Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Spira Biologi
Antal sidor
332
Utgivningsdatum
2017-08-30
Upplaga
3
Förlag
Liber
Dimensioner
265 x 195 x 12 mm
Vikt
801 g
SAB
Ue
ISBN
9789147116003
Spira 1 (häftad)

Spira 1

(2 röster)
Häftad Svenska, 2017-08-30
550
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Spira har fokus på kopplingen mellan genetik, evolution och systematik. Bastexten är begränsad och skriven med en berättande stil. För dem som vill fördjupa eller bredda sina kunskaper i biologi finns många faktarutor, Nyckelhål, men de är inte nödvändiga för helheten. Det här gör att serien passar en bred kategori elever: från dem som tycker att biologi känns lite tungt till dem som satsar på fortsatta studier i ämnet. Till Spira 1 finns också ett material för formativt arbete (författare Olof Procopé) samt ett digitalt övningsmaterial, som är ett träningsverktyg.

Läs mer
Utmärkande för Spira-serien är den berättande stilen med ett lättillgängligt språk som passar alla elever. Texterna tar återkommande upp nya forskningsrön, för att eleven ska bli medveten om att naturvetenskaperna ständigt utvecklas. Fokus ligger på genetik, systematik och evolution. På "nyckelhålssidorna" finns gott om möjlighet till fördjupning och breddning. Variationen här är stor, med syfte att det alltid ska finnas någonting som väcker den enskilda elevens intresse.

Böckerna är indelade i block, som kan läsas i vilken ordning som helst. I början anges vilka förmågor som blocket ska ge eleven möjlighet att utveckla samt det centrala innehåll som tas upp. I början av varje kapitel finns kunskapskraven samt en lista på de viktigaste begreppen. Begreppsförklaringarna ligger som marginaltexter, och här finns även ordförklaringar - allt för att underlätta läsning, inlärning och förståelse. Kapitlen avslutas med uppgifter av olika kategorier. Till böckerna finns ett digitalt övningsmaterial där eleven tränar på begrepp och basfakta.

I serien ingår faktaböcker till kurserna Biologi 1 och 2 samt digitala versioner. Till böckerna finns lärarhandledningar som nedladdningsbara filer.

Spira 1
Spira 1 inleds med ett kapitel om hur man arbetar inom de biologiska vetenskaperna. Därefter följer fyra block som vardera tar upp 1) cellbiologi och genetik, 2) systematik och evolutionen 3) ekologi och 4) aktuella miljöfrågor och arbetet för en hållbar utveckling, nationellt såväl som globalt.
De olika delarna är uppbyggda så att det är fullt möjligt att börja var man vill i boken. Spira 1 är rikt illustrerad med foton och teckningar där bara de detaljer är med som behövs för att förstå ett förlopp eller en mekanism.

NYTT: Spira Biologi 1 Digital
Du kan välja Spira Biologi 1 som heldigital version. Där kopplas elevlicensen till lärarlicensen, där du som lärare kan följa elevernas arbete i läromedlet. I lärarlicensen finns även en omfattande lärarhandledning med teori, tips och material till kursen Biologi 1 med utgångspunkt i Spira Biologi 1.

Spira 2
Spira 2 inleds med en beskrivning av det naturvetenskapliga arbetssättet, i block I. I block 2, om celler, är nytillskotten organismernas livscykler samt cellbiologins praktiska tillämpningar. I block 3 om mikroorganismer är odlingsteknik för bakterier ett nytt inslag, och i block 4, som tidigare bara handlade om växter, har svamparnas fysiologi tillkommit. I det mycket omfattande block 5, om djurens fysiologi, diskuteras hur evolutionen har skapat skilda lösningar för olika organismer, men emfasen ligger på vår egen kropp och hälsa - och även hur kroppen kan drabbas av sjukdomar när fysiologin hamnar i obalans. De två sista kapitlen tar upp medicinska undersökningsmetoder samt kärlek och sex.
I slutet av varje kapitel finns en sammanfattning. Sist i boken finns frågor på kapitlen; svaren till dessa finns i lärarhandledningen.
Spira 2 finns även som digitalbok.

Lärarhandledningarna
Lärarhandledningar köps som nedladdningsbara filer och innehåller kommentarer till delområdena i kurserna Biologi 1 och Biologi 2, teoretiska och praktiska övningar, laborationer, mikroskoperingsförslag (bara i lärarhandledningen till Biologi 2), och svar på uppgifterna i böckerna. Materialet motsvarar cirka 350 A4-sidor i Biologi 1-handl
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Spira 1
  2. +
  3. Spira 2

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spira 2 av Gunnar Björndahl, Johan Castenfors (häftad).

Köp båda 2 för 1100 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna