Lilla Fridolf. Alla årsalbum 1958-1970 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Lilla Fridolf
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2017-11-01
Upplaga
1
Förlag
Stevali
Medarbetare
Andreasson, Johan (form)
Illustratör/Fotograf
Torsten Bjarre
Dimensioner
266 x 200 x 40 mm
Vikt
1188 g
SAB
Hci
ISBN
9789163944833
Lilla Fridolf. Alla årsalbum 1958-1970 (inbunden)

Lilla Fridolf. Alla årsalbum 1958-1970

(31 röster)  |  Läs 10 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-11-01
359
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
384 fullmatade sidor med Fridolf. Torsten Bjarre var en av våra främsta och mest produktiva serietecknare, en gigant som numera nästan bara är tillgänglig på antikvariat och Kungliga biblioteket och som i stort sett ingenting finns skrivet om. Julalbumen med Lilla Fridolf är speciella av flera anledningar. Dels verkar skaparna, tecknaren Bjarre och författaren Rune Moberg, ha lagt lite extra krut på just de serierna, och dels har de, till skillnad från serierna i serietidningen Lilla Fridolf, aldrig återtryckts. I serietidningen arbetade Bjarre dessutom ofta tillsammans med assistenter som tuschade hans blyertsskisser, medan han verkar ha tecknat julalbumen helt på egen hand. Man kan också betrakta albumen från det tidiga 60-talet, speciellt julalbumet från 1963, som pionjärverk för svenska komiska äventyrsserier. Om vi letar efter svenska serier som är besläktade med de album från Frankrike och Belgien som kom att dominera utgivningen i Sverige på 1970-talet, så är det Fridolf som är först ute. Bjarre stod här på toppen av sin förmåga som bildberättare och är i vårt tycke fullt jämförbar med många av sina samtida europeiska kollegor. I Frankrike var det tecknare som Asterix skapare, Albert Uderzo, som införde en amerikansk teckningsstil med dynamisk tuschlinje, fartstreck och flitigt och uppfinningsrikt användande av de speciella symboler i seriespråket som brukar kallas för markeringar. I Sverige var Torsten Bjarre först med den amerikanska stilen. 1963 års album var alltså det som vi av flera skäl ville bygga vår bok kring. Men hur gå vidare? En plan i liten skala hade varit en gemensam utgåva med 1962 och 1963 års album. De är på 24 sidor vardera, vilket hade blivit ett riktigt prydligt seriealbum på klassiska 48 sidor, kompletterat med lite redaktionell text som satte in serierna i sitt sammanhang. Men en monumental gestalt som Torsten Bjarre kräver en monumental bok, så vi bestämde oss snabbt för att tänka större. När vi själva läste Lilla Fridolf som barn, på 1970-talet, var serien visserligen mycket rolig, men också väldigt tydligt en röst från det förflutna. Med albumen från 1960-talets början är det en helt annan sak: Lilla Fridolf är i högsta grad samtida, eller ibland kanske till och med lite före sin tid. Så när stannade tiden? Någonstans kring 1969, kom vi fram till och samma år publicerades det sista julalbumet, med 1970 på omslaget, tryckt i endast svart vitt och rött, den röda dekorfärg som i seriebranschen gick under namnet lingonsylt. Det första julalbumet med Fridolf utkom 1958, så lika bra att börja från början, och för att få med hela lingonsylteran fick 1970 bli det sista albumet i denna bok. Boken innehåller mer än 300 sidor serier av två spjutspetsar ur den svenska seriehistorien från deras allra bästa år, omslagen till samtliga album, och dessutom en generöst tilltagen faktadel med artiklar om Lilla Fridolf av bland andra Kalle Lind, Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lilla Fridolf. Alla årsalbum 1958-1970
 2. +
 3. Lilla Fridolf : Samlade skratt 1960 - 1961

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lilla Fridolf : Samlade skratt 1960 - 1961 av Rune Moberg (kartonnage).

Köp båda 2 för 598 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Lilla Fridolf. Alla årsalbum 1958-1970. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En nostalgitripp
  Carl Björklund (Västerås), 30 mars 2021

  Mungiporna upp! En tidsresa för alla med sol i sinne, inte bara för dem som var med då det begav sig.

 2. Rolig och trevlig bok!
  Fältjägare, 10 mars 2021

  Kul att läsa om gamla års album, man märker att dåtidens humor är som dagens humor. Man kan säga att Lilla Fridolf håller än idag, en humor som aldrig blir "omodern" så att säga. Gillar man Lilla Fridolf så ska man absolut köpa denna bok!

 3. Jättefin samlarutgåva!
  Peter Ferm (Karlstad), 6 februari 2021

  En jättefin samlarutgåva som var tjockare än jag trodde. Känns mycket lyxig och gör sig fint i bokhyllan bland andra inbundna samlarutgåvor. Stor nostalgi! Ett måste för alla som gillar att resa tillbaka till sin barndom en stund.

 4. Humorklassiker
  Coppas (Solna), 20 september 2018

  Mycket nostalgi och humor man minns från barndomen. Igenkänningsfaktorn är hög och även om man inte läst just dessa episoder så torde karaktärerna vara bekanta för de flesta.

 5. Ganska kul läsning
  Ove Johnsson, 2 april 2018

  Trots titeln är det bara 12 album, inte 13. Dessa gamla skämt håller nätt och jämnt idag. En liten besvikelse att seriernas enda färg är rött. En större besvikelse är att sidorna är i oordning i ett album. Dock, ganska kul ändå.

 6. Obetalbar!
  BGK, 8 mars 2018

  Ett praktverk fyllt sv humor och ett måste för alla nostalgiker. Härligt med en bok dom föder både minnen och skratt. Rekommderas!

 7. En kulturgärning
  Hans Johansson, 11 januari 2018

  En helt fantastisk sammanställning av Lilla Fridolfs Julalbum, svåråtkommliga i original och plötsligt har man de tidigaste åren
  samlade i en bok.
  Rekommenderas.

 8. Avstå
  Henry61, 10 januari 2018

  Kul bok. Bra initiativ och en kulturgärning....men matt, tjock och dålig kvalitet på pappret. Snålheten bedrar visheten för Olssons Förlag.

 9. Underbar nostalgi
  Peter Rasmusson (Lund), 10 januari 2018

  Underbar läsning från pärm till pärm. Torsten Bjarre var verkligen en fantastisk tecknare och alla julutgåvorna håller högsta klass. Bra manus från Rune Moberg. En ren njutning att läsa boken.

 10. Utmärkt bok med några frågetecken
  Lennart, 4 januari 2018

  Ett fantastiskt intressant projekt med flera intressanta artiklar och kronologisk presentation av klassiska Fridolf-äventyr i julalbumformat. Sådana här ambitiösa serieprojekt vill man se mer av. Högt betyg och en glimrande eloge för engagemang och huvudsakligt genomförande.

  Några frågetecken bör rätas ut:

  1. Författarna hävdar att julalbumsäventyren återpubliceras för första gången sedan originalutgåvorna såg dagens ljus. Det är tekniskt sant, men många av oss känner igen f... Läs hela recensionen

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Rune Moberg

 • Lilla Fridolf : Samlade skratt 1960 - 1961

  Rune Moberg

  Året var 1960 och Lilla Fridolf, som redan var känd från filmer och julalbum, fick sin egen serietidning. Vi samlar nu serier med Fridolf från serietidningens två första år i en gedigen volym, fylld till brädden av humor och denne toffelhjältes ti...

 • Lilla Fridolf presentbok. Julefrid?

  Rune Moberg

  Lilla Fridolf, Sveriges kanske mest beundrade toffelhjälte, är tillbaka med en samling vardagsberättelser ur tidningens arkiv.