Olja : energisommar i Norra Dakota (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Telegram Journalistik
Antal sidor
65
Utgivningsdatum
2014-09-15
Upplaga
1
Förlag
Telegram Förlag
Dimensioner
200 x 140 x 5 mm
Vikt
115 g
SAB
Pmaa.05,Ohj-qaed
ISBN
9789174236682
Olja : energisommar i Norra Dakota (häftad)

Olja : energisommar i Norra Dakota

(1 röst)
Häftad Svenska, 2014-09-15
149
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Välkommen till »USA:s Saudiarabien«! I Norra Dakota - en delstat dold bakom prärietystnad och lynniga väderlekar - finns en av USA:s största och viktigaste gas- och oljeregioner. Liknelsen med Saudiarabien kan även inkludera kvinnors rättigheter.

På senare år har Norra Dakota tagit flera kliv mot ett totalförbud av abort samtidigt som oljeboomen bidragit till att göra delstaten till en av USA:s farligaste för kvinnor. Sexuella övergrepp, våld och en växande organiserad brottslighet i boomstäder som Williston har ritat om delstatens politiska och sociala karta. Energibonanzan har drivit upp priser på bostäder och dagligvaror till nivåer få lokalbor mäktar med.

Vilken framtid väntar efter att oljecirkusen packat ihop och rest vidare? Ett avfolkat och ekologiskt utarmat prärielandskap eller ett samhälle som ersatt småskaliga jordbruk och med hjälp av oljeintäkter banat väg för nya industrier? Norra Dakota förblir sitt historiska arv troget: under 1800- och 1900-talet var delstaten destination för skandinaviska migranter - än i dag fortsätter migranter att söka sig hit för att smida lyckliga liv, nu av svart guld.

Frilansjournalisten och författaren Klas Lundström tecknar ett respektfullt men oroväckande porträtt av en amerikansk delstat fjärran de mediala och politiska metropolerna. Här kommer socialarbetare, abortläkare, oljekarlar och lokalreportrar till tals, och samtliga bidrar till att belysa de konsekvenser som följer i spåren när mäktiga män placerar borrar i marken på jakt efter svart guld.

Olja är andra delen i Klas Lundströms bokserie om USA:s energipolitik. Tredje delen - "Koppar" - släpps i oktober 2014.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Olja : energisommar i Norra Dakota
  2. +
  3. Svarta ankungen : ett reportage om Lapplands guldfeber och finanskrisens vi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svarta ankungen : ett reportage om Lapplands gu... av Klas Lundström (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Olja : energisommar i Norra Dakota