Marknadens tyranni - och demokratins räddning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2019-01-08
Förlag
Leopard Förlag
Dimensioner
190 x 135 x 20 mm
Vikt
327 g
SAB
Ocgc
ISBN
9789173437820

Marknadens tyranni - och demokratins räddning

(11 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2019-01-08
297
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sedan 1980-talet har nyliberalismen stått högst på dagordningen. Ett snart 40-årigt ideologiskt experiment grundat på tilltron till avreglering, privatisering, stora skattesänkningar och jakten på tillväxt. I boken Marknadens tyranni och demokratins räddning skriver journalisten och författaren Björn Elmbrant att den nyliberala tankemässiga dominans vi lever under idag är så stark att vi ofta inte ens inser att den finns. Trots dokumenterade, monumentala misslyckanden tas dess ideologiska grundpelare fortfarande för sanningar.

Samtidigt gör sig ett växande missnöje mot de etablerade politiska partierna påtagligt i land efter land och de liberala demokratiska värdena sätts på prov senast i det svenska riksdagsvalet. Här ger Elmbrant en unik kartläggning över hur nyliberalismen svikit demokratins kärnuppgift att stå på de svaga och utsattas sida ett viktigt inlägg i eftervalsanalysen som efterfrågats för de större partierna.

Varför drogs vi egentligen så starkt till det nyliberala ljuset, och hur ska vi göra annorlunda?

Björn Elmbrant är journalist och författare, med en gedigen bakgrund som politisk reporter för tidningar, radio och tv. Han har tidigare gett ut ett flertal politiska biografier och samtidsanalyser, bland annat över Olof Palme och Thorbjörn Fälldin. År 2000 fick Elmbrant Stora Journalistpriset.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Marknadens tyranni - och demokratins räddning
 2. +
 3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (storpocket).

Köp båda 2 för 436 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Marknadens tyranni - och demokratins räddning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ensidig
  plymouth, 1 maj 2019

  I mitt tycke handskas Björn Elmbrant med 30 - 40 års utveckling på ett alldeles för ensidigt sätt. Enligt honom har ALLA beslut som tagits på lands- eller EU nivå under den perioden varit felaktiga. Trots det har vi fått det ofantligt mycket bättre. Också alla dessa hänvisningar till diverse okända professorer/lektorer på större eller mindre utländska universitet. Allt för att passa författarens syfte. Björns egna politiska åsikter skiner allt för mycket igenom.
  Nej Björn, bättre kan du!

 2. hur nyliberalismen äter upp socialdemokratin
  HuS, 25 februari 2019

  Halvvägs in i boken har det varit en historieskrivning med viss glöd av hur generationerna efter Erlander och Sträng inom socialdemokratin sålt ut de socialdemokratiska grundvärderingarna. Man önskar att den utvecklingen gick att vända, men det förefaller svårt. Nyliberalismens strypgrepp på Sverige förefaller snarare att hårdna allt mer. Ska bli spännande att får se om det finns någon täckning för boktitelns andra halva......

 3. En mycket bra sammanfattning
  BertilNo, 21 februari 2019

  Björn Elmbrant lyckas på ett mycket bra sätt att sammfatta de stora förändringar som genomförts i den ekonomiska politiken de senaste 30-40 åren. Han pekar på många saker som inte blev som det var tänkt. Och för många är det nog en överraskning, att flera mycket viktiga beslut tagits av så få!

 4. Kritik av ekonomisk politik
  Ulf Kärn, 7 februari 2019

  En konstruktiv kritik av den ekonomiska politiken som i stort sett gynnar bara den övre medelklassen
  och den ekonomiska eliten.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Björn Elmbrant