Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2013-03-12
Förlag
Bonnier Fakta
Medarbetare
Qvist, Pernilla (form)
Dimensioner
270 x 200 x 20 mm
Vikt
920 g
SAB
Qed
ISBN
9789174242416
Gourmetträdgården : köksväxterna som smakar bäst (inbunden)

Gourmetträdgården : köksväxterna som smakar bäst

(40 röster)  |  Läs 14 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-03-12

Slutsåld

Lena Israelsson brukar beskrivas som köksträdgårdens okrönta drottning. Nu har hon skrivit en bok om de grönsaker, örter och bär som smakar bäst och ger mest matglädje. Många är kulturväxter som hamnat i skymundan av hårt förädlade smakfattigare släktingar. Andra är nya och oupptäckta. Bland dem finns framtidens köksväxter. Gemensamt för alla är att de ger matglädje och gör odlingen värd mödan.

Vi får bekanta oss med urgamla svenska kulturväxter som piplök, spansk körvel och kokbönan Signe, lära oss älska den oemotståndliga italienska svartkålen, och utöka vårt bestånd av läckra asiatiska grönsaker med chilipeppar, bladsarepta och grön bladmynta.

För dig som vill lära dig mer om köksväxternas smakvariation berättar författaren hur du genomför ett enkelt smaktest med grönsaker som du odlat själv. Målet är förstås att hitta den mest smakrika tomaten, den godaste rödbetan, den krispigaste sallaten ...

Att odla för optimal smak är del av en global rörelse i hela världen. Att gourmetodla handlar inte bara om att välja rätt växter utan också att odla dem resurssnålt och ekologiskt.

Varje kapitel inleds med en personlig betraktelse kring varje köksväxt utifrån författarens egna odlingar och matupplevelser. Alla kapitel innehåller odlingsråd och recept med förslag på hur köksväxterna kan tillagas. Boken är genomillustrerad med Lena Israelssons inspirerande fotografier.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Gourmetträdgården : köksväxterna som smakar bäst. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Smaklusta av odlingsmöda

  Jag slutar inte att förundras över hur Lena Israelsson, som skrivit så många böcker i ämnet Köksträdgården, fortfarande kan finna nya intressanta vinklingar och sprida ny kunskap och väcka odlingslust och kunskapstörst i ämnet!
  Härlig bok med utgångspunkt på VAD du odlar och HUR du får det du odlar att SMAKA bäst!
  Odlingstips, sorttips och recept på härlig tillagning av det du producerar.

 2. God, glad, nyttig
  Boel Gehlin, 28 augusti 2015

  Har en egen, denna har jag köpt till mitt barnbarn som just blivit med koloni.
  Inspirerande, kunnig, glädjerik!
  En härlig uppföljare till "Köksträdgården" som ju är ett måste för varje odlare om än aldrig så blygsam.

 3. Helt underbar!
  Carol Yvonne Lindgren, 14 februari 2014

  Ett underbart upplägg med fina bilder, personligt skriven och med inspirerande text.
  Den bästa jag läst hittills om att odla! Nu spirar mina gröna fingrar redan i väntan på våren.
  Jag bugar och tackar!

 4. Sunt perspektiv och många spännande tips på sorter och...
  Sara Eitrem, 16 oktober 2013

  Sunt perspektiv och många spännande tips på sorter och växter. En må-bra-bok att läsa under vintern, stryka under i och plocka fram igen inför vårsådden.

 5. En bok att så ingredienserna till det man vill laga...
  Åke Sandin, 25 september 2013

  En bok att så ingredienserna till det man vill laga och sedan recepten på allt. Hon vet vad hon skriver om.

 6. Som alltid är Lena Israelsson underbar att läsa och...
  Bitte, 20 september 2013

  Som alltid är Lena Israelsson underbar att läsa och inspireras av. Man vill ut i trädgården och odla och skörda omedelbart:-)

 7. Lena Israelsson är en fantastisk odlingsmänniska och...
  Olmerkotten, 26 juni 2013

  Lena Israelsson är en fantastisk odlingsmänniska och författare. Hon beskriver de olika växterna och den nytta vi männiksor kan ha av antioxidanter mm på ett medryckade sätt. Vidare befinner hon sig i myllan när hon nämner att speciellt röda växter lockar inte sniglarna.

 8. Underbar inspirerande bok. En bok för livsnjutare....
  Annika Viola Goffhé, 19 juni 2013

  Underbar inspirerande bok. En bok för livsnjutare. Hädanefter blir det endast gourmetodling på min odlingslott. En bok som rekommenderas till dig om tycker om att påta i köksträdgården eller du kanske har kolonilott.

 9. Underbar bok - man får lust att släppa allt och bara...
  Birgitta Adamson, 10 juni 2013

  Underbar bok - man får lust att släppa allt och bara gå ut i odlingslandet! Dessutom lätta recept för att tillaga goda måltider av det man odlat. Rekommenderas!!

 10. Gav den till min sonhustru som nyss skaffat växthus....
  Ann-Chatrine Berg, 1 juni 2013

  Gav den till min sonhustru som nyss skaffat växthus. Hon blev jätteglad. Kollade i den först och blev glatt överraskad. Lättläst, kul med recept, fina bilder. Många fina tips.

 11. Jättetrevlig bok. Man blir så inspirerad och det finns...
  MaudT (Västerås), 17 maj 2013

  Jättetrevlig bok. Man blir så inspirerad och det finns massor av bra tips. En bok man verkligen kan rekommendera till sina vänner.

 12. Grymt inspirerande, jag får både bekräftelse för det...
  - (Stockholm), 7 maj 2013

  Grymt inspirerande, jag får både bekräftelse för det jag redan vet, och mängder av nya ideér och tips. Absolut en bok jag önskar att jag kunnat skriva själv, och som jag njuter av att läsa... och titta i.

 13. Njutbart, inspirerande, informativt och välskrivet i...
  E:s mamma, 20 april 2013

  Njutbart, inspirerande, informativt och välskrivet i en svårslagen kombination som Lena Israelsson behärskar till fullo. Fina råd och tips - och trevliga recept! Härligt inför odlingssäsongen!

 14. För mig som hemmaodlare är Lena Israelssons...
  Kerstin Olofsson, 16 april 2013

  För mig som hemmaodlare är Lena Israelssons trädgårdsböcker helt outstanding - pedagogiska, roliga, och där hittar man allt! Den här har dessutom ett nytt grepp - godaste ärterna, bönorna, squashen mm och hur man sen bäst tar tillvara avkastningen, en del nya för mig! Vill inte undvara denna bok! Rekommenderar den gärna till ALLA!

Visa alla 14 recensioner

Fler böcker av Lena Israelsson