Nattliga nejder (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
368
Utgivningsdatum
2021-09-17
Upplaga
1
Förlag
Tristero förlag
Översättare
Theodore Sorel
Originaltitel
Provinces of Night
Dimensioner
205 x 140 x 25 mm
Vikt
520 g
SAB
Hce
ISBN
9789198142679

Nattliga nejder

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2021-09-17
222
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Året är 1952, och gamle E.F. Blood worth är slutligen på väg tillbaka till Ackerman"s Field - ett bortglömt hörn av Tennessee - efter tjugo år ute på väg arna som banjospelande bluesman. Två av hans söner, nu fullvuxna och arga, kommer inte vara där för att välkomna honom: Warren lever ett liv som alkoholiserad kvinnojägare nere i Alabama, och Boyd är i Detroit på jakt efter sin hustrus älskare. Den tredje sonen, Bra dy, är fortfarande kvar, en siare som förhäxar sina fiender med voodoo och som är beredd att göra vad som helst för att förhindra att E.F. träffar hustrun han övergav. Endast Fleming, den gamle mannens sonson, kan se förbi hatet och missämjan, men får med tiden ofrånkomligt lära sig vad bitterhet kostar.

William Gay frambringar en prosa som är lika stämningsfull och frodig som den hemsökta och fuktiga värld den skildrar. Nattliga nejder är en berättelse om våld och försoning, befolkad av karaktärer i en värld som drivs av blodsband lika kvävande som bindande.

Om författaren:

Som med så mycket annat relaterat till William Gay tycks det finnas mer berättelser om honom än fakta. Han föddes 27 oktober eller det är i alla fall datumet hans familj brukade fira honom på. Men själva årtalet har varit starkt ifrågasatt. Han tyckte själv om att säga att han föddes 1941, men vid en tidpunkt backade han några år och 1943 blev därefter del av hans biografi. Men enligt hans yngre bror föddes William 1939. Så där håller det på.

Vad man däremot vet är att han började skriva i femtonårsåldern och att han debuterade först 1998, med romanen The Long Home, när han var i femtiofemårsåldern. Läsare och kritiker blev hänförda. Här var en författare med styrkan hos William Faulkner, Cormac McCarthy, Harry Crews, Barry Hannah, Flannery O'Connor, och ingen hade nånsin hört talas om honom. I fyrtio år hade han arbetat på byggen och som hantverkare och skrivit och läst i avskildhet i Hohenwald, Tennessee.

Under andra halvan av 70-talet blev Gay vän med Cormac McCarthy som just då arbetade på sin roman Suttree. Gay i sin tur höll på med det som senare skulle komma att bli Nattliga nejder (publicerad först 2000), och McCarthy kom att fungera som ett slags informell skuggredaktör för boken. Gay har bland annat mottagit William Peden Award , James A. Michener Memorial Prize, Guggenheim Fellow. 2012 avled William Gay i sin timmerstuga i Hohenwald, Tennessee.

Med Nattliga nejder presenteras William Gay för första gången på svenska.

Pressröster:

"Briljant!" - BIBLIOTEKSTJÄNST

"Saklig, exakt och rytmisk prosa från gamla Södern" - Dagens nyheter

"(William) Gay är, tillsammans med Barry Hannah, Cormac McCarthy, och Harry Crews, en av de fyra ryttarna i den litterära sydststatspokalypsen." - SOUTHERN REVIEW

"Det finns mycket att beundra här: hisnande, stämningsmättad skrivkonst och en mörk, sardonisk humor." - USA TODAY

"Grovkornigt säregen, kusligt gotisk." - NEW YORK TIMES

"Det här är en roman från den gamla skolan. Karaktärerna är verkligen karaktärer. Prosan är gotisk. Och charmen är stor." - SAN DIEGO UNION-TRIBUNE

"En extremt förförisk läsning." - WASHINGTON POST BOOK WORLD

"Gay räds inte att ta sig an det största av alla teman, och han viker heller inte undan inför den storslagna gest som krävs för att manifestera det." - NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

"Författare som Flannery O'Connor eller William Faulkner skulle ha välkomnat Gay som jämlike för att ha skapat karaktärer så insnärjda i familjeträdets rötter." - MINNEAPOLIS STAR TRIBUNE

"(En roman) om hoppets dyrbarhet, drömmarnas ömtålighet, sammanvävt med en rejäl skopa biblisk rättvisa och övertygelsen om att en sydststssläkt kan vara fördömd."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nattliga nejder
  2. +
  3. Mörkret utanför

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mörkret utanför av Cormac McCarthy (häftad).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av William Gay