Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
358
Utgivningsdatum
2021-03-31
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Acedo, Sara (form)
Dimensioner
217 x 143 x 31 mm
Vikt
534 g
SAB
Ohj
ISBN
9789177954552
Om könets existens : tankar om den nya synen på kön (inbunden)

Om könets existens : tankar om den nya synen på kön

(29 röster)  |  Läs 10 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-03-31
169
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Kön är inte kopplat till vilken kropp du har utan vilket kön du känner att du tillhör." Så står det på Vårdguidens hemsida. De senaste tio åren har något hänt med definitionen på kön. Plötsligt sägs det att kön inte har något med kroppen att göra, utan är en känsla. Könet finns inte längre mellan benen, utan i huvudet, och det gäller att ta reda på vilket kön man egentligen tillhör. Ett barn som gillar rosa klänningar? Det är med all säkerhet en flicka. En tonåring som hatar sina bröst? Det är med all säkerhet en pojke.

Den nya definitionen på kön har hyllats som progressiv. Nu kan alla vara sig själva och leva ut sitt inre kön. Men är den så progressiv? Och är den så ny? Kajsa Ekis Ekman söker könets ideologi bakåt i historien och finner att den i själva verket är en återgång till reaktionära könsroller, med allvarliga konsekvenser. Kvinnor ska vara passiva och fåfänga, män aktiva och aggressiva. De som inte passar in ska korrigeras av staten, ofta med infertilitet som konsekvens. Homosexualitet blir på nytt en defekt som ska rättas till, och kvinnor förlorar rätten att idrotta, träffas och tala på egna villkor. Denna ideologi håller på att bli lag i stora delar av världen. Hur kan något så reaktionärt maskeras som progressivt?

Denna bok synar en utveckling som har kusliga konsekvenser för kvinnor, homosexuella och alla som bryter mot könsrollerna. En måsteläsning för alla som vill orientera sig i vår tids mest infekterade fråga.

Kajsa Ekis Ekman (född 1980) är en av våra mest mångsidiga och uppmärksammade intellektuella. Hon har tidigare givit ut böckerna Varat och varan - prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan, Skulden eurokrisen sedd från Aten och samlingsvolymen Texter 1998-2015.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Om könets existens : tankar om den nya synen på kön
 2. +
 3. Något är ruttet i Sverige : om sakernas tillstånd & vad de kunde vara

De som köpt den här boken har ofta också köpt Något är ruttet i Sverige : om sakernas tillstå... av Kajsa Ekman Ekis, Christoph Emanuelle Fielder, Mattias Gardell, Sara Granér, Kalle Haglund (pocket).

Köp båda 2 för 208 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Om könets existens : tankar om den nya synen på kön. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Om det ser ordet "transfobisk"...
  Whorphan, 8 maj 2021

  ...i en negativ recension så ignorera den. Läs boken och bilda dig en egen uppfattning. Mycket av kritiken som påstås vara "faktafel" är endast ideologiskt motiverade känsloargument. Följ upp källhänvisningarna och bilda er en egen uppfattning.

 2. Lyfter förbisedda perspektiv
  A, 1 maj 2021

  Mycket bra och skarp inledning, lite väl många spridda källor i mitten. En del s k cherry - picking av de värsta exemplen i mitt tycke, vilket inte är helt relevant för sakfrågan. Strålande analys och avslutning. Det finns ingenting fobiskt med denna bok, tvärtom lyfter Ekis Ekman upp andra typer av berättelser från transpersoner och deras närstående än den närmast formstöpta mall som samhället presenterar. Men framförallt är detta en djupdykning i "konceptet" kvinna, vem som definierat och d... Läs hela recensionen

 3. Faktafel och transfobi
  Olivia, 26 april 2021

  Denna bok innehåller ett flertal faktafel och transfobi. Den innehåller även antaganden som inte stärks med vetenskaplig grund. Ärligt talat helt värdelös.

 4. Desinfo
  Nicke , 24 april 2021

  Massa referenser men Kajsa Ekis Ekman övertolkar, feltolkar och slutprodukten är inte så mycket en debattbok som desinformation om transrörelsen.

 5. En saklig röst i debatten
  H, 20 april 2021

  Överskådlig och lättillgänglig bok om den nya synen på kön som en självvald identitet snarare än en materiell verklighet. Många har gått från att prata om kön till att prata om "könsidentitet", utan att detta skifte har diskuterats i någon större utsträckning. Vad får det för konsekvenser för kvinnorörelsen när man inte kan enas om vad en kvinna är? Kajsa Ekis Ekmans bok går igenom hur man har sett på kön genom historien, pekar på hur ofta den nutida, "moderna" synen på kön istället är bakåts... Läs hela recensionen

 6. För den som tycker att cis-begreppet skaver.
  Anna, 19 april 2021

  Ekis tar upp väldigt många aspekter av sitt ämne, och argumenterar som hon alltid gör rappt, drastiskt och smart ironiskt. Just ironin är något som jag tror kommer stöta sig med många (speciellt i bokstavlighetens tidevarv) men som jag själv kan uppskatta. Kanske är just mångfalden av perspektiv och infallsvinklar både bokens styrka och svaghet. Den visar på ämnets komplexitet samtidigt som den gör läsarens egen förmåga att orientera sig särskilt viktig. De halsbrytande kasten är i och för si... Läs hela recensionen

 7. Viktig
  Ellan, 19 april 2021

  Boken är ett intellektuellt och viktigt teoretiskt inlägg i en debatt som snarast kan betraktas som ett minfält. Vi måste kunna diskutera teorier om kön.

 8. Bidrar till en mer rättvis bild av transvården
  Robin, 17 april 2021

  Intressanta tankar om vår förändrade definition på kön och dess konsekvenser. Även härligt att se denna synvinkel på transvården uppmärksammas mer. Jag är glad över att Ekman och andra bidrar till att ge en mer komplett bild av hur det är att leva som transperson samt konsekvenserna av könsbyte. Rekommenderar alla att läsa den! Mvh transperson

 9. Dålig research
  Idun, 15 april 2021

  Extremt oroväckande hur lite faktisk vetenskaplig research som har gjorts i den här boken. Den är väldigt transfobisk och ger en vilseledande bild av hur det är att leva som transperson. Rekomenderar istället nyfikna läsare att hitta och läsa böcker av faktiska transpersoner där de själva skildrar sina liv. Vare sig en bryr sig om transfobin eller inte så är "forskningen" i den här boken extremt bristfällig och många av hennes påståenden kan lätt motbevisas. Väldigt besviken att hennes redaktörer inte märkt alla brister.

 10. Bristande vetenskaplig kvalite och fördomsfull.
  Amanda, 14 april 2021

  Stor okunskap och förakt mot transpersoner. Tvivelaktiga källor som sprider osanningar. Tystar transpersoners egna perspektiv på ett väldigt hånfullt sätt.

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Kajsa Ekis Ekman