Own image protection: a pan-European overview (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Engelska
Antal sidor
142
Utgivningsdatum
2007-01-01
Upplaga
1
Förlag
Jure förlag
Dimensioner
240 x 165 x 10 mm
Vikt
300 g
SAB
Oe
ISBN
9789172232891
Own image protection: a pan-European overview (häftad)

Own image protection: a pan-European overview

Häftad Engelska, 2007-01-01
369
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Rätt till egen bild och personbildsanvändning i massmedier är idag ett mycket aktuellt ämne. Bilder och information sparas digitalt och information sprids över hela världen i en allt högre hastighet, där människans integritet blir sårbar.

Offentliga personers utsatthet i media analyserades genomgående av den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i juni 2004 i fallet med prinsessan Caroline av Monaco, efter att hon hade förföljts av s.k. paparazzi-fotografer som senare publicerade bilder på henne. Tyska domstolar kom fram till att sådana bilder fick publiceras i yttrandefrihetens namn. Europadomstolen däremot ansåg att de tyska fotograferna och tidningarna hade gått för långt och att prinsessans rätt till personlig integritet hade kränkts. Genom detta fall har massmedia haft allt större anledning att mer noga överväga konsekvenserna av att publicera en personbild och inkräkta på rätten till privatliv och integritet, inte bara när det gäller offentliga personer. Slutsatsen av fallet med prinsessan av Monaco är ett förtydligande av rätten att säga nej till publicering av egen bild och att varje person, som inte arbetar offentligt eller deltar i ett offentligt evenemang, alltid bör tillfrågas och ge sitt godkännande innan publicering sker.

Denna bok är en studie av nationell lagstiftning och rättsfall i 30 europeiska länder och ger en överblick av olika attityder och erfarenheter av publicering av personbilder och drar utifrån detta preliminära slutsatser och riktlinjer för publicering av dessa. Boken är skriven på engelska.

Marianne Levin är professor i civilrätt och kursföreståndare för magisterprogrammen Master of Comparative and International Law och European Intellectual Property Law vid Stockholms Universitet samt föreståndare för Institutet för Immaterialrätt (IFIM). Lydia Lundstedt är juris doktor och skriver för närvarande en avhandling i ämnet internationell privaträtt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Own image protection: a pan-European overview
  2. +
  3. Euroscepticism as a Transnational and Pan-European Phenomenon

De som köpt den här boken har ofta också köpt Euroscepticism as a Transnational and Pan-Europ... av John Fitzgibbon, Benjamin Leruth, Nick Startin (häftad).

Köp båda 2 för 868 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Own image protection: a pan-European over...