Paradiset (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
276
Utgivningsdatum
2021-11-12
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Helena Hansson
Originaltitel
Paradise
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
210 x 137 x 22 mm
Vikt
380 g
SAB
Hce
ISBN
9789100197186

Paradiset

(79 röster)  |  Läs 12 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-11-12
239
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Tolvårige Yusuf skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för den oskuldsfulle Yusuf att köpmannen inte alls är Yusufs farbror: i själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Så börjar livets hårda skola för Yusuf. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men drömmaren Yusuf får också en skymt av paradisets portar av eld och vatten.

Paradiset är en mångbottnad, våldsam, vacker och märklig berättelse med ett poetiskt, skirt och avskalat språk, där perspektivet aldrig viker från den unga huvudpersonens sida. Den är fast förankrad i sin tid och sin miljö, en berättelse som ändå - eller just därför - är djupt allmängiltig.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Paradiset
 2. +
 3. Omständigheter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Omständigheter av Annie Ernaux (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Paradiset. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst
  butomusu, 14 juli 2022

  Boken var lättläst, språket fint och handlingen utspelade sig i en miljö jag är nyfiken på. Ändå kändes den rätt ointressant.

 2. Grym verklighetsskildring
  Eva Högkvist (Leksand), 4 juli 2022

  Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah tar med läsaren till en våldsam och vacker skildring av pojken som säljs som slav av sin far. Det är en grym och stark skildring, hela tiden ur pojkens perspektiv. Språket är poetiskt och vackert och bryter mot den grymma verkligheten.

 3. En underbar läsupplevelse
  Inger, 6 juni 2022

  Boken har ett underbart flytande men samtidigt poetiskt språk som drabbar läsaren känslomässigt. Östafrikas historia skildras med ett inifrån perspektiv som ger en upplevelse av hur barn, ungdomar och vuxna har kämpat för en tillvaro de kan finna en dräglig.

 4. Fängslande
  Leeehaaane, 19 maj 2022

  Händelser i en miljö fylld av dramatik och konflikter beskrivs med fängslande driv. Vardagen fängslar lika mycket som äventyren. Starka karaktärer.

 5. Närvarande, överraskande, gastkramande
  Boksvindel, 21 april 2022

  Oväntade förändringar och en huvudperson som reagerar på det som händer på ett (för mig) oförutsägbart sätt. Han är fint skildrad, en lite egen person med en del utmärkande egenskaper - han har lätt för att bli omtyckt och är ovanligt vacker bl a. Spännande bok. Mot slutet är det som att skelettet i samhällssystemet blir blottat och det är mycket skickligt gjort. Att förstå en människas valsituation - en helt annan människa och i ett helt annat samhälle - det är stort att få ta del av.

 6. Vi sprattlar alla i nätet

  Mycket vackert skriven om miljö och människor. Av och om en intelligent, snäll människa som får leva sitt liv i omständigheter som är väldig annorlunda än vår relativt välordnade - välfungerande demokrati. Och man kan ju undra om vi människor är så olika.

 7. Tvivelaktig vänskap
  Agneta Johnsson, 28 mars 2022

  En bra intressant bok men ingav lite obehagskänsla, inte en bok man läser före sovdags. För verklighetsfrämmande för min smak.

 8. Enkelt och klart språk

  En pojkes livssituation som i Europa skulle ses som förfärlig. Han känner dock en viss förnöjsamhet med sin tillvaro trots saknaden efter föräldrar och syskon. Att bli såld som slav av sina föräldrar måste vara en hemsk upplevelse.
  Författarens berättarteknik är fantastisk och ger läsaren en lärdom om andra förhållanden samt ett land som vi vet lite om. Men framförallt Gurhnas språkbruk gör boken till en läsupplevelse.

 9. En historia som lämnar spår
  Lars Bondelind, 5 januari 2022

  Tro inte på förlagets presentation. Det är inte en historia om ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, det är en fascinerande berättelse om ett liv i ett fattigt östafrikanskt samhälle för 100 år sedan, ett samhälle utan mycket andra regler än att leva hedersamt enligt koranen och att finna sig i sin lott. Ett samhälle där en del drar fördel av strukturlösheten och binder människor till sig i livegenskap.
  En historia som flyter oerhört lätt men ändå lämnar djupa spår.

 10. Informativ och intressant läsning.
  Fabbe, 5 januari 2022

  Ett lugnt tempo och ett behagligt språk. Man får en inblick i en värld man sällan läst om samt ur ett perspektiv annorlunda än det vanliga. Boken är intressant och informativ och man dras snabbt in i boken. Dock upplever jag den som aningen distanserad, opersonlig och lite grund för att jag riktigt skall sugas in i boken. Det är ingen bladvändare för mig och jag tror det har att göra med just den biten att man som läsare upplever sig på håll från det som sker, den hade mått bättre av att få v... Läs hela recensionen

 11. En av de bästa
  Anders Frick (Munka Ljungby), 30 december 2021

  böcker jag läst. En fascinerande berättelse, samtidigt en påminnelse och vårt koloniala arv. Ett fantastiskt språk, otroliga miljö- och personskildringar. Svår att lägga ifrån sig. Ser fram emot att läsa ytterligare böcker av Gurnah.

 12. Den långa bedriften.
  Anders Svensson, 27 november 2021

  I texten finns ett milt, varmt ljus som lyser. En stämning och en handling som blir så fin och oväntad.

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Abdulrazak Gurnah