Mein lieber Reichskanzler! : Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2015-03-02
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100149109
Mein lieber Reichskanzler! : Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli (e-bok)

Mein lieber Reichskanzler! : Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2015-03-02

Styckköp

79

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Mein Lieber Reichskanzler! Så börjar det brev som Gustaf V hösten 1941 i hemlighet sände till Adolf Hitler för att gratulera Führern till framgångarna på östfronten. Han skrev ned det för hand på Drottningholms slott den 28 oktober 1941.

I "Mein Lieber Reichskanzler" berättar Expressens förre chefredaktör Staffan Thorsell om kontakterna mellan Sverige och Hitlers Rikskansli. Han berättar om bröllopet mellan Gustaf Adolf, arvinge till Sveriges tron, och Sibylla, dotter till hertigen av Sachsen, Koburg och Gotha. SA-män i bruna uniformer kantade bröllopskortegens väg och Hitler gratulerade brudens far, som var morfar till vår nuvarande kung, och som en gång i tiden banade väg för Hitler till Rikskansliet i Berlin. Staffan Thorsell skriver om svenska biskopar, akademiledamöter, officerare och direktörer som slog sig ned i soffan hos Hitler och om Sveriges förhållande till det Tredje riket. Nya dokument berättar om den svenske ärkebiskopen Erling Eidem, som i oktober 1942 via en tysk präst och en SS-man, fick veta precis hur det gick till när judar från hela Europa gasades ihjäl i de förintelseläger som Hitler byggt upp i Polen. De hoppades att den svenske biskopen skulle slå larm och berätta för världen vad som pågick. Han valde att tiga.

"Mein Lieber Reichskanzler!" är resultatet av en djupdykning i svenska, tyska och amerikanska arkiv och bibliotek. Boken är ett viktigt nutidshistoriskt dokument som ger en uppseendeväckande bild av kontakterna mellan Sverige och Tyskland. En bild som många idag inte känner till och som andra gärna vill blunda för.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Mein lieber Reichskanzler! : Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Hyckleriet avklätt!
    Nisse, 29 juli 2023

    Detta är en av dom böcker som verkligen visar på Socialdemokraternas enorma hyckleri, förljugenhet och oförkämdhet under andra världskriget. Allt detta i sken av att Sverige var neutralt, allt bara en stor lögn.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Staffan Thorsell