I hjärtat av Härjedalen : Sonfjället - nationalpark sedan 1909 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
168
Utgivningsdatum
2009-05-30
Upplaga
1
Förlag
Jamtli Förlag
Medarbetare
Öberg, Lisa (red.) / Grundsten, Claes (foto) / Lind, Ingemar (foto) / Stafrén, Tina (foto)
Dimensioner
300 x 280 x 20 mm
Vikt
1300 g
SAB
Nccd
ISBN
9789179482237

I hjärtat av Härjedalen : Sonfjället - nationalpark sedan 1909

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2009-05-30
172
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sonfjällets nationalpark bildades 1909. Tillsammans med bland annat Abisko och Sarek blev Sonfjället en av de första nationalparkerna i Sverige och Europa. Med boken vill vi visa hur fantastiskt Sonfjället och nationalparken är och genom ord och bild hoppas vi förmedla en del av den stora lockelse som fjället i alla tider tycks ha haft på människor i dess närhet.

I boken finns fakta om det unika fjället och nationalparken samt intervjuer med några av de människor som bor och verkar i fjällets närhet. Här finns bland annat att läsa om: - en av världens äldsta granar. Den finns på Sonfjället och med sina minst 9 500 år delar den förstaplatsen som världens äldsta träd med en liknande fjällgran på Fulfjället - att människor vistats i området i minst 9 000 år, alltså nästan lika länge som granen har funnits här - den viltrika nationalparken, som också är ett av landets mest björntäta områden - de speciella landsformerna som den senaste inlandsisen lämnade efter sig, framför allt de s k skvalrännorna, som är särskilt tydliga och väl bevarade här

Intressanta, inspirerande och lärorika texter av olika författare varvas med detaljrika foton av djur och natur, stämningsfulla porträtt och uppslag med magnifika panoramabilder. Bland andra har den kände naturfotografen Claes Grundström medverkat i boken tillsammans med forskaren och professorn Leif Kullman, naturfilmaren Ingemar Lind samt porträttfotografen Tina Stafrén. Boken om Sonfjället - Härjedalens hjärta - handlar i mångt och mycket om kärlek och respekt. Och om glädjen med ett fjäll.

Boken har kommit till på initiativ av Länsstyrelsen Jämtlands län. Redaktör: Lisa Öberg, naturvårdshandläggare, Länsstyrelsen Jämtlands län/doktorand i biologi Mittuniversitetet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I hjärtat av Härjedalen : Sonfjället - nationalpark sedan 1909
  2. +
  3. Vemdalen, Sonfjället & Lofsdalen 1:50.000

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vemdalen, Sonfjället & Lofsdalen 1:50.000 (falsad).

Köp båda 2 för 351 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lisa Öberg

Innehållsförteckning

Sonfjällets nationalpark bildades 1909, som en av de första nationalparkerna i Sverige och Europa. Nationalparken representerar ett av de allra finaste områdena vi har i vår svenska natur. Sonfjället är ett i många avseenden helt unikt och mångfacetterat område. Det är ett estetiskt tilltalande fjäll som sätter stor prägel på det omgivande landskapet. Samtidigt som vi i ord och bild vill visa hur fantastiskt Sonfjället och nationalparken är, vill vi också förmedla en del av den lockelse som Sonfjället i alla tider tycks ha utövat på människor i dess närhet. Naturligtvis ligger det bortom rimlighetens gräns att här kunna beskriva allt - vissa saker måste helt enkelt upplevas på plats. Välkommen till boken om Sonfjället - Härjedalens hjärta.