Den trettonde punkarn (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Punkar-trilogin (del 3)
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2022-11-05
Upplaga
1
Förlag
Renegade Publishing
Originaltitel
Den trettonde punkarn
Medarbetare
Jardland, Jalle (red.) / Boström, Janne (form) / Jardland, Robert (form) / Törmä, Stefan "Turbo" (foto) / Wickander, Arne (foto)
Dimensioner
200 x 125 x 15 mm
Vikt
295 g
SAB
Hc
ISBN
9789198690125

Den trettonde punkarn

Häftad,  Svenska, 2022-11-05
185
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Första boken i trilogin, Den tredje punkarn, gavs ut på annat förlag. Den fick Selmapriset 2019. Sammantaget spänner romansviten över 1970-, 80- och 90-talen.

Arne Wickander,
"Tre böcker, 575 sidor, om punkarna från Bollmora. Nån skulle göra det. Nu är det gjort."

Jalle Jardland,
"Nu är den sista delen i trilogin här. Det är med ett visst vemod jag säger "Hej då!" till Arne och de andra karaktärerna. Kanske kan jag hoppas på att det blir som Liftarens guide till galaxen-trilogin som ju består av fem böcker. Så att jag och alla andra får läsa om vad som händer personerna på 00-, och 10-talet."

Under tiden som Arne får fundera över att eventuellt göra en trilogi bestående i fem böcker så får vi nöja oss med tips till aspirerande författare i form av Arne Wickanders illitterata manifest.

- program för att skriva en punkroman
Av Arne Wickander
2. skriv om det du tycker om. skit i det du inte tycker om. låt nån annan skriva om det. en punkroman e ingen bred samtidsskildring. vad dina föräldrar jobbade med, vad dom åt till lunch och vem som vann sm e helt jävla ointressant.

5. ha kul när du skriver. har du en dålig dag? gör nåt annat. gå på en spelning, se en film, tjacka en skiva. skriv imorgon istället. om du inte har roligt, kommer inte läsaren ha det. ingen vill läsa en jävla massa gnäll.

4. fokusera på handling och dialog. håll dom beskrivande delarna korta. en färg, en lukt, en smak. det räcker. texten e en häst, ingen ryttarstaty. den vill röra på sej.

7. skapa intressanta karaktärer. tyck om dom! om du inte gillar dom, kommer ingen annan göra det.

1. beskriv inte personerna. låt dom göra det själva. vrid upp dom och släpp ut dom. du kommer bli förvånad över vad dom kan hitta på. sätt inte upp nåra staket. låt dom hållas. sammanhang e överskattat.

9. krångla inte till det. undvik inskjutna bisatser och svåra ord. en punkroman ska vara lättläst.

8. skjut svenskaläraren. skit i vanlig grammatik och stavning. dopa texten med talspråk, slang och svordomar.

3. undvik utslitet bildspråk. styr bort från klichégroparna. en liknelse ska komma oväntat, som en fyrverkeripjäs genom köksfönstret.

6. du e inte proust. du får inte betalt per sida. sikta på 200 sider, absolut inte mer än 250. en punkroman ska vara som en ramoneslåt.

10. skriv ett tiopunktsprogram med bara nio punkter. alltid retar det nån.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den trettonde punkarn
 2. +
 3. Den tionde punkarn

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den tionde punkarn av Arne Wickander (häftad).

Köp båda 2 för 370 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Arne Wickander

 • Den tionde punkarn

  Arne Wickander

  Proggarna flyttade ut på landet. Raggarna fick förtidspension. På 1980-talet tar punken över. Den växer fram direkt ur betongen. En punkare i varje trappuppgång. Ett punkband i varje höghus. Repningar. Spelningar. En ständig ström av aktivitet och...

 • Den tredje punkarn

  Arne Wickander

  Sjuttiotalet går mot sitt slut och punken sveper över Sverige. Den når även Bollmora, en förort söder om Stockholm. Vännerna Bosse, Arne, Hasse och Lasse låter impulserna styra och gör vad som faller dem in, något som till slut leder till att en a...