Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
338
Utgivningsdatum
2020-09-23
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
216 x 143 x 26 mm
Vikt
592 g
SAB
Lz Svingel, Carl-Gustaf
ISBN
9789188849762
Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin (inbunden)

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-09-23
204
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I det kalla krigets Västberlin går ryktet att svensken Carl-Gustaf Svingel kan sammanföra människor som splittrats av muren. Han förhandlar ut politiska fångar ur DDR:s fängelser, och blir genom sin humanitära kurirverksamhet bekant med familjen Sommerlath.

För första gången berättar drottning Silvia om villkoren för den östtyska delen av familjen i öppenhjärtiga intervjuer med bokens författare, journalisten Ingrid Thörnqvist. I denna personliga biografi skildras Carl-Gustaf Svingels svindlande resa från fattigdomen i barnhemmet i bohuslänska Hjärtum till den storpolitiska dramatiken i metropolen Västberlin.

Ingrid Thörnqvist har varit utrikeskorrespondent i Berlin och Wien för bevakning av Tyskland och Östeuropa för SVT. Under många år på fältet rapporterade hon om kommunismens och murens fall, och även från Balkankriget på 1990-talet. Som utrikeschef och förespråkare för konstruktiv journalistik har hon försökt att sätta ljuset på positiv utveckling i världen, inte bara på kriser och konflikter.

Boken är en djupt berörande livsbeskrivning och samtidigt en litterär upptäcktsresa, där läsarennyfiket följer författarens sökande i fotspåren... Carl-Gustaf Svingel speladei fyra decennier en tyst men effektiv roll i det kalla krigets tid. Och Ingrid Thörnqvist har skrivit en riktigt spännande bok.

Ulla Berglindh, Sverigekontakt

I Ingrid Thörnqvists bok berättar drottning Silvia nu för första gången om sinaösttyska släktingar och de villkor de levde under på den östra sidan omjärnridån.

Anders Q Björkman, Svd

Boken är överlag imponerande genomarbetad. Thörnqvist har, som den erfarna journalisthon är, gjort grundlig research. Vi får höra levande röster från många samtaloch möten med människor som var med på Svingels tid och närstående till dessa. Fredrik Danelius, Tyska-posten SVT:s gamle tysklandsjournalist kan sitt Tyskland och hon visar upp en god förmågatill kontaktskapande och grävande journalistik. Det är också rappt och tydligtskrivet.

Thomas Wihlman, Tidningen Kulturen

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin
 2. +
 3. Afghanerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Afghanerna av Åsne Seierstad (inbunden).

Köp båda 2 för 463 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Silvia Sommerlaths dolda släkt
  MM, 11 februari 2022

  Av bokens omslag lockas man att tro att denna bok handlar om Silvia Sommerlath. Och det gör den på sätt och vis. Den handlar om Silvia Sommerlaths östtyska släktingar något som inte är så känt.
  Men långt mer intressant är Ingrid Thörnqvists gedigna forskning rörande svensken Carl-Gustaf Svingel och hans förehavanden i Berlin. En ganska okänd hjälte som under det kalla kriget drev ett vilohem som täckmantel för att hjälpa människor som splittrats av Berlinmuren.
  Med ett utmärkt drivet... Läs hela recensionen

 2. Läsvärd!
  - (Lammhult), 20 oktober 2020

  En intressant bok för alla gamla och nya "berlinsvenskar". En hel det var känt för oss sedan tidigare men mycket nytt framkom som åtminstone jag inte kände till.

Visa alla 2 recensioner