Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
468
Utgivningsdatum
2020-03-10
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
180 x 110 x 30 mm
Vikt
258 g
SAB
Hc
ISBN
9789164206671

Kurtisanen

(31 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2020-03-10
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Det är spännande! Det är upprörande! Och mycket fängslande! Laestadius har ett klart feministiskt perspektiv på det hon berättar, och det gör hon med en vass och skarp penna." Yvonne Gröning, Dala-Demokraten

Skulle vittnesmålen från #meetoo komma från 1700-talets Stockholm så skulle denna täta berättelse vara den som får oss att begripa att det inte var bättre förr. ... Ja, jag gillar denna bok. Jag tycker att det är smått genialt att använda den tid som Anna Laestadius Larsson känner så väl efter sina första tre romaner för att gestalta den utsatthet som många människor får möta från morgon till kväll. Eva Bergsten Sundberg, Norrländska Socialdemokraten

Blott sexton år gammal debuterade hon på landets mäktigaste teaterscen, Bollhuset. Från logerna blickade kungen och hans hov ner på henne. Förmögna män mätte henne med lysten blick. Hennes skönhet var en förbannelse som skulle få henne landsförvisad till det förrevolutionära Paris. Men också en tillgång när hon ensam gav sig iväg på bildningsresa till Italien och lyckades charma den europeiska eliten.

Beata Charlotta var skådespelerska, kurtisan, spion, vän med en drottning och älskarinna åt en man som blev kung. Hon blev bara trettioett år gammal. Efter sig lämnade hon ett glödhett manuskript, en berättelse om sitt liv i romanform som avslöjade hemligheter kring maktens män, en berättelse som aldrig skulle få se dagens ljus. Det var kung Gustav III:s plan, mannen hon konspirerade att mörda. Men han misslyckades. Hans män hittade inte hennes berättelse.

Här är den.

I Kurtisanen återvänder Anna Laestadius Larsson till det sena 1700-talet. En tid då adelns siden och peruker existerade sida vid sida med rännstenens smuts och fattigdom, där fattiga kvinnor förväntades stå till välbärgade mäns tjänst men då idéer om ett annat, rättvisare samhälle just hade fötts. Romanen är en fristående uppföljare till den kritikerrosade och älskade trilogin Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan.

Anna Laestadius Larsson är författare och journalist. Hon brinner för kvinnors rättigheter och villkoren för kvinnors liv såväl i historien som i samtiden. Förutom trilogin om Hedvig Elisabeth Charlotta har hon skrivit romanen Hilma om konstnären Hilma af Klint.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kurtisanen
 2. +
 3. Räfvhonan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kurtisanen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd men inte en av hennes bättre
  Lili-Anne Aldman, 14 mars 2021

  Laestadius Larsson skildring utspelar sig i en historisk miljö med fokus på Stockholm. Såsom hennes tidigare böcker flyter texten mycket bra och är därför läsvärd. Ett irritationsmoment är dock, åtminstone för dem som är kunniga om Stockholm etc under denna tid, är att hon inte använder de dåtida gatunamn etc. samt att det finns ett flertal rena faktafel i boken.

 2. Läsvärd
  - (Västerås), 23 februari 2021

  Jag är ett fan av författarinnan och som vanligt bjuds läsaren på en intressant historia. Huvudpersonen Beata Charlotta har funnits på riktigt och vi får följa med till 1700talet och ta del av detaljrika skildringar. Det är spännande att läsa om hur livet var på den tiden och hur människorna hade det. På andra forum har jag läst beskrivningen att Beata Charlotta var en lyxprostituerad. Här får vi ta del av utsatta situationer som många kvinnor genom tiderna befunnit sig i. Anna Laestadius Lar... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anna Laestadius Larsson