Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
244
Utgivningsdatum
2021-08-19
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
216 x 143 x 24 mm
Vikt
420 g
SAB
Hc
ISBN
9789177954781

Två pistoler

(57 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-08-19
216
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Året är 1831. Asien och Europa har de senaste åren drabbats av en koleraepidemi som lett till massdöd med påföljande oro och upplopp. Trots att det ännu är relativt lugnt vid Toscanas kust har Adolf Fredrik Munck bestämt sig för att stanna inomhus resten av livet. Ett långt och händelserikt liv har det varit. Han har bott i Tyskland, Österrike, Pisa, Neapel och slutligen Massa, i närmare fyrtio av sina åttiotvå år, utkastad ur sitt eget land efter att hans arbetsgivare, välgörare och olycka blivit mördad.

Gustav III hade anledning att vara tacksam mot Munck, inte minst för att den erotiskt kunnige hovstallmästaren handgripligen hjälpt den tafatte kungen när en avkomma skulle bli till. Men det ledde också till illasinnade rykten om det verkliga faderskapet, som förpestade både Gustavs och Munckens tillvaro. Kungens nåd förbyttes småningom i bedrägeri och svek.

Det är sådant och mycket mer som Munck minns nu, och berättar för trotjänaren Ytterberg.

Klas Östergrens Två pistoler är en roman på historisk grund om en av de mest omvälvande epokerna i Sveriges historia, Gustav III:s regeringstid och det långa och oroliga efteråt som präglade landet från kungens död och fram till dess Sverige fick en ny dynasti med huset Bernadotte. Men framför allt är det en knivskarp skildring inifrån åldrandet och ensamheten, en berättelse om hur tiden flyr från oss alla.

Klas Östergren debuterade 1975 med romanen Attila och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och novellsamlingar. Han har dessutom skrivit för film och tv, och varit verksam som översättare av både prosa och dramatik, framför allt av Henrik Ibsen. 2020 gav Polaris ut hans senaste roman Renegater, den sista och avslutande delen i trilogin om Henry Morgan, tillsammans med de tidigare delarna Gentlemen och Gangsters.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Två pistoler
 2. +
 3. Dagordningen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dagordningen av Éric Vuillard (pocket).

Köp båda 2 för 295 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Två pistoler. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mustigt språk som tar läsaren med tillbaka i tiden
  Fabbe, 29 november 2021

  Det är som är positivt med boken är att vi får en glimt till det förgågna och en inblick i Gustav III och hovlivet runt denne. Språket är härligt ålderdomligt och mustigt. Själva storyn känns så här i efterhand ganska tunn. Boken drar iväg lite väl ofta och länge i filosofiska sidospår utan botten och syfte. Den hade mått bättre av ett lite mer djup i själva handlingen.

 2. Sådana här böcker får det gärna komma fler av.
  Lars-Erik Larsson, 24 november 2021

  Njutning att läsa, har allt, inte minst det svenska språket. Alla prepositioner, kommatecken, en fantastisk författare. En annan favorit av honom är Fantomerna,

 3. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 2 november 2021

  Två pistoler av Klas Östergren är en historia berättad med en intuitiv inlevelse som får den historiska gestalten Adolf Fredrik Munck med sitt fascinerande levnadsöde att framträda som en människa av kött och blod.
  Våren 1831 befinner sig Munck i sitt hem i Toscana. Koleran närmar sig och han bestämmer sig för att stanna i sitt hem. Han är ensam, utblottad och gammal, så han tänker att isoleringen nog inte blir så lång ändå. Livet är enkelt, styrt av strikta rutiner och för säkerhets sku... Läs hela recensionen

 4. Lysande språk
  MonaB, 14 oktober 2021

  Spännande, intressant och rolig och med ett språk som för mig tillbaka till 1700-talet. Klas Östergren i bästa form. Som alltid.

 5. Många ord men tunn story
  Anders Träff, 7 oktober 2021

  Hade väntat mig mer av Östergren. Spekulationer om historiskt skeende utan att det ger något och lite filosofiska tankar för att knyta ihop det hela.

 6. Intressant läsning
  Fox, 17 september 2021

  Intressant att läsa om livet på Stockholms slott och på sommarslottet Ekolsund.
  Många ålderdomliga ord, men de kanske användes på 1700-talet. Inga anföringstecken i dialogerna. Man får själv fundera ut vem det är som pratar, men det är inte svårt. Bra och vacker svenska.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Klas Östergren