Påskkäringar : från trolldomstro till barnupptåg (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
182
Utgivningsdatum
2013-03-21
Förlag
Institutet för språk och folkminnen, Göteborg
Dimensioner
225 x 155 x 15 mm
Vikt
430 g
SAB
Mza
ISBN
9789186959081
Påskkäringar : från trolldomstro till barnupptåg (häftad)

Påskkäringar : från trolldomstro till barnupptåg

Häftad,  Svenska, 2013-03-21
150
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I omkring tvåhundra år har barn och ungdomar i Sverige klätt ut sig till påskkäringar. Liksom alla levande traditioner har också detta maskeringsupptåg förändrats. På 1800-talet klädde ungdomar ut sig till oigenkännlighet och försökte på olika sätt likna sägnernas häxor. De gick runt i byarna, skrämdes och hittade på hyss. Nutida påskkäringar är istället små, söta och snälla. Från att ha varit ett ungdomsupptåg är utklädseln till påskkäringar numera en barntradition. Idag är sedan till stor del organiserad och anpassad efter vuxenvärldens syn på hur påsken ska firas.

I boken undersöks påskkäringstraditionen över tid. Här behandlas såväl stabila som föränderliga drag. En central gestalt i framställningen är häxan. Hur kan tron på häxor och berättelser om dem relateras till traditionen att klä ut sig? Hur förs traditionen vidare och vem har kontroll över dess iscensättning?

Fredrik Skott är folklorist och kulturhistoriker vid Institutet för språk och folkminnen. Denna bok är resultatet av ett forskningsprojekt inom ett av institutets fokusområden - Årets fester och livets högtider.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Påskkäringar : från trolldomstro till barnupptåg
  2. +
  3. Vid bergsmannens sida : kvinnoliv på bergsmansgårdar och i stadshushåll i Falun under 300 år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vid bergsmannens sida : kvinnoliv på bergsmansg... av Anna Götlind (häftad).

Köp båda 2 för 222 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Fredrik Skott