Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
185
Utgivningsdatum
2014-02-26
Upplaga
1
Förlag
Akfeo förlag
Originaltitel
LUST OCH LIDANDE - Noveller
Dimensioner
216 x 146 x 18 mm
Vikt
370 g
SAB
Hc.016
ISBN
9789198058833
Lust och lidande : noveller (kartonnage)

Lust och lidande : noveller

Kartonnage Svenska, 2014-02-26
219
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
ALLMÄNT - I boken ingår tjugoåtta noveller med stor bredd vad gäller ämnesval, tid och miljö. Men i centrum finns alltid människan. Som lever i den svenska vardagen eller i en främmande kultur. Där vi inte alltid når varandra, men alla bär på en längtan efter kärlek, bekräftelse och ett värdigt liv. - TEMAN - I novellen "En jävla bra nybörjare" rymmer en panikslagen brottare genom fönstret i omklädningsrummet. En utvandrares plågsamma barndomsminnen, nedtecknade av Erik Olsson, gav stoff till "Ett nytt liv". Novellen om pojkbokshjälten Biggles kamp mot ålderskrämpor och hans duell med en tysk bil på E4-an är ämnet för novellen "Första gången". Idén till "Hederns ansikte" dök upp i samband med en nyupptäckt forngrav i Linköping. Novellen "Orm i paradiset" utgår från ett lumparminne. I "Celebert besök" nedstiger profeten Jesaja till bönehuset och håller ett strafftal till församlingen. Den mycket skärrade kyrkvärdens cykeltur till hemmet, för att hämta den glömda nyckeln till nattvardsskåpet under pågående predikan, är utgångspunkten för "En kamp med tiden", där Vår Herre är berättaren och med ömsint hand ingriper i händelseförloppet. Den uppflammande kärleken mellan en kvinnlig överläkare och en medicintekniker på US i Linköping är huvudtemat i "Ömmande knän". Novellens uppgift är inte enbart att underhålla utan också våga utmana och spegla världen ur ett annorlunda perspektiv. I "Terrorist till häst" ges en vinkling från andra sidan, och i slutscenen hamnar den mytomspunne Folke Filbyter i händelsernas centrum. Novellen "Gränsen mellan vi och dom" skildrar den blodiga utvecklingen i en kolonialstat. Novellen "År 2017", som berör svåra etiska avvägningar inom sjukvården, tilldelades ett andrapris i en novelltävling. "En resa i tid och rum" belönades 2006. Flera av novellerna utspelar sig i Linköping, en i Blekinge och två längre i södra Småland, där författaren tillbringade sina första tjugo levnadsår. "En dag i Erik Sunesons liv" är således både självbiografisk och dokumentär. Inledande och avslutande noveller sprider ljus över omslagsbild och titel. - FÖRFATTAREN - Sune Axelsson är född 1940 i Härlunda, där han växte upp på ett lantbruk. Efter högskolestudier i Göteborg kom han till Linköping 1965. Han disputerade 1975 och har verkat som forskare vid Saab, universitetet och FOI i Linköping, där han varit adjungerad professor och forskningschef. Han har läst konstvetenskap vid Stockholms universitet och varit medlem i redaktionskommittén för Konstvetaren. Han har gett ut tre diktsamlingar (Skärvor ur då, Kajorna i Toulouse - sonetter, Fågelskrift), en essäbok (Vår resa i tiden) samt Bokens väg till läsaren och biblioteken. Ett tiotal konstessäer har publicerats liksom otaliga dikter, och han har prisbelönats i novelltävlingar.
- BOKBESTÄLLNING -
Novellsamlingen Lust och Lidande kan beställas via bokrondellen och internetbokhandeln BTJ, Adlibris, Bokus, Bokia m.fl. Den säljs både som storpocket och inbunden med ISBN 978-91-977965-9-0 resp
ISBN 978-91-980588-3-3. Boken kan också beställas direkt från förlaget info@akfeo.se. Förlagspriset exklusive porto är 105 kr för upplagan i mjukband och 130 kr som inbunden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lust och lidande : noveller
  2. +
  3. Tankar som blev dikt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar som blev dikt av Sune Axelsson (kartonnage).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sune Axelsson