Köpa e-och ljudböcker

För att köpa en nedladdningsbar e- eller ljudbok klickar du på "Ladda ner"-knappen på boksidan.

Då du registrerar ett kort kontrolleras kontokortsuppgifterna genom att 1 krona reserveras. Reservationen släpps automatiskt efter cirka fem bankdagar.

Ditt kortnummer sparas automatiskt för att underlätta vid kommande köp.

Betalning av e- och ljudböcker sker genom kortbetalning och vi tar emot VISA, Mastercard och American Express. Det går även bra att betala med e-kort.

Du kan enkelt ta bort eller byta kort i kassan eller under "Mina sidor" och "Avregistrera betalkort". Nytt kort lägger du till genom att klicka på "Registrera betalkort".

Om du har en Androidtelefon kan du även handla direkt i vår app.

Handla säkert

Läs mer om säker e-handel här.

Ångra och reklamera

Det finns ingen ångerrätt för köp av nedladdningsbara e- och ljudböcker. Du blir informerad och godkänner detta villkor vid köptillfället. För att reklamera en skadad eller defekt bok kontaktar du Kundservice.

Ladda ner och läsa/lyssna

Du kan ladda ner, läsa eller lyssna på en e-eller ljudbok på din dator, läsplatta eller mobiltelefon.  

Dator

Ladda ner och läsa en e-bok

 1. För att kunna läsa en e-bok på din dator behöver du först ladda ner och installera Adobe Digital Editions.

 2. Är det en internationell bok (ej utgiven av svenskt förlag) behöver du även skapa ett Adobe ID då boken är Adobe-krypterad. Läs mer om hur du gör det här. Detta är mycket viktigt för att kunna läsa din bok på andra enheter än just den dator du använder vid nedladdningstillfället.

 3. Ladda ner e-boken till din dator via länken i det kvittomejl du fick i samband med köpet eller via Mina sidor/Digital Bokhylla på Bokus.com. Spara sedan filen på din dator.

 4. Ordna det så att du på datorskärmen ser den nedladdade e-boksfilen och det öppnade Adobe Digital Editions sida vid sida.

 5. För över e-boksfilen till Adobe Digital Editions genom dra-och-släpp ("drag-and-drop") så öppnar sig boken automatiskt så att du kan börja läsa den!

När du är inne på en bok och vill gå tillbaka till översikten för de e-böcker du har i Adobe Digital Editions, klicka på ikonen uppe till vänster med texten "Library". För att läsa en bok, dubbelklicka på omslaget så öppnas boken.

Ladda ner och lyssna på en ljudbok

Så här gör du om du vill lyssna på ljudböcker i din dator:

 1. Ladda ner och installera Itunes (om du inte har det)

 2. Ladda ner ljudboken från Bokus.com

 3. Hitta den ZIP-fil som ljudboken är nedladdad som i utforskaren. Markera ZIP-filen, högerklicka på den och välj "Extrahera alla" och klicka sedan "Extrahera". Kom ihåg var mappen ligger och vad den heter som du extraherar till.

 4. Starta iTunes. Gå in på Arkiv och välj "Lägg till mapp i biblioteket". Välj den mapp där du extraherat alla filer till och klicka "Välj mapp".

 5. Nu finns ljudboken i iTunes och du kan börja lyssna.

Surfplatta/mobiltelefon via Bokusappen

 1. För att läsa eller lyssna på din Surfplatta eller mobiltelefon börjar du med att ladda ner Bokusappen via App Store (Iphone/Ipad) eller Google Play (Android)

 2. Öppna Bokusappen och logga in. Boken du köpt finner du under "Mina böcker".

 3. Ladda ner boken genom att trycka på omslaget. Första gången du ska ladda ner en bok med Adobe-kryptering ställs en fråga om att du ska registrera ditt Adobe-ID, följ bara instruktionerna så fullföljs nedladdningen. Har du inte ett Adobe ID? Skapa ett Adobe ID här.

 4. Klart att börja läsa!

Internationella böcker - Adobe-kryptering (DRM-skyddade böcker)

Böcker som är utgivna av utländska förlag är Adobe-krypterade och du måste ha ett Adobe-ID för att kunna ladda ner och läsa dem. Även vissa svenska böcker kan vara Adobe-krypterade och då gäller samma sak som för de internationella böckerna. Du kan enkelt se vilket kopieringsskydd en bok har i faktarutan på bokens produktsida.

Viktigt att känna till:

 1. E-böcker på Bokus som är kopieringsskyddade med Adobe-kryptering är begränsade till att inte kunna delas med andra. Adobe-medlemskap, ett s.k. Adobe-ID och Adobe-kryptering ser till att dina e-böcker inte är låsta till en viss läsplatta eller dator - de är tilldelade dig genom ditt Adobe-ID. Genom att registrera ditt Adobe-ID i appen bekräftar du att du har rätt att läsa dina köpta böcker som är skyddade med Adobe-kryptering.

 2. En internationell bok med Adobe-kryptering kan laddas ner maximalt 3 gånger. Svenska Adobe-krypterade böcker har inte denna begränsning.

 3. Det Adobe-ID som anges vid första nedladdningen är det Adobe-ID som boken sedan är låst till (för att kunna ladda ner boken en andra och tredje gång måste samma Adobe-ID anges). Vi rekommenderar därför att du endast använder dig av ett enda Adobe-ID. Vi kan inte ändra vilket Adobe-ID en bok är låst till när detta väl är gjort.

 4. Adobe-krypterade (DRM skyddade) böcker stöds på Windows och Mac, men inte på Linux.

Skapa ett Adobe-ID

Skapa eller logga in på ditt Adobe konto: skapa ett Adobe-ID.

För att se ditt aktiva auktoriserade Adobe-ID eller Auktorisera din dator för första gången ber vi dig att följa instruktionen nedan.

 1. Ladda ned ADE här

 2. Starta ADE och klicka på "Help" i menyraden (se till att du befinner dig i biblioteksvyn)

 3. Klicka på "Authorize computer".

 4. Ange ditt Adobe-ID (mailadress/lösenord) eller skapa ett nytt Adobe-ID genom att klicka på länken "Create an Adobe-ID" i samma fönster.

 5. Första gången du laddar ner en Adobe-krypterad bok kommer en dialogruta upp med texten "Authorize Your Computer". Vid rubriken "eBook Vendor" ska det stå "Adobe-ID", fyll därefter i ditt Adobe-ID och lösenordet för det och klicka på "Authorize".

 6. Om du vill se en översikt på de e-böcker du har i Adobe Digital Editions, klicka på ikonen uppe till vänster med texten "Library". För att läsa en bok, dubbelklicka på omslaget så öppnas den.

Viktig punkt för DRM-böcker:

När du i Adobe Digital Editions för första gången öppnar en e-bok som är Adobe-krypterad, se till att datorn auktoriseras med ditt Adobe-ID. Om du väljer att auktorisera datorn utan Adobe-ID kommer du inte kunna ladda ner e-boken igen, inte i Adobe Digital Editions och inte heller någon annanstans.

När du är inne på en bok och vill gå tillbaka till översikten för de e-böcker du har i Adobe Digital Editions, klicka på ikonen uppe till vänster med texten "Library". För att läsa en bok, dubbelklicka på omslaget så öppnas boken.

Vanliga frågor och svar

Kan jag läsa/lyssna offline i Bokusappen?

Ja, det går bra att läsa/lyssna på redan nedladdade böcker, oavsett om du använder iPad/iPhone eller Android.

Jag är bosatt utanför Sverige, kan jag köpa nedladdningsbara e- och ljudböcker på Bokus?

Ja, det finns inga geografiska begränsningar och du kan köpa svenska böcker via Bokus oavsett om du befinner dig i eller utanför Sverige. Beroende på vilket annat land du befinner dig i kan det dock finnas vissa utländska böcker som du inte kan köpa. Detta p.g.a. de regionsbegränsningar som förlagen har satt upp för de utländska böckerna.

Kan jag läsa böcker från Bokus i min Kindle?

Ja, det går bra om boken du köpt är i formatet EPUB med vattenmärke och du först konverterar boken till det Mobi-format som Kindle stödjer. För att konvertera en bok kan du använda dig av programmet Calibre. Det går dock inte att läsa e-böcker som är Adobe-krypterade i en Kindle.

Hur kan jag föra över andra böcker till Bokus?

Det är bara böcker som du köpt via Bokus.com eller via dito.se som du sparar i ditt bibliotek på Mina sidor, som går att läsa i Bokusappen. Det går inte att föra över böcker som du köpt på annat håll.

Hur ändrar jag t.ex. textstorlek och ljusstyrka i Bokusppen?

När du läser en bok kan du se innehållsförteckning, du har möjlighet att snabbt bläddra framåt och bakåt i boken och även ändra textstorlek och ljusstyrka.

Du gör så här: När du har framme texten i en bok, tryck lite lätt mitt på skärmen så kommer ikoner fram högst upp till höger och vänster och även längst ner. När du trycker på ikonerna kan du göra önskade förändringar.

Hur fungerar leveransen och hur laddar jag ner filerna på nytt?

Så snart du har bekräftat ditt köp och din kontokortsbetalning har godkänts så kan du ladda ner e-boken. Du får i samband med köpet en bekräftelse med e-post; spara gärna detta meddelande eftersom det innehåller alla nödvändiga uppgifter om ditt köp samt en länk som möjliggör nedladdning på nytt. Nästa gång du startar applikationen och är uppkopplad mot internet kommer din bok att finnas i ditt bibliotek. Loggar du in på Bokus.com och går in på Mina sidor finns även där en nedladdningslänk så att du kan hämta hem e-boken vid ett senare tillfälle om du föredrar det.

Jag har köpt en bok som syns på Bokus.com men den syns inte i Bokusappen?

 1. Prova att logga ut och in igen i applikationen.
 2. Stäng ner applikationen helt och starta den igen.

Tänk på att böcker med Adobe-kryptering kan dröja ca 1-2 minuter innan de syns i din bokhylla efter att du köpt dem.

Vilken webbläsare kan jag använda vid köp av nedladdningsbara e- och ljudböcker?

Du kan använda vilken webbläsare du vill när du när du ska köpa nedladdningsbara e- och ljudböcker på Bokus.

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej, man kan inte skriva ut e-böcker då deras format förhindrar detta.

Jag har laddat ner en fil som heter URLLink.ascm, vad gör jag nu?

E-boken som du köpt är Adobe-krypterad (DRM skyddad) och om du ska läsa den på en dator använder du programmet Adobe Digital Editions, läs mer här

Format

E-bok

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta,  mobiltelefon, handdator eller på en särskild läsplatta. Storleken för en vanlig roman ligger mellan 250 kB och 1 MB, beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större, normalt upp mot 2-3 MB

E-böcker distribueras i olika format och Bokus använder vi oss av EPUB och PDF.

EPUB är numera standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplatta eller mobiltelefon.

PDF är ett standardformat för digitala dokument och ett vanligt format för e-böcker. PDF är i grund och botten ett statiskt format. Det innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du köper en e-bok som PDF kommer den att lämpa sig främst för läsning i en dator eller i en läs-/surfplatta med stor skärm. Eftersom textstorleken inte kan ökas i en PDF så avråder vi från köp till en enhet med en mindre skärm.

Nedladdningsbar ljudbok

En ljudbok som har överförts till elektroniskt format så att du kan lyssna på den i din dator eller via vår Bokusapp. Storleken för en vanlig roman ligger kring 200 - 300 MB. Det finns stora variationer, det finns de mp3-böcker som bara är kring 10 MB stora och de som är upp mot 500 MB stora eller mer.

Nedladdningstiden påverkas dels av hastigheten i det nät du använder och dels på hur stor boken är. Det kan ta allt mellan 5 till 45 minuter för en normalstor ljudbok. Vi rekommenderar dig att i första hand använda WiFi för nedladdning av ljudböcker eftersom det normalt både är snabbare och mer stabil jämfört med 4G.

Vattenmärkning/vattenstämpel

Varje digital bok som köps via Bokus är unik och får en så kallad vattenstämpel med ditt ordernummer och det är ett sätt skydda upphovsrättsligt material. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och försvårar inte nedladdning eller användning av filen. Kopiering av boken får bara ske för privat bruk och du är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till annan användare. Vattenmärket visar att e- eller ljudboken som laddats ner tillhör dig och finns där för att förhindra förbjuden kopiering och spridning av de digitala böckerna. Skulle din e- eller ljudbok hamna på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan ditt ordernummer tas fram med hjälp av en avkodare. Det blir därmed köparens eget ansvar att boken inte sprids. I gengäld är filen inte krypterad, vilket innebär att den är mycket lättare att ladda ner och hantera, och kan läsas i långt fler programvaror och olika enheter inklusive iPhone- och Android-telefoner.

Adobe-kryptering är ett Digital Rights Management (DRM) kopieringsskydd. Det innebär att du inte kan kopiera och använda filen hur som helst, utan den är knuten till dig som köpare. För att din e-bok ska vara låst till dig personligen och inte till en specifik telefon, läsplatta eller dator krävs det att du har ett Adobe-medlemskap, ett s.k. Adobe-ID. Det är med detta ID som du sedan bekräftar att du är ägare till boken.