Jag bodde i Sverige : om unga svenskafghaners flykt till Frankrike (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
266
Utgivningsdatum
2021-04-22
Förlag
Carlsson
Dimensioner
210 x 131 x 22 mm
Vikt
390 g
SAB
Ohdf
ISBN
9789189063662
Jag bodde i Sverige : om unga svenskafghaners flykt till Frankrike (häftad)

Jag bodde i Sverige : om unga svenskafghaners flykt till Frankrike

(5 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-04-22
269
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Aldrig trodde jag att människor skulle tvingas fly från Sverige.
Orden kommer från en svensk anhörig till ungdomar som flydde från Afghanistan till Sverige och sedan flydde vidare.

Asyl och migration är laddade ämnen, och i Sverige säger politiker att vårt land har gjort tillräckligt. Lagar, regler och attityder till människor på flykt ändrades efter 2015 och har tvingat många att fly från Sverige efter tre-fyra år. En del har varit på flykt mycket längre än så. Flera tusen har sökt sig till Frankrike med kanske större möjlighet att få stanna. Men det innebär nytt språk, nya regler, nya sammanhang. Till en början bor de på gatan, saknar de goda sidorna av Sverige men är oroliga över att tvingas dit för att sedan deporteras till Afghanistan.

Annette Rosengren har följt många unga svensktalande afghaner i Paris under deras steg in i det franska samhället. De unga berättar om Sverige och Frankrike, varför de lämnade Sverige, och om sina liv. De visar upp "sitt" Paris och författaren vandrar omkring på gator, i tältläger, söker upp köerna utanför daghärbärgen, och fortsätter hålla kontakt och reser till Paris.

Boken beskriver också Frankrikes och EU:s lagar och praxis, det franska civilsamhällets stöd till flyktingar och migranter och hur de unga försöker ta sig fram i allt detta. Olikt Sverige har de flesta hittills fått stanna i Frankrike även om vägen dit kan bli lång. Ett kapitel tar upp Afghanistan och den svårt utsatta minoritetsbefolkningen hazarer, som många i Sverige tillhör. Slutkapitlet resonerar kring Frankrike avseende migration och immigranter.

Flykten från Sverige har inte upphört och många som flyr nu har bott fem år i Sverige, ibland mer.

Annette Rosengren har skrivit flera böcker om flyktingar i Sverige, Grekland, övriga Europa och nu i Frankrike. I andra böcker har hon skildrat hur människor i Sverige lever sina liv socialt marginaliserade såväl som i välfärdssamhällets trygghet. Hon har varit på plats i många utsatta miljöer och följer gärna samma människor under lång tid. Se också hennes blogg om människor på flykt och om EU:s asylpolitik. Rosengren är fil.dr i etnologi och författare till en rad engagerade böcker. Hon är bosatt i Stockholm.

________________________________________________________________________________________________________

"Annette Rosengrens bok om de här unga svenskafghanerna är noggrann, överflödande och viktig." Per Wirtén, Expressen Kultur
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag bodde i Sverige : om unga svenskafghaners flykt till Frankrike
 2. +
 3. Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevärlden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevär... av Jan Leijonhielm (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Jag bodde i Sverige : om unga svenskafghaners flykt till Frankrike. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. De flyr från Sverige för att överleva.
  Stina, 31 maj 2023

  Den här boken ger en hel del kunskap om Sverige, om Frankrike, om flyktingar och varför de flyr från början.Samt varför de tvingas fly en andra gång och då från Sverige för att rädda sitt liv. Man skäms verkligen som svensk när vi som enda land utvisar människor till Afghanistan. En hel del positivt också. Uppskattar också kapitlet om Afghanistan, äntligen förstår jag lite mer om olika folkgrupper tex. Boken har sannolikt inte haft någon redaktör men man lär sig ändå.

 2. En bok alla borde läsa
  Anna Lindberg, 19 juni 2021

  Den är så viktig och så innehållsrik. Alla borde läsa den för att förstå vad Sverige har gjort med alla dessa unga människor!

 3. Personligt och sakligt om "män utan asylskäl"
  Krister Törneke, 14 juni 2021

  Författaren skildrar personliga möten med ett flertal ungdomar i Frankrike under ett antal år. De flesta är unga killar från Afghanistan som i Sverige kategoriskt benämnts "män utan asylskäl" men som enligt franska myndigheter uppenbarligen bedömts ha asylskäl. Boken ger en bakgrund till deras livsöden, inklusive förhållanden i Afghanistan, resan till Europa, tiden som asylsökande i Sverige och flykten vidare till Frankrike. Den beskriver också skillnaderna mellan hur de bemötts i Sverige och... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner