Kol : energivår i Wyoming (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Telegram Journalistik
Antal sidor
89
Utgivningsdatum
2014-11-14
Förlag
Telegram Förlag
SAB
P.0813
ISBN
9789174236965
Kol : energivår i Wyoming (häftad)

Kol : energivår i Wyoming

(1 röst)
Häftad Svenska, 2014-11-14
149
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I »USA:s energihuvudstad« - Gillette, Wyoming - delar frilansjournalisten och författaren Klas Lundström en tidig frukost med stadens kolarbetare. Män som tjänar stora och grova pengar på hårt arbete i Powder River Basin, en av världens kolrikaste regioner.

Staden är även känd för begreppet »Gillettesyndromet«. I städer knutna till monoindustrier återfinns ofta höga levnadskostnader, växande sociala klyftor, sexuellt våld, ökad brottslighet och stigande mental ohälsa. Samma skador som människans gruvdrift tillfogar Moder jords ekosystem drabbar också henne själv. Något som visar sig stämma gällande USA:s miljöfarliga kolindustri.

I Wyoming heter det emellertid att Barack Obama har förklarat »krig mot kolet«. Och inte bara det. Ett paradigmskifte i amerikansk energipolitik - och framför allt i de nordvästra »kolstaterna« - som hotar människors sätt att leva. Men trots politiska krav på hårdare miljödirektiv har Obama gjort mycket för det amerikanska kolet. Efter härdsmältan i japanska Fukushima 2011 gav Vita huset grönt ljus till utvinning av ytterligare 800 miljoner ton kol. Inrikesminister Ken Salazar var nöjd och förkunnade att »kol förblir en viktig komponent i Amerikas energiportfölj.«

Under sin resa genom kolets Wyoming tar Klas Lundström läsaren med till platser som sällan ges utrymme i dagspressens spalter och diskuterar Brokeback Mountain, USA:s kristna höger, Fox News och rodeokultur med vapenförsäljare, liberala konstnärer, bisonuppfödare, hemlösa och wranglers (cowboys).

Kol är fjärde delen i Klas Lundströms bokserie om USA:s energipolitik. I nästa del summeras USA:s färd från härdsmälta till kolrusch i samlingsvolymen Inferno (december 2014).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kol : energivår i Wyoming
  2. +
  3. Inferno : USA:s resa från härdsmälta till kolrusch

De som köpt den här boken har ofta också köpt Inferno : USA:s resa från härdsmälta till kolrusch av Klas Lundström (häftad).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kol : energivår i Wyoming