En enkel uppgradering (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Människoöden i it-världen (del 1)
Antal sidor
359
Utgivningsdatum
2015-12-14
Upplaga
1
Förlag
Fiality Publishing
Dimensioner
236 x 162 x 25 mm
Vikt
761 g
SAB
Hc
ISBN
9789198286304
En enkel uppgradering (inbunden)

En enkel uppgradering

(15 röster)  |  Läs 13 recensioner
Inbunden, Svenska, 2015-12-14
142
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
En enkel uppgradering är den första av fyra spänningsromaner om människor i och omkring it-branschen. Det är en dramatisk historia om hur makt, girighet och jakten på sex påverkar alla inblandade. Även it-branschens många avigsidor som dålig kvalité och bedrägligt beteende spelar viktiga roller.
Det börjar med att bokslutet i ett stort företag visar sig vara felaktigt. Ett av informationssystemen har haft ett allvarligt fel som måste rättas till med en till synes enkel uppgradering. Företaget tvingas starta ett projekt för att byta till den senaste versionen av Facile, som systemet heter.
Jobbet läggs ut på ett konsultbolag lett av miljardären och kvinnotjusaren Sten-Erik Höök. Han utser den unga, vackra före detta modellen Malin Brink till projektledare. Specialister i Indien skall sköta arbetet. Projektet går inte alls som planerat, slutanvändarna är arga och förtvivlade, alla skyller på alla.
Malin mår allt sämre. Hon dras in i en virvel av cynism, pengajakt och maktbegär. Kämpaglöd, entusiasm, flit och vännen Helenes stöd håller henne länge över ytan. Sten-Eriks största skräck är att tappa kontrollen över tillvaron. Hans fifflande med pengar och lirkande med kvinnor gör honom sårbar.
Romanen utspelar sig mestadels i Härjeliden, en liten ort efter Norrlandskusten, men också i städer som Stockholm, New York, Mumbai och Kumla.

Mats Löfström är numera en livsnjutande pensionär efter att ha arbetat fyrtio år i kreativa och ledande roller inom it-branschen. Han bor med sin fru Lena, tre katter, rådjur, rävar och all slags småfågel på Ljusterö i Stockholms skärgård.
Skrivandet, som började på Skrivarakademin 2002, har nu resulterat i debutromanen "En enkel uppgradering". Löfström skriver i en genre han kallar Fiality, "Fiction based on reality" eller verklighetsbaserade historier. Han äger och driver tillsammans med Lena förlaget Fiality Publishing.

På www.fiality.se under fliken Böcker finns rikligt med extramaterial till boken, bland annat en lista med musik, frågor och svar kring specifika it-frågor, en ordlista samt avsnitt som skurits bort under "klippningen" av manus.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En enkel uppgradering
 2. +
 3. Ingrid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ingrid av Mats Löfström (inbunden).

Köp båda 2 för 381 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av En enkel uppgradering. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Initierat och skrämmande om en aktuell bransch
  Kattvän (Arlöv), 18 augusti 2021

  Man häpnar att boken är skriven 2015, två år före #metoo! Träffsäkert beskrivs just sådana övergrepp i en nu så het bransch - leverantörer av digitalisering. Förhoppningsvis har det blivit bättre. Läs och begrunda!

 2. En riktigt dålig bok
  Jan Eriksson, 14 januari 2021

  Temat är intressant och behandlat på ett bra sätt kan det utgöra grund för en bra, och spännande, bok.
  Men denna bok är inte en sådan.
  Man får förståelse för att förlag håller sig med redaktörer. Med en sådan tillhands hade den här boken aldrig givits ut.

  Jag har aldrig tagit mig igenom en sämre bok. Vanligen slutar jag att läsa mycket tidigare. I fallet med denna bok så var jag "tvingad" att läsa den till slut.

 3. Tyvärr sanna rövarhistorier
  Bister47, 27 november 2016

  Författaren har skrivit en habil bok om en svårbegriplig bransch. De rövarhistorier, som författaren själv kallar dem, är tyvärr alltför sanna för den som liksom jag varit verksam inom IT i ett antal decennier. Man skrattar åt en del av dumheterna men det fastnar i halsen när man ser och förstår vilka konsekvenser drygt och dumt ledarskap kan få. Läs den gärna,, den kommer inte att lämna dig oberörd. Och sedan är man ju nyfiken hur det skall gå för Malin och de andra framöver.. Ser fram emot de kommande delaran i trilogin.

 4. Spännande och skrämmande
  Nikita T, 25 oktober 2016

  Har man som jag bakgrund som projektledare inom IT och upplevt det som boken skildrar, inklusive respektlöst ledarskap särskilt av män gentemot kvinnor blir boken extra spännande. Den slutliga hämnden känns lite skruvad och alltför lik Millenium, men annars som sagt en skrämmande bra bild av särskilt huvudpersonen Malin och ärkesvinet Sten-Erik.

 5. Nöjsam läsning om en skrämmande värld
  Evert B, 18 oktober 2016

  Boken är bra och övertygande skriven tycker jag. Huvudpersonen Malin är välgjord liksom en del andra figurer. Kanske litet för många personer som inte fick så personliga konturer. I vilken fall, jag läste den med nöje hela vägen. Och det är en skrämmande men väldigt sann bild hur det kan gå till i en värld där girighet och omoral styr. Rekommenderas!

 6. Underhållande och viktigt om dolda problem
  Alvar 69, 17 oktober 2016

  En riktig bladvändare som på ett fängslande och skrämmande sätt beskriver hur ett till synes enkelt IT-projekt kan gå helt över styr och vad som händer med de inblandade. Den vidrige manlige huvudpersonens unkna kvinnosyn kan verka överdriven, nästan som en karikatyr, men är tyvärr inte alls ovanlig idag. Så som sagt. jag rekommenderar boken, den både oroar och roar.
  En del typografiska fel borde ha kunnat rättas och de drar ner helhetsintrycket till en fyra.

 7. Låter som en skröna men så här ÄR det!!!
  Sigrid Håkansson, 19 september 2016

  Som kvinna som tillbringat en stor del i IT-världen känner jag igen både företeelsen en "enkel" uppgradering och figurerna runt den.

  Roande läsning men också mycket tänkvärd och borde vara till varning för framtidens IT-beslutsfattare.

  Rekommenderas både för soffan och fortbildningen!

  Sigrid, en gammal "hacker"

 8. En uppgradering kanske?
  Elvmo (Stockholm), 25 juli 2016

  Tyvärr så märks inte de eventuella IT- kunskaper/projektledarkunskaper som författaren påstår sig ha i boken. En redaktör hade nog varit bra för att stryka eller föreslå ändringar i texten. Handlingen och den extremt sexistiska tonen känns bara ytterst förlegad och nattstånden. Det är kanske författaren som behöver en uppgradering?
  Om författaren så gärna vill skriva så föreslår jag en privat liten skrivbok, för snälla, bespara oss en eventuellt tänkt fortsättning på den här smörjan.

 9. IT Projektledarens vardag
  Gustav Karlsson, 9 mars 2016

  Jag som projektledare inom IT tycker att boken på ett bra sätt beskriver hur det kan vara att arbeta som Projektledare. Ibland händer det att man efter ett projekt som gick mindre bra anser att det enda felet man gjorde under projektet var att lita på vad projektdeltagarna informerade om vid möten och vad beställaren uttryckte vid projektstart.

  Sen när projektet väl startat och inte går som det ska så är det ju alltid projektledarens ansvar att förklara varför en del projektdeltagar... Läs hela recensionen

 10. Ett IT-drama med hög igenkänningsfaktor
  Anders Ö, 21 januari 2016

  Det finns gott om böcker i miljöer med läkare, advokater och poliser m.m. men få inom IT-världen. Kul grepp att skapa en sådan även om den är något dystopisk, Hög igenkänningsfaktor på mycket av det som beskrivs i boken!

 11. Intressant insyn i IT-världens moralkaos.
  Ulf Karl-Arne Eriksson, 19 januari 2016

  Boken är intressant och utgör ett bra underlag för flera angelägna diskussioner.

  Affärskulturen inom IT-branschen som alltför ofta går ut på att skapa lösningar som gör kunderna "livegna" och som mer går ut på att maximera den egna vinsten i stället för att skapa bra lösningar för kunderna.

  Utnyttjandet av unga ambitiösa medarbetare särskilt kvinnor. Berättelsen här känns något för mörk när det gäller arbetsmiljön och kamratskapet men är ändå tankeväckande.

 12. En bok av vår tid
  Marie Ahlgren, 1 januari 2016

  Detta är den första boken jag läst som utspelar sig i en för mig så välkänd miljö - IT-världen. Nytt och spännande grepp. Men först och främst speglar den konsekvenserna av taffligt maktspel. Läs boken, den bjuder på insikter om varför det ibland går som det inte borde.

 13. Ny och spännande syn på IT-världen
  Barbro Ekman, 28 december 2015

  Denna bok ger en ny, intressant och säkert kontroversiell syn på den för många av oss ganska okända IT-världen och ger, hoppas jag, upphov till heta debatter. Den ger också fin men mörk bild av vad denna värld gör med de människor som arbetar inom den. Det är en bok som alla borde läsa och lära av

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Mats Löfström

 • Maktspel

  Mats Löfström

  När Malin Brink kallas till Sten-Erik Hööks kontor vet hon inte riktigt vad hon ska förvänta sig. Hon har jobbat hårt, lagt ner hela sin själ i arbetet, men att företagets ägare skulle vilja träffa henne personligen hade hon inte väntat sig. Men S...

 • Ingrid

  Mats Löfström

  När Ingrid Karlbergs son dör på operationsbordet är hon inte bara en sörjande mor. Hon är också en framgångsrik affärskvinna som får sitt livs utmaning. Om sjukhuset haft fungerande rutiner och system och använt den it-lösning hennes företag First...