Havens stråtrövare : om pirater, kapare och buckanjärer (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
PAN FAKTA
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2003-05-01
Upplaga
2
Förlag
Norstedts Pocket
Illustrationer
ill.
Dimensioner
205 x 130 x 13 mm
Vikt
205 g
SAB
K,Prcd:k
ISBN
9789172634497
Havens stråtrövare : om pirater, kapare och buckanjärer (pocket)

Havens stråtrövare : om pirater, kapare och buckanjärer

Pocket Svenska, 2003-05-01

Slutsåld

Om pirater, kapare och buckanjärer

Pirater har härjat lika länge som människan fraktat varor över vatten. I denna historik möter vi dem i Medelhavet, utefter våra egna kuster, i Karibien och inte minst i Indiska oceanen och Stilla havet. Kända personer som bröderna Barbarossa, sir Francis Drake, Svartskägg och kapten Kidd presenteras, men även mindre kända stråtrövare, däribland några kvinnor.

Vi följer dem över världshaven i mer än 3000 år. Under antiken plöjde stora piratflottor Medelhavet och sjörövare gjorde omfattande raider längs kusterna i jakten på värdefulla laster och slavar. I våra nordliga vattten härjade vikingar och vitalianer. I takt med de stora geografiska upptäckterna spred sig piratplågan till den nya världen och ner längs Afrikas kuster, vidare till Indien och kryddöarna i öster. De fabulösa förmögenheter som spanjorerna lade beslag på i Amerika lockade stora pirat- och kaparflottor till bland annat Karibien. I Indiska oceanen patrullerade piraterna de urgamla fartygsrutterna och inväntade stormogulens värdefulla skepp och de rikt lastade linjefartygen från de ostindiska kompanierna. I Stilla havet jagades de spanska skeppen, som seglade mellan Filippinerna och Mexico fyllda med österns rikedomar.

Än idag är pirater ett hot mot sjöfarten på många håll i världen. Laster kapas, besättningar hotas och mördas och hela fartyg försvinner. Detta är historien om havens stråtrövare, sjöfartens eviga gissel.

Robert Hermansson, sjöingenjör, seglar sedan många år som maskinbefäl i den svenska handelsflottan och är mångårig medarbetare i Svensk Sjöfarts Tidning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Havens stråtrövare : om pirater, kapare o...