Familjelyckan (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
413
Utgivningsdatum
2008-09-30
Förlag
Efron & Dotter
Medarbetare
Sandgren, Linn (form)
Dimensioner
216 x 143 x 29 mm
Vikt
500 g
SAB
Hc
ISBN
9789185653287
Familjelyckan (inbunden)

Familjelyckan

(9 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2008-09-30
169
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Den sorgligt obegåvade Fragancia Fernández växer upp i en svensk småstad där allting kretsar kring skofabriken och ishockeylaget. Hennes mor är klen till hälsan och fadern begiven på kemiska experiment. När hon så småningom får en bror föds han med Downs syndrom och en stor hemlighet - han bär på ett hjärta av guld i sitt bröst. När Fragrancias bror försvinner under mystiska omständigheter är det bara hon som förstår vad som hänt honom. Hon misstänker direkt att hennes värsta fiende, klasskamraten Richard Persson, är inblandad i tragedin och Fragrancia begår en helig ed att straffa honom med en gruvlig hämnd. Först ska hon bara utbilda sig till präst och få omkull världens största svikare - slaktarsonen och ishockeystjärnan Pettersson-Jonsson.

Familjelyckan är en mustig skröna, ett äventyr genomsyrat av magisk realism som sträcker sig över tre generationer. Den erfarna manusförfattaren Carina Dahl står bakom bland annat SVT:s succéjulkalender Dieselråttor & sjömansmöss. Hon har även skrivit den populära barnboken Dielseråttor & sjömansmöss - Tro, hopp och kärlek. Familjelyckan är hennes debutroman och den första delen i en planerad trilogi.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Familjelyckan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En höjdare.
  Pie, 30 augusti 2009

  Jag saknar ord, en av de bästa böcker jag läst. Vilken fantasi. Skall börja på fortsättningen Det stor svenska vemodet ikväll.

 2. Fantastiska människor
  Grundarn, 14 december 2008

  i en fantastisk bok av en fanstastisk kvinna!
  Köp den!

 3. Yes!
  Anja Annevik, 8 november 2008

  Äntligen en vuxensaga!

  Jösses, vilken vitamininjektion Familjelyckan ger, jag blir så glad av att sugas in i en värld så fylld av makalösa skeenden och fantastiska karaktärer.
  Vi behöver sådana här historier för att våra mänskliga hjärnor ska ruskas om lite lagom och inte bara tro på Beck, Läck & Compani.

  Humanism parad med surrealism strålar klart i Carina Dahls roman och det är så himla skönt att bara få åka med på denna hissnande och vindlande resa.
  Vilken ... Läs hela recensionen

 4. Skröna? Nää, så här är livet, egentligen.
  Ronny, 5 november 2008

  En helt underbar bok som både lockar till skratt och eftertanke. En underbar, välskriven historia som ju lika gärna kunnat varit sann.

  Jag känner igen valda delar från mitt eget liv, lika oförutsägbart har det varit. Helt klart en bok som kommer att läsas både en och tre gånger.

  Jag kan bara varmt rekommendera boken, den är garanterat inget sömnpiller.

 5. Fantastisk!
  Sandra, 26 oktober 2008

  En rolig & härlig bok som är svår att slita sig från. Den berör helt enkelt!

 6. SÅÅÅÅÅ underbar
  Eken vid strömmen, 24 oktober 2008

  Det finns bara två alternativ: hat eller kärlek för denna bok. Jag läste den från början till slut på 1 dag! Jag vill ha efterföljaren NU! Så himla genialt skrivet! Så himla vackert skrivet! Så himla smart skrivet! Så himla bra helt enkelt! Blir min julklapp till varenda en. Läs den på vägen till jobbet och skratta högt och få sura blicka från medresenärer som inte har lika roligt till jobbet. Nästa dag är det säkerligen fler av dina medresenärer som köpt boken.

 7. En häpnadsväckande historia!
  Phoebe lee, 22 oktober 2008

  Man har svårt att lägga ifrån sig boken, måste bara få veta vad som händer Fragancia & hennes otroliga familj & vänner. En spännande, ibland vanvettigt rolig, ibland sorglig och alltid oförutsägbar historia.

  Rekommenderar den verkligen!

 8. Superbra bok!
  Cilla, 22 oktober 2008

  En ovanligt underbar bok där man får möta färgstarka personer med mycket speciella egenheter. Kunde inte släppa den och ser nu fram emot uppföljaren. Lovar att den inte liknar nått som ni läst förut. Köp den!

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Carina Dahl

 • Kronjuvelerna - Släktsagan

  Carina Dahl

  En dag upptäcker den unge Fernández en alldeles magisk plats vid havet, vilket får honom att missa bussen och träffa den vackra Marianne. Han påstår att hans släkt är fylld av forskare, upptäcktsresande och vetenskapsmän, men när deras första barn...

 • Kronjuvelerna - Inferno

  Carina Dahl

  En dag upptäcker den unge Fernández en alldeles magisk plats vid havet, vilket får honom att missa bussen och träffa den vackra Marianne. Han påstår att hans släkt är fylld av forskare, upptäcktsresande och vetenskapsmän, men när deras första barn...

Övrig information

Intervju med Carina Dahl - aktuell med debutromanen Familjelyckan

Den erfarna manusförfattaren Carina Dahl står bakom bland annat SVT:s succéjulkalender Dieselråttor & sjömansmöss. Hon har även skrivit den populära barnboken Dieselråttor & sjömansmöss - tro hopp och kärlek, illustrerad av Dunderklumpens "pappa" Per Åhlin. Familjelyckan är hennes debutroman och den första delen i en planerad trilogi.

Hur skulle du själv beskriva Familjelyckan?
Familjelyckan är en bok som jag själv saknar, eller saknade, i den svenska bokutgivningen. Det är en riktig skröna, en varm och humoristisk i berättelse i stil med Garp och hans värld eller Hotel New Hampshire. Det är första delen i en trilogi där man får följa en rad färgstarka karaktärer som alla bär på en speciell gåva. Någon kan jonglera med knivar, en annan kan läsa vad som står skrivet i stjärnorna och en tredje har blivit tappad i golvet och fått en silverplatta fastnitad innanför pannbenet. Det är när deras vägar korsas som det uppstår passion, blodvite och barnarov. Trots det mynnar berättelsen ut i ett stort kärleksbudskap riktat till hela mänskligheten.

Hur skiljer det sig att skriva ett film- eller tv-manus från att skriva en roman?
Jag skulle inte vilja säga att det är enklare att skriva ett film-/tv-manus, men det är ett luftigare arbete. Mindre text och mera bild helt enkelt. Det går inte att skriva hur någon mår eller känner sig inombords. Allting måste illustreras med bilder och skådespeleri. Däremot kräver ett film-/tv-manus precis lika mycket av historien. Ingen kommer undan med en taskig berättelse hur bra ljussättningen än är.

Vilka erfarenheter har du tagit med dig från manusförfattandet till romanförfattandet?
Definitivt att bygga en stadig konstruktion. Man sätter sig inte i en bil utan en aning om vart man ska. Man kan göra det om man har tillräckligt mycket soppa och tid att köra fel några gånger, men det sparar både energi och pengar att kolla på kartan en gång innan man lägger i första växeln.

Vad har du lärt dig under romanförfattandet som du kommer att ta med dig till manusförfattandet?
Att man också måste vara lite kriminell och ibland göra rätt så djärva omkörningar eller ta rondellen åt fel håll.

Vad inspireras du av?
Jag är en sån som får kämpa för att hålla idéerna ifrån mej. Jag fick nyligen ett sms där det stod "Sorgen över en fantastisk klänning". Det var lite förvånande för att komma från en snickare, dessutom svårt att svara på. Ett par veckor senare upptäckte jag att det hade smugit sig in en fantastisk klänning i uppföljaren till Familjelyckan. Den heter Det stora svenska vemodet och är något av en blandning mellan Gökboet och Saltkråkan. Fast mycket snuskigare.

Du är en flitig bloggare. Hur påverkar bloggandet ditt skrivande?
Min blogg är min privata sandlåda, min lekplats och intellektuella komposthög. Den är toppmatad så jag förstår ju att det bildas nåt skit i botten men jag scrollar aldrig nedåt och tittar.

Läs Carina Dahls blogg här!