Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Läsålder
6-9 år
Utgivningsdatum
2023-09-21
Förlag
Tallbergs Förlag
Illustratör/Fotograf
Klaudia Drabikowska
Dimensioner
20 x 205 x 142 mm
Vikt
235 g
SAB
Hcf
ISBN
9789198771725
Barnet av trä (kartonnage)

Barnet av trä

Kartonnage,  Svenska, 2023-09-21
143
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Barnet av trä Kan levereras innan julafton
Julia är inte som andra flickor. Hennes pappa, Snickaren, skapade henne av en levande träbit. På så sätt fick han den dotter som han så gärna ville ha. Men Julia är egentligen ingen dotter, han är en son. Med hjälp av sin vän Pim byter Julia namn till Erik och börjar leva som en pojke. Klänningar byts mot byxor, långa lockar klipps till kort, stickigt hår.
Snickaren är en förstående pappa, som med mycket kärlek har samtal med sin son och tillsammans testar de sig fram för att gemensamt komma fram till hur de ska förhålla sig till att Julia nu är Erik.

Barnet av trä är en normkreativ bok där att var trans är lika mycket norm som något annat. Det är en berättelse om att växa upp och bygga relationer med en transprocess invävd mellan lekar och vardagsbestyr. En viktig bok som bör finnas på alla förskolor, skolor och bibliotek.

Lukas Renklint föddes 1990 i Stockholm. Han jobbar som lajvpedagog. Lukas egen transprocess har inspirerat till Barnet av trä och han hoppas att boken ska vara ett stöd för unga med liknande tankar, men även för vuxna för att ha bra och öppna samtal med sina barn om vad det innebär att vara trans.

Barnet av trä har hämtat sin form från den klassiska sagan och skildrar med lätthet ett transbarns utforskande av den egna könsidentiteten. Boken har en positiv ton då barnets förälder är stöttande och barnet tillåts att själv vara den som utforskar och dikterar villkor. Språket är enkelt och utan anmärkning. Boken är uppdelad i korta kapitel och Drabikowskas lekfulla och färgglada illustrationer lyfter texten och bidrar till att boken upplevs inbjudande. Barnet av trä är en saga med ett viktigt budskap.
BTJ-häftet nr 19, 2023. Lektör Jenny Kvick-Sandberg
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Barnet av trä
  2. +
  3. Väsens revolution

De som köpt den här boken har ofta också köpt Väsens revolution av Lukas Renklint (inbunden).

Köp båda 2 för 342 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lukas Renklint

  • Väsens revolution

    Lukas Renklint

    Det är skolstart på Grillbyskolan och Dorcas, Javid och Sasha har precis börjat femman. Närde en helt vanlig morgon är på väg till skolan hittarde underliga svampar. De känns som sockervaddoch växer i cirklar.När barnen försöker lösa mysteriet med...