Hur kan jag veta om det är sant? Den källkritiska metoden är ett effektivt instrument för att värdera och bedöma olika källors tillförlitlighet. I teorin är källkritiken relativt enkel. Den består av några få tumregler som kan förefalla självklara. Men i praktiken kan källkritik vara mycket svår. Boken är därför uppbyggd kring ett stort antal konkreta exempel hämtade från en rad olika områden, som arkeologi, historia, antropologi, rättsväsen och journalistik.
Den 4:e upplagan har genomgått en grundlig revidering. Tio kapitel är nyskrivna och de övriga omarbetade. Dessutom har ytterligare en författare tillkommit: Jack Werner. Han diskuterar källkritiska problem relaterade till sociala medier.
Källkritik vänder sig i första hand till studenter inom humaniora och samhällsvetenskap. Men källkritik berör alla människor - vi ställs inför problem att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Därför är boken av intresse för var och en som vill ta ställning till sanningshalten i den information hen möter.
Sagt om boken "Källkritik har ofta uppfattats som den historiska vetenskapen, men den är också mycket viktig för journalister och för alla nyhetskonsumenter. Torsten Thurén, docent i journalistik och licentiat i historia, vänder sig till olika grupper men särskilt till journalister och nyhetsintresserade. [...] Thurén leder läsaren klokt genom de besvärliga frågorna och gör det med hjälp av relevant litteratur. Allt sammanfattas i ett nyttigt slutkapitel. Boken har en god litteraturlista." Sverker Oredsson, lektör, BTJ häfte 13118074.
Om författarna Torsten Thurén är docent i journalistik och lic. i historia. Jack Werner är frilansjournalist.