Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
402
Utgivningsdatum
2023-08-03
Förlag
Volante
Översättare
Jim Jakobsson
Originaltitel
Entangled life
Dimensioner
198 x 127 x 25 mm
Vikt
346 g
SAB
Ufhe
ISBN
9789179653224
Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid (häftad)

Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid

Häftad,  Svenska, 2023-08-03
159
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Anrika vetenskapsakademin Royal Societys pris för bästa populärvetenskapliga bok 2021.

En livsform så märklig och förunderlig att den får dig att se livet på ett helt nytt sätt.

Hur kommer det sig att en japansk forskare kan påstå att en slemsvamp är smartare än människor? Och vad har det med IKEA att göra? Kan det verkligen stämma att den största kända svampen på jorden täcker en yta större än 10 kvadratkilometer? Och vad har bläcksvampar egentligen att göra med produktionen av den här boken?

Varken växt eller djur, svampar finns överallt på jorden, i luften och i våra kroppar. De kan vara mikroskopiska och samtidigt är några av världens största organismer svampar 10 kvadratkilometer stora, 35 000 ton tunga och över 2 000 år gamla. Svampars förmåga att äta sten lade grunden för det första livet på land, och under 40 miljoner år var det väldiga formationer av svampar som dominerade världens yta. Svampar kan överleva i rymden och frodas i radioaktiv strålning. Svampar kan lösa problem utan någon hjärna och vidgar alla definitioner av intelligens. De kan manipulera djur på sätt som är så imponerande att vi ännu inte förstått fullt ut hur det går till. Upptäckten av hur svampar förenar växtlivet på planeten i ett massivt nätverk Wood Wide Web håller på att omforma hela vår syn på hur icke-animaliskt liv fungerar. Genom att ha gett människan bröd, alkohol och livräddande mediciner har svamparna omformat vår arts historia. Dess förmåga att förtära plast, sprängmedel, gifter och råolja har börjat användas i teknikens absoluta framkant. Svamparnas psykedeliska egenskaper, som påverkat kulturer sedan antiken, har nyligen visat sig bära på tänkbara lösningar på några av våra svåraste mentala sjukdomar.

Och ändå har vi knappt kartlagt en bråkdel av de miljoner arter av svampar som lever på jorden. I sin omvälvande upptäcktsfärd tar Merlin Sheldrake oss med in i den spektakulära och okända värld som är svamparnas. Följ med och lär dig om organismerna som skapat vår värld och som är i fullt fart med att forma vår framtid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid
  2. +
  3. Skogen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skogen av Anne Sverdrup-Thygeson (inbunden).

Köp båda 2 för 358 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Merlin Sheldrake