Alan Turing : datageni, kodknäckare, gayikon (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
691
Utgivningsdatum
2016-03-18
Förlag
Fri Tanke Förlag
Översättare
Jim Jakobsson, Roland Poirier Martinsson
Originaltitel
Alan Turing: The Enigma
Dimensioner
232 x 165 x 50 mm
Vikt
1148 g
ISBN
9789187513855
Alan Turing : datageni, kodknäckare, gayikon (inbunden)

Alan Turing : datageni, kodknäckare, gayikon

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-03-18
59 279
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Den brittiska matematikern Alan Turing räddade de allierade från nazisterna, uppfann datorn, grundade forskningsfältet artificiell intelligens och förekom gayrörelsen med flera decennier och allt detta innan fyrtioett års ålder då han tog sitt eget liv.

Andrew Hodges mångfacetterade och hyllande biografi över datavetenskapens grundare är ett djup gående porträtt av ett extraordinärt liv och intellekt. I en rörande berättelse om matematik, datorer, kryptografi och homofobi fångar Hodges både den inre och den yttre dramatiken i Turings liv.

Hodges beskriver hur Turings revolutionerande idé om en universell maskin redan 1936 lade grunden för den moderna datorn och hur Turing med sin elektroniska design förverkligande samma idé 1945.

Boken beskriver också hur detta arbete direkt relaterade till Turings nyckelroll i arbetet med att knäcka tyska kryptokoder under andra världskriget, en vetenskaplig bedrift som var väsentlig för att möjliggöra de allierades seger.

Men det är också en tragisk berättelse om en man som trots sitt stora bidrag till världsfreden och vetenskapen blev arresterad, och tvingades genomgå en förödmjukande behandling, bara för att han ville leva ett ärligt liv i ett samhälle som betraktade homosexualitet som ett brott.

Boken blir film 2015, med Benedict Cumberbatch och Keira Knightley i huvudrollerna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Alan Turing : datageni, kodknäckare, gayikon. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Geni
    Henry Mårtensson, 11 juli 2017

    Har inte läst hela boken än men håller på som bäst. Hitintills mycket bra bok. Var nog inte så lätt för honom under brinnande krig. Rekommenderas.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Andrew Hodges