Byn som omvände världen : hur Jan Myrdals Rapport från kinesisk by ändrade bilden av Kina (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2022-03-10
Upplaga
1
Förlag
Oktoberförlaget
Originaltitel
Byn som omvände världen
Dimensioner
210 x 135 x 18 mm
Vikt
425 g
SAB
Noea,Oh
ISBN
9789198583991

Byn som omvände världen : hur Jan Myrdals Rapport från kinesisk by ändrade bilden av Kina

Häftad,  Svenska, 2022-03-10
242
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Förordet

Boken bygger på min avhandling och är mer personlig än brukligt, och den inleds med den resa jag tyckte jag måste göra eftersom författaren och ideologen Jan Myrdal av sina belackare emellanåt fått rykte om sig att han hittade på och emellanåt ljög - varför skulle inte detta kunna gälla även byn Liu Lin. Fanns byn verkligen? Och vad hade byborna sagt - om de funnits? Jag bestämde mig för att ta reda på hur det var genom att göra samma resa som Jan Myrdal bara 42 år senare och till min för våning hittade jag "hans by", den fanns! Och jag stannade i den i fyra dagar.

Under den tiden samtalade med så många jag hann, hade både korta samtal på några meningar och längre samtal med byborna. Det blev 26 personer, som jag intervjuade och av dem var det två som Jan Myrdal hade skrivit om 42 år tidigare. Båda mindes honom tydligt - och de berättade för mig om sig själva och om honom, de sa att han hade återkommit åtta gånger till byn och de var mycket förtjusta i honom och hans fru. De berättade öppet om sina liv, hur det varit då och hur det var nu och om Jan Myrdal. De berättade också om Gun Kessle som strövat omkring och illustrerat allt Jan Myrdal skrivit från Liu Lin.

Tack till Myrdalsällskapets bibliotek och bibliotekspersonal, särskilt Per-Arne Skansen för att jag fått hjälp och tillgång till Myrdals material och till aldrig tidigare publicerade brev och an- teckningar.

Gun Lauritzson
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Byn som omvände världen : hur Jan Myrdals Rapport från kinesisk by ändrade bilden av Kina
  2. +
  3. Var  Mao verkligen ett monster? : det akademiska svaret till Chang och Hallidays Mao Den sanna historien

De som köpt den här boken har ofta också köpt Var Mao verkligen ett monster? : det akademisk... av Gregor Benton, Lin Chun (häftad).

Köp båda 2 för 471 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »