Magnus boktips just nu:

Stig in i 1700-talet!

Jag har länge fascinerats av Carl Michael Bellman, en unik begåvning vars poesi och sånger väcker 1700-talet till liv för oss. Nu har han fått sin definitiva biografi skriven av 1700-talskonnässören Carina Burman. En tjock och rikligt illustrerad bok att njuta länge av i höstmörkret!

 • Bellman : biografin

  Carina Burman

  Staden myllrade omkring honom. Vattenkuskar, soldater och pigor trängdes med grevinnor, tullsnokar och notarier, solen blänkte i kyrkspiror och sabelfästen. Vart man gick anade man hamnens närvaro med saltlukt, höga master och främmande språk. Skalden Carl Michael Bellman (1740-1795) lämnade sällan Stockholm. Men han var en gudabenådad poet, och i sin märkliga sångsamling Fredmans epistlar skapade han en hel värld. Carina Burman har gjort sig känd som stilsäker biograf. Nu skildrar hon Bellman med utgångspunkt i staden, tiden och de kvinnor och män som omgav honom. Bellman. Biografin är den mest omfattande levnadsteckningen som gjorts över Sveriges genom tiderna kanske störste diktare.


Charlottes boktips just nu:

Höstens bästa bok är 1794! Det är kittlande, läskigt, obehagligt, underbart och fascinerande att läsa om det Stockholm som så raffinerat beskrivs och om de karaktärer som vistas där. Både den historiska dräkten såväl som den gripande handlingen är spot on. 

Så för alla er som älskade 1793, här är fortsättningen ni väntat på!

 • 1794

  Niklas Natt Och Dag

  Uppföljaren till succéromanen "1793", som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags "Bellman noir"-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.


Lisas boktips just nu:

Boken Normala människor är många sätt en traditionell pojke möte flicka-roman som påminner om David Nicholls En dag. Marianne och Connell går på gymnasiet och lär känna varandra genom att Connells mamma städar hemma hos Marianne.

Connell som är en av skolans populäraste killar kan dock inte stå upp för sina känslor för Marianne och gör slut. Men när de möts på universitet är rollerna omvända, den coola sportkillen Connell känner sig plötsligt förvirrad och bortkommen medan Marianne stortrivs.

Deras relation fördjupas och sätts samtidigt på hårda prov. Normala människor är en stark roman om kärlek och vänskap och människors förmåga att förändras.  

 • Normala människor

  Sally Rooney | Inbunden 2019

  Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Rooney skildrar livet som det levs just nu. "Normala människor" är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

  Tillfälligt slut

Mikaelas boktips just nu:

Liv Strömquist briljerar igen! 

Den rödaste rosen slår ut är måsteläsning för alla som vill fördjupa sig i kärlekens stora frågor. Som läsare lär man sig hela tiden nya saker och Liv är fenomenal på att kombinera kunskap med sylvass humor. I nya boken får vi ta del av allt från Leonardo DiCaprios relationer till grekiska myter - en härlig blandning helt enkelt. 

 • Den rödaste rosen slår ut

  Liv Strömquist

  Den rödaste rosen slår ut befäster Liv Strömquists roll som vass samhällskritiker och som begåvad konstnär. Therese Eriksson, Svenska Dagbladet...efter att ha läst klart boken om hur synen på kärlek och relationer har förändrats ser man på sin omgivning med lite klarare blick. Det är det som är Liv Strömquists superkraft. Jonna Sima, AftonbladetLeonardo DiCaprio har dejtat femtioelva svinheta baddräktsmodeller men blir aldrig kär i någon. Varför? Beror det på konsumtionssamhället? Narcissism? Biologi? Eller har han bara inte träffat den rätta? Och: börjar vi alla mer och mer bli som Leo? I Den rödaste rosen slår ut undersöker Liv Strömquist hur det går för kärleken i senkapitalismens tid. Med hjälp av Beyoncé, Sören Kierkegaard, smurfarna, sociologisk teori, missnöjda dokusåpadeltagare, Platon och många fler söker hon svar på frågan om varför vi känner så lite. Kan vi styra förälskelse? Och vad är det egentligen som händer när kärlek tar slut? Den rödaste rosen slår ut har lånat sin titel från en dikt av poeten H.D. vars liv präglades av hennes stora fallenhet för förälskelse. Boken berättar också historien om hur Sokrates cockteasade en kille för 2 400 år sedan, funderar över vad som hände när Theseus slutade vara kär i Ariadne, samt lyfter fram historiens allra mest crazy girlfriend: Lord Byrons ex Lady Caroline Lamb. Själv sträckläste jag rubbet. Med sina träffsäkra illustrationer, urklipp och handskrivna texter, sin skarpa research, skoningslösa humor och dagsaktuella hantering av generaliseringstendenser (Ja, jag vet, det gäller inte alla kvinnor, lugna ner er!!!) visar Strömquist än en gång prov på sin briljans. Hon avslöjar samtiden och hon gör det skickligt. Caroline Degerfeldt, BTJ-häftet 19, 2019


Lottens boktips just nu:

Mitt boktips är Mellan oss av Sandra Beijer som är en perfekt skildring av att börja högstadiet och försöka hitta sin identitet. Varför är alla andra så coola och vuxna, hur kan jag också bli det? Måste jag ändra mig helt och hållet eller går det bra att fortsätta vara den jag är? Kanske är de coola också egentligen osäkra?

 • Mellan oss

  Sandra Beijer

  Minna börjar högstadiet med övertygelsen att allt ska bli annorlunda. Hon har fjärmat sig från sin mellanstadiebästis köpt nya skor med klack och bestämt sig för att klättra i status. I sin nya klass blir hon kompis med den utlevande Milou och den tillbakadragna Elin. De delar samma drömmar om popularitet, den första kyssen och en ny vuxnare värld. Men högstadiets komplicerade regler kräver fingertoppskänsla och snart har Minna, Milou och Elin navigerat rakt in i skottlinjen. De slungas ner till botten av hierarkin utan att själva förstå hur det gått till. Minna går in i sig själv och söker tröst i rymdens oändlighet.