Lottens boktips just nu:

Ekstedt grillar / Knep och hemligheter av Niklas Ekstedt – Ljumma kvällar och grillad mat, det är sommarlycka för mig. Nu delar grillexperten Niklas Ekstedt med sig av sina knep och hemligheter vid grillen, jag ser verkligen fram emot utforska den ordentligt och testa de smarriga recepten för att göra grillkvällarna än mer fantastiska.

 • Äntligen får alla hemmakockar verktygen för att lyckas med grillningen. För egentligen är det inte svårt att grilla speciellt inte när du har stjärnkockens knep och hemligheter för att lyckas med mat över öppen eld.Vad är det egentligen för knep och hemligheter en stjärnkock använder sig av för att få till grillningen? Som gör att glöden blir perfekt och maten får den där krispiga ytan och karaktäristiska grillsmaken.Nu delar Niklas Ekstedt med sig av hemligheterna bakom hur han lyckas med matlagning över öppen eld för alla som vill ta sin grillning till nästa nivå. Med mängder av recept på allt från kött till dessert blandade med hans bästa tips och beprövade tekniker finns här något för alla. Det är en framtida modern klassiker som lämpar sig lika bra för nybörjaren som den vana grillmästaren, signerad Sveriges främsta kock över öppen eld.Ekstedt grillar / Knep och hemligheter innehåller råd för alla som vill ta sin grillning till en ny nivå. Med över 50 fantastiska recept för allt från fisk, fågel, kött och de bästa tillbehören är det en framtida modern klassiker som funkar lika bra för nybörjaren som den vana grillaren.

  279

Lisas boktips just nu:

Häng city - Förra årets absoluta favoritbok, alla kategorier. Ett sanslöst äventyr med en perfekt blandning mellan Huckleberry Finn och Populärmusik från Vittula. Har bara superlativ att säga om denna bok! Läs den bara!

 • Häng City

  Mikael Yvesand | Pocket 2022

  "För några år sen öppnade en snabbmatsrestaurang vid systembolaget. De valde det oambitiösa namnet Mat City, vilket ledde till att vi därefter började kalla saker efter dess utmärkande egenskap följt av city. En gång sa Davve till exempel att vi borde åka till diskot på Örnäset eftersom det kommer vara Röv City. Vindstilla kvällar är i regel Mygg City. Vid vårdcentralen bredvid Jocke och Davve ligger Häng City." En sommar utan krav och vuxen närvaro tar sin början. Tristess förträngs med dumdristighet och saknad med obrottslig vänskap. Ett villakvarter i Luleå drabbas av ett fruktansvärt brott, samtidigt som livet rullar på. Med skateboard, cykel, buss. Till stugan, ön, kojan i Häng City. Hur mycket chips tål egentligen en kropp? Varför döljer sig Robert Brännholms styvfarsa Rajje alltid till hälften när man hälsar på? Föddes han bakom ett plank? Mikael Yvesand debuterar med en uppdaterad äventyrsroman där äventyret egentligen är någon annanstans. Den prepubertala jargongen är på kornet, både som läte och den kliande oro den döljer. Häng City är ett stycke tid fångad med en sällsam precision både vad gäller stämningar och miljöer, en debut av det mest originella slag.

  79

Esbjörns boktips just nu:

Historien om Fru Berg - Nordens kanske nu främsta novellist är tillbaka med en äldre novellsamling för första gången tillgänglig på svenska, förtjänstfullt översatt av Marie Lundquist. Man känner igen sig från hennes tidigare böcker: det handlar om utsatta människor, gärna barn, som skrivs fram så ömsint och inkännande att läsarens hjärta nästan brister.

 • Historien om Fru Berg

  Ingvild H Rishøi | Häftad 2023

  Norska Ingvild H. Rishøi har rört otaliga svenska läsare (och kritiker!) till tårar med sina Vinternoveller och Stargate. En julberättelse. Med en säregen litterär kraft, och ofta med barnet i centrum, beskriver Rishøi den sköra kopplingen mellan människor; det gåtfulla, skrämmande och vackra. I dessa fem noveller från 2011 handlar det om att träffa sin första kärlek, om att vara synsk och se tecken, om Janis Joplin, lysmaskar och kortspel. Och om att älska en hamster som heter Fru Berg.Rishøi har under senare år etablerat sig som en av Nordens mest framträdande och älskade författare och är mångfaldigt prisbelönt för sina novellsamlingar, illustrerade barnböcker och nu senast för romandebuten Starg¿ate. En julberättelse. I Historien om Fru Berg får vi åter ta del av den vardagsnära magi och lojalitet mot det utsatta barnets perspektiv som bland annat fått henne att kallas för "en ny Astrid Lindgren".*"... fem tillfällen att ytterligare uppmärksamma allt det som utgör den unika rösten hos denna vidunder¿liga författare."- Björn Kohlström, Tidningen Vi"Med Historien om Fru Berg befäster Ingvild H. Rishøi sin ställning som en av Nordens viktigaste unga prosaförfattare."- Ingrid Elam, Kristianstadsbladet"Ingvild Rishøi liknar inga andra novellister idag... så säker att det är en fröjd."- Vidar Kvalshaug, Aftenposten (NO)"Det här är noveller som lyser."- Anne Cathrine Straume, NRK (NO)

  186

Ellinors boktips just nu:

Lektioner i kemi - Jag kan inte annat än att sälla mig till hyllningskören – den är så bra! Bokens titel gjorde mig tveksam till om den skulle vara något för mig eftersom kemi var långt ifrån ett favoritämne i skolan. Glädjande nog visade den sig inte bara vara en minnesvärd, underhållande och tankeväckande läsupplevelse – den gav mig också äntligen insikt om varför kemi är viktigt, vilket de många timmarna i skolbänken misslyckades med. Lena Endre har gjort ett fantastiskt jobb med att läsa in boken, så jag rekommenderar starkt att lyssna på den.

 • Lektioner i kemi

  Bonnie Garmus | Storpocket 2023

  ÅRETS FÖRFATTARE enligt The British Book Awards 2023ÅRETS FÖRFATTARE HOS WATERSTONES. ÅRETS BOK HOS BARNES & NOBLE. ÅRETS DEBUT HOS GOODREADS. ÅRETS BOK AMAZON."Feministisk kamp på hög nivå, kryddad med mycket humor och intelligens."Aftonbladet, årets bästa böcker"... en riktig smällkaramell till debut. Den är smart, mörk, drabbande och framför allt väldigt underhållande."Göteborgs-Posten, årets bästa böckerElizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och - bisarrt nog - stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning ("ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid") och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.

  129

Martinas boktips just nu:

Bror - En, tyvärr, högaktuell roman som passar lika bra för vuxna som för unga vuxna. Vi får följa fjortonårige Hussein som lever i Alby med gängkriminaliteten runt omkring sig som trappas upp allt mer. Boken är lika spännande som den är skrämmande och ger oss en inblick i hur rekryteringen av unga till de kriminella gängen fungerar. Författaren, som skriver under pseudonym jobbar själv med ungdomar som Hussein och har i sitt skrivande inspirerats av verkliga händelser. Läs den!

 • Bror

  Alex Khourie | Häftad 2023

  "Shit, bror." Han spärrade upp ögonen. "Vem ska du gå i krig med?"Jag hade inte hunnit förbereda ett svar på frågan. Men jag såg på honom. Visste att jag behövde shunos hjälp för att lösa detta. Så jag sa som det var."Alla. Jag ska gå i krig mot alla."Försommarkvällarna är varma i Stockholmsförorten Alby. Fjortonårige Hussein och hans bästa vänner Charbel och Bilal spelar fotboll, kämpar med läxorna, stjäl cyklar och snattar energidryck och chips i närbutiken. Ett ganska vanligt tonårsliv. Samtidigt trappas gängkriget upp runtomkring dem. På torget diskuterar man vem som tagits av polisen, vem som skjutits till döds under natten. Och Hussein har ingen aning om att även hans liv snart kommer att ta en ny vändning. För när man väl klivit över gränsen finns ingen återvändo - eller?Bror är en unik och brännande aktuell roman om att växa upp under svåra förhållanden och tvingas göra saker man inte vill. Men också om broderskap, lojalitet och mod. Författaren Alex Khourie (pseudonym) har under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet och boken är inspirerad av verkligheten."en stark och högaktuell roman för ungdomar och unga vuxna om de unga som dras in i gängkriminalitet och de mekanismer som styr brottslighet, droghandel och skjutningar. (...) Bror är en angelägen och hjärtskärande berättelse om de personer som finns bakom nyhetsrapporteringarnas skjutningar." BTJ

  177

Kristins boktips just nu:

Det blåser på månen - Efter att ha dykt ner bland böcker från när jag var yngre i mitt barndomshem hittade jag till min stora glädje Det blåser på månen och den fick genast flytta hem till vår nuvarande bokhylla.

För alla som precis som jag är svag för klassiker, så är Erik Linklaters hyllade äventyr från 1944 ett måste som högläsningsbok när barnen blir större! Följ med de busiga systrarna Dinah och Dorinda när de ger sig ut på diverse strapatser som bland annat inkluderar en djurparksrymning och en räddningsexpedition av sin egen pappa. Boken är dessutom just nu med i vår Läslovs-kampanj, perfekt att klicka hem inför just läslovet!

 • Det blåser på månen

  Eric Linklater | Inbunden 2021

  En av de stora barnboksklassikerna i ny utgåvaI den engelska staden Medelby uppmanar Major Rytter sina två döttrar att uppföra sig medan han är borta i krig. Det är en önskan som systrarna Dinah och Dorinda omöjligt kan följa. Varje gång de tycker att de uppför sig kommer nämligen en vuxen och säger åt dem att de är olydiga. Snart har de busiga systrarna övertygat en domare om att domslut ska ändras lika ofta som man byter strumpor, de har iscensatt en rymning från den lokala djurparken, och de har gett sig av - tillsammans med en guldpuma och en silverfalk - för att rädda sin pappa från tyrannen i Bombardiet.Det blåser på månen är en av de stora barnboksklassikerna. Ett storslaget äventyr som engagerat och älskats av generationer.ERIC LINKLATER [1899-1974] var en skotsk författare. Hans mest kända bok är Det blåser på månen från 1944, som tilldelades en Carnegie-medalj i kategorin »Årets bästa barnbok« när den kom ut och som över ett halvt sekel senare fortsätter att vara en av de mest populära engelskspråkiga barnböckerna.

  189

Magnus boktips just nu:

Marionetterna: en berättelse om världen som politisk teater av Ingrid Karlberg – Den här boken fascinerade mig från första början. Så mycket för mig ny kunskap om hur de sovjetiska kommunisterna med propagandisten Willi Münzenberg i spetsen under 20- och 30-talet intrigerar och drar i rätt trådar för att nå sina politiska syften i övriga världen. Att Sverige spelade en så viktig roll i detta PR-maskineri är också väldigt spännande. Ingrid Carlberg gör även kopplingar till nutidens påverkanskampanjer, kan vi lära något av historien?

 • "Jag skyndar på stegen och följer instruktionerna. Jag gör det för att jag har ledsnat på hatet, ledsnat på alla lögner och överdrifter som stjäl det mesta av syret. Jag gör det för att jag inte orkar med fler nättroll och säregna uppror. En fråga vill jag besvara innan vi kvävs: Hur hamnade vi här?"Vi lever i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit vardag. Gränsen mellan lögn och sanning blir alltmer diffus och en obskyr propagandametod har växt till ett av de stora hoten mot vår demokrati.Under sin långa karriär som journalist och författare har Ingrid Carlberg granskat många fjärrstyrda påverkanskampanjer med oklara avsändare. I Marionetterna följer hon spåren tillbaka i historien, till mellankrigstidens Berlin och Paris och den fascinerande berättelsen om pr-geniet Willi Münzenberg. På hemligt uppdrag av Lenin och Stalin styrde han en internationell propagandakoncern och etablerade den politiska marionetteater som nu har fått en renässans.Marionetterna är en starkt berörande historia som fångar människorna och dramatiken bakom manipulationerna. Berättelsen ställer det som händer i världen idag i blixtbelysning.

  259

Charlottes boktips just nu:

Jävla karlar - Underbar läsning! Jag är avundsjuk på alla som har denna bok framför sig. Walden har ett underfundigt språk, en kvickhet & en så charmig ton att man blir alldeles förtrollad. Dessutom fastnar man helt och hållet i hans gripande storytelling. Hatten av!

 • Jävla karlar

  Andrev Walden | Inbunden 2023

  "En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant." Julen 1983 skakas en villa i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Som en indian, säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå. Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans. Andrev Walden romandebuterar med en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster, om den långa skuggan av ett mirakel men framför allt om män."Enastående litteratur" Sydsvenskan"Andrev Walden har skrivit en klassiker" Kulturnytt "En hårresande historia, formidabelt framförd jag skulle offra blod för hans formuleringskonst" - Dala-Demokraten "En anmärkningsvärd prestation, Jävla karlar är en debut som bådar väldigt gott" SvD"Walden imponerar stort med sitt omtänksamma berättande och unika filter mot verkligheten" GP "Om det finns något som heter absolut litterärt gehör så har Andrev Walden det, för rakt igenom boken träffar han varenda ton rätt och det är något mycket ovanligt" BTJ"En liten fasetterad pärla" Borås Tidning "Walden får både trivialiteter och vidrigheter att glimra" Aftonbladet

  179