sätta fingret på vad många utav dem uttrycker! På ett lättläst, pedagogiskt och strukturerat sätt lyfter hon fram de svårigheter denna grupp möter i sin vardag.
  Jag kan varmt rekommendera denna bok till alla familjemedlemmar, vänner, kollegor mm till någon med ADHD (inte bara flickor/kvinnor).

  LÄS DEN!

 15. Fantastisk bok!
  Clara , 28 mars 2020

  Jag har fått så många andra diagnoser men när jag läser det här så sitter jag o stryker under och det hjälper mig att förstå. Nästa gång jag träffar en läkare kommer jag kunna beskriva mina svårigheter på ett bättre sätt. Ett stort tack för din bok. Den har verkligen hjälpt mig. Jag rekommenderar den till mina närstående hela tiden. Ett stort hjärtligt tack!!

 16. Hitta de flickor som kämpar innan de går sönder
  Agneta Björck , 28 mars 2020

  Läste boken med professionella glasögon och som fd duktig flicka.
  Att läsa en bok som beskriver flickor jag mött i mitt yrke och i mitt privatliv på ett sätt så jag kan se och höra deras smärta. I betraktarens öga har de flickor och kvinnor som så levande berättar om tillkortakommanden och svårigheter fått många negativa epitet som slarviga,omotiverade, lata. Läser vi boken som kunskapsguide framträder adhd med de kärnsymtom som med utredning ,behandling, anpassning och kunskap till perso... Läs hela recensionen

 17. En stor och viktig bok!
  Pappa , 28 mars 2020

  Livsöden många känner igen sig i på något sätt, i mitt fall som anhörig. Läs den och förstå din värld lite bättre!

 18. Så mitt i prick¿¿¿¿

  Tack för att du så träffsäkert beskriver denna situation. Förklarar även för oss som inte har adhd.
  Alla som inte har läst denna, gör det!!!

 19. 90% igenkänningsfaktor
  Terese Karlsson, 25 mars 2020

  Har nu läst klart din bok med tårar i ögonen och känslor som hoppar och far i bröstet. Av alla böcker om Adhd jag köpt och läst genom åren finns det ingen med så hög igenkänningsfaktor. 90% i boken är ju jag! Att du tar upp ämnet med klimakteriet hos oss kvinnor med Adhd är något jag länge eftersökt. Så tack Lotta Borg Skoglund för denna fantastiska Bok. Terese ❤️

 20. Herregud, så bra bok om ADHD
  Gabriella (Stockholm), 20 mars 2020

  Jag redan läst ett tjog böcker om ADHD, men den här sticker ut. Genom att överläkaren/forskaren Lotta Borg Skoglund sätter fokus på hur framför allt flickor och kvinnors adhd-besvär missas, vilket medför stort lidande, blir det extra tydligt att det här är ett funktionshinder som inte bara handlar om att småkillar har myror i brallan eller att föräldrar behöver sätta tydligare gränser. Läs den här om du har någon i din närhet som har adhd eller om du själv ständigt brottas med att få ihop liv... Läs hela recensionen

 21. Woow..hela boken är en ren igenkänningsfaktor.
  Ella, 9 mars 2020

  Har nog aldrig känt igen mig i så mycket som jag gjorde i denna bok.
  Och precis som för mig som för så många andra kvinnor så är det ofta svårt att bara trycka på "pausknappen" och förstå att det räcker och man behöver sakta ner och ta det lugnt för att inte gå in i väggen.Men hur lätt är det när hjärnan går på högvarv 24/7 och man ska vara den bästa mamman till ofta många barn,driva företaget framåt,ta hand om sina anställda och sina kunder på bästa sätt,ha ett snyggt och välstädat hem m... Läs hela recensionen

Visa alla 21 recensioner

Bloggat om Adhd : från duktig flicka till utbränd kv...