Det är jag som äger Carnegie! : maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
421
Utgivningsdatum
2014-03-06
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Medarbetare
Forslund, Mathias (form)
Dimensioner
235 x 165 x 25 mm
Vikt
900 g
SAB
Qae
ISBN
9789187391309

Det är jag som äger Carnegie! : maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank

(14 röster)  |   Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-03-06
240
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Det är jag som äger Carnegie . Riksgäldsdirektören Bo Lundgren är irriterad över att bli stoppas av säkerhetsvakter vid Tändstickspalatset Carnegies högkvarter mitt i Stockholms finanskvarter. Samma dag, den 10 november 2008, kl. 15.00 har Finansinspektionen under dramatiska former återkallat investmentbankens tillstånd. Att en svensk bank blir av med tillståndet har aldrig tidigare hänt. Carnegie ansågs länge vara investmentbankernas Porsche i Norden. Företaget som funnits i över 200 år hade på bara något decennium blivit symbolen för finansbranschens framgång och även fostrat några av finanssveriges mest namnkunniga finansmän. En börsnoterad penga-maskin som gav toppchefer och anställda mångmiljardbonusar. Alla i branschen ville jobba på Carnegie. Nu hade 11 000 aktieägare förlorat allt. 2007 och 2008 blir de två mest turbulenta åren i Carnegies historia. Jakten på pengar, skyhöga risker, brottsmisstankar och tradinghärvan drar Carnegie mot botten. Mitt i den brinnande finaskrisen är kassan till slut tom. Hur kunde det gå så här? I boken får vi följa med i Carnegies framgång och kollaps. Vi får se hur några av de mäktigaste männen i Stockholms inre finanskrets agerar i kulisserna i spelet om banken. Och tätt följa den dramatiska räddningsaktionen som pågår både innanför och utanför Tändstickspalatset dygnet runt hösten 2008. Men allt skulle visa sig vara för sent. Karolina Palutko Macéus är ekonomijournalist och har tidigare arbetat bland andra på Dagens Industri och TV 4 Nyheterna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det är jag som äger Carnegie! : maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 489 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Det är jag som äger Carnegie! : maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra och läsvärd bok
  Lisa, 8 juni 2015

  En väldigt bra bok som berättar om hur maktspelet i finansvärlden går till. Researchen är genomarbetad med många intervjuobjekt. Karolina Maceus är helt enkelt en utomordentlig jounalist.
  Bokens språk är snabbt, rappt och engagerande vilket gör den lättläst -även för dem som inte är "branschfolk".

 2. Viktig samtidshistoria om intriger - ny genre
  Kommunikatören, 3 januari 2015

  En klart läsvärd bok om hur maktspelet går till i den finansiella och politiska eliten! Bakom den välskrivna boken ligger ett omfattande researcharbete med många intervjuer av dem som varit med i turerna kring Carnegie. Boken har ett journalistiskt angreppssätt och ger många nya och intressanta infallsvinklar om hur det gick till när några få förstörde den en gång så aktade investmentbanken.
  Karolina Palutko Macéus är en god skribent och fullföljer en tradition där erfarna journalister s... Läs hela recensionen

 3. Äntligen!
  Garys1992, 7 november 2014

  Det skrivs för få bra finansböcker i Sverige. Boken om Carnegie är därför ett glatt tillskott. Med genomarbetad research, imponerande kontaktnät och djup kunskap, levererar Macéus en inblick i vad som hände på Carnegie. Hon leder oss igenom spelet bakom kulisserna och presenterar huvudpersonerna på ett imponerande vis. Detta är ett måste i varje bokhylla hos den som är intresserad av bank- och finans. Borde vara en obligatorisk julklapp för anställda på banker, fondbolag och fondkommissionärer. En femstjärnig finansthriller.

 4. Ofattbart att man kan tillskansa sig sådana summor
  Hans, 22 april 2014

  Mycket spännande att följa vad som hände bakom kulisserna och man trodde att de hade lärt sig men sedan kom ju JP....

 5. Intressant hur girighete styr i Mammons tempel
  Bonn, 26 mars 2014

  Hur girig en människa vara kan Du läsa i boken om Carnegie. Var fanns styrningen? Vem ledde bolaget jo det var girigheten!

 6. Skrämmande inblick i maktspelet bakom Carnegie.
  Roland Alvinger, 24 mars 2014

  Utomordentligt bra skriven skildring, med gedigen research, av maktspelet bakom Carnegie. Man får en skrämmande inblick i det maktspel som pågick mellan bankerna och Riksgälden och mellan de olika aktörerna, som ville överta olika delar av Carnegie. Maktspelet pågår till en minut i tolv! Det är svårt att lägga ifrån sig boken.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Karolina Palutko Macéus