Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
313
Utgivningsdatum
2013-09-02
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
265 x 193 x 35 mm
Vikt
1360 g
SAB
N:k
ISBN
9789113037554

Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)

(239 röster)  |   Läs 51 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-09-02
429
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.

Augustpriset 2013 - Årets svenska fackbok

Motiveringen lyder: "Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt."

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.

Expeditionen. Min kärlekshistoria ges samtidigt ut i två utföranden: en textbok i mjukband och en påkostad illustrerad utgåva med foton, teckningar, kartor och ett omfångsrikt extramaterial.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 51 recensioner av Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva). Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Underbar!
  Sblng, 2 november 2018

  Imponerande bra! Så häftigt med Beas otroliga engagemang. Hon berättar inte bara en bra historia utan bidrar också med ytterligare egna insatser och ett detektivarbete som skulle göra självaste Holmes imponerad.

 2. Mitt favoritämne
  Anita Elisabeth Säll, 7 augusti 2017

  Jag har alltid älskat boken som heter Med örnen mot Polen.
  Så den här boken blev en kär återupplevelse för mej. Älskar boken och är glad för all undersökning och fina bilder.

 3. Mycket lättläst och intressant
  Ulf Arne Schlyter, 27 juni 2017

  Trevligt att läsa en bok med en sådan energi går in för sin uppgift. Hon verkligen sattar allt för att gå till botten med denna misslyckade expeditionen.

 4. Utomordentlig läsupplevelse
  Christer Franzén, 19 april 2017

  Det är sällan en bok inbjuder till sträckläsning, men Bea bjöd på en spännande tur i ett okänt ishav. Lyckades därmed lösa gåtan med Andreexpeditionen så långt det går. Systematiken är beundransvärd. De tre polarfararna lever vidare långt efter avslutad läsning.

 5. Läsupplevelse!
  Gabriella, 21 november 2016

  En fantastisk läsupplevelse! Den bästa jag läst under hela året....ja mer än ett år, flera år! Spännande inblick i en expedition som egentligen var dömd på förhand.

 6. Underbar bok, läs den!
  NinaCarina, 29 mars 2016

  Underbar bok! Lättläst och begriplig. Så spännande att läsa om författarens passion för och besatthet av att försöka hitta svar på frågan varför deltagarna i expeditionen dog. Jag är inte nämnvärt intresserad av denna typ av historia, men jag ville veta ALLT om just denna expedition när jag läste boken.

 7. Fantastisk berättelse om en fascinerande historia
  Ulrika, 18 januari 2016

  Polarexpeditionen i sig fascinerar precis som Bea Uusmas besatthet av att ta reda på svaren på de olösta gåtorna i den. Man slukar boken som en välskriven roman, trots att det ju egentligen är en faktabok. Köper den numera som present till släkt och vänner.

 8. Absolut fantastisk!!
  Anna Persson, 3 november 2015

  Bland de bästa böcker jag har läst. Både spännande och intressant. Bör kompletteras med ett besök på polarmuseet i Gränna.

 9. Fantastisk bok!
  Annika Rydberg, 18 juni 2015

  Att läsa den är som att vara med författaren på den resa som besattheten av Andréexpeditionen innebär. Vilka bilder! Och fascinerande färgprover av is. Att nyanserna kan skifta och vara så olika. Man vill bara åka dit för att se och uppleva med sina egna sinnen.

 10. Swedish history on Spitsbergen !

  This is the real tragic history of Andree and his comrades on Spitsbergen.

  This book gives more information about the whole expedition, from start to finish.
  Mortality cause is also a very interesting chapter of the book.
  Particulars to follow, down to the smallest details.
  The story is written by an expert, searching for the facts.

  Once I have been myself on the spot of departure of 'Örnen' at Dansköa (NW Spitsbergen, Svalbard), very interesting, but the Andree... Läs hela recensionen

 11. En helt fantastisk expedition
  HKH, 16 januari 2015

  En helt fantastisk expedition - både om Beas enorma intresse i Expeditionen och om resan och människorna inolverade! Så snygg bok med foton, teckningar! Jag älskade den och ger den illustrerade utgåvan till alla som inte har läst den i present!

 12. Min expidition
  CaisaFilippa, 9 januari 2015

  Detta blev en ny upplevelse, inte visste jag att jag var intreserad av Andres expidition men med Beas bok vill man ju följa i dessa fotspår. kanske inte till antarktis men till museet i gränna.

 13. Lysande
  Ylva Ytterborn, 28 december 2014

  Denna ljuvliga bok! Ville aldrig att den skulle ta slut. Beas besatthet, och lätta sätt att leda oss genom denna, ger en exceptionell upplevelse. Den rekommenderas starkt.

 14. En kärlekshistoria
  Bernice Jungerts-Elovsson, 16 oktober 2014

  Är man intresserad av denna märkvärdiga historia, ska man läsa denna bok och njuta. Den är lättläst, inte lång och man tänker: hur 17 kunde de vara så naiva och oinformerade! Så.långt från insikt om vad som väntade dem? Ofattbart!

 15. Underbar.
  Sanna Maria (Oskarshamn), 24 september 2014

  Mystik. Passion. Besatthet. Bea Uusma skriver underbart.
  Om man vill läsa om ett äventyr, lära sig ur historien, bli förälskad i författarinnan: Läs!

 16. Sträckläsning
  Lill, 21 september 2014

  Efter att ha lyssnat på Beas sommarprat blev jag helt tagen av hennes berättelse, liksom min 8 årige son. Jag som vanligtvis inte är intresserad av Historia (och som aldrig hört talas om Andrée expeditionen) gick genast in och beställde denna bok. Den var slutsåld och jag har fått vänta länge på den.

  Nu har den äntligen kommit och jag läste ut den på 5!!! timmar. Känns sorligt att den är slut. Det är en otroligt gripande historia och Bea berättar den på ett sätt som gör det enkelt att hänga med. Rekommenderas varmt!!

 17. En bok för allas bokhyllor
  Carina , 10 september 2014

  Underbar. Fascinerande. Engagerande

  Kunde inte lägga ifrån mig boken när jag väl öppnat den. Så levande beskrivet att det känns som om man vore där

 18. Är du intresserad av äventyr
  Lenn, 8 juli 2014

  En mycket lättläst bok skriven m hjärtat av Bea Usman. Läste den på två dagar. Tyvärr så tillförde den inte ngt nytt för mig. Men kan jag kan rekommendera den ändå

 19. Vad skulle det tjäna till?
  Erik Andersson, 3 juni 2014

  "Vad skall det tjäna till", brukade min mamma säga när jag som pojke ville utmana vädrets makter (kyla och snöyra) för att åka in till stan en lördagskväll mitt i vintern och dansa på stadshotellet. Det var kanske mest en fråga sprungen ur en moders ängslan att det skulle hända sonen något farligt. Men när det gäller Andrées expedition till Nordpolen känns frågan verkligen relevant.

  Det är en intressant skildring av de mänskliga drivkrafterna och mångas dårskap. Författaren visar på... Läs hela recensionen

 20. Presentbok
  Margaretha Törnvall, 26 maj 2014

  Vi fick den i julklapp och blev genast fascinerad av Beas syn på André och hans expedition. Nu blev den en fin presentbok.

 21. En ny favorit
  Cissi, 8 april 2014

  Intressant och bra bok, gick inte att lägga ifrån sig utan blev en sträckläsning. Denna vill jag verkligen rekommendera till naturvetenskapligt intresserade.

 22. Märklig besatthet
  Claes Trygger, 7 april 2014

  Författarens besatthet av detta bisarra och redan från början dödsdömda projekt är fascinerande. En minutiös undersökning i bästa brottsplatsundersökarstil. Givetvis skall man köpa utgåvan med bilder - de tillför mycket känsla.

 23. Fantastisk bok!
  Anna J, 31 mars 2014

  Jag köpte den illustrerade versionen och det är jag glad för. Bilderna bidrar verkligen till upplevelsen. Hon är ju illustratör från början, innan hon blev läkare och Polarforskare.

 24. HEEEELT FANTASTISK!
  Mia, 17 mars 2014

  Fantastisk historia med underbar layout. Gjorde först misstaget att köpa textutgåvan, men bytte raskt till den illustrerade. Rekommenderar verkligen att man tar den, de fina bilderna och layouten var en stor del av upplevelsen

 25. Verkligheten överträffar dikten
  Ingemar Trönnér, 11 mars 2014

  En säregen historia som fått en fantastisk beskrivning. Blandningen av torra vetenskapliga fakta och en flytande berättartext, spetsad med en del humor, är helt underbar.

 26. Fantastisk!
  Maggan, 10 mars 2014

  En av dom bästa böcker som jag läst på mycket, mycket länge. Den blev min kärlekshistoria också. När jag läst ut den blev det så tomt på något sätt. Jag ville inte att den skulle ta slut. Bea har verkligen gjort ett mästerverk och bokens blandning av bilder, utdrag ur dagböcker och andra fakta bidrog till att man bara lät sig sugas in i handlingen. Tack Bea!

 27. Otrolig!
  Bertil Åkeson (Limhamn), 10 mars 2014

  En härlig blandning av seriös forskning och äkta kärlek till ämnet. Dessutom en mycket vacker bok med en typografi utöver det vanliga!

 28. fantastisk!
  ACO, 4 mars 2014

  spännande, gripande uppslagsbok/roman. jag gillar den starkt och kommer att läsa den flera gånger samt även som blädder bok framme på bordet!

 29. Spännande!
  Ulrika, 29 januari 2014

  Den var skriven på ett lättsamt sätt och var så spännande att läsa att den tyvärr tog slut alldeles för snabbt!

 30. Den är väl värd att läsa, underhållande och spännande....
  Daniel Strömberg, 23 januari 2014

  Den är väl värd att läsa, underhållande och spännande. Läsaren får verkligen en känsla, hur det är och kan vara, på en polarexpedition.

 31. Väldigt lättläst och spännande bok. Kunde inte sluta...
  Ida , 22 januari 2014

  Väldigt lättläst och spännande bok. Kunde inte sluta läsa och kommer läsa den igen! Tänker ofta på expositionen särskilt när det är kallt ute. Snygg var den också

 32. Mycket läsvärd och intressant, med många fina bilder....
  Marie, 21 januari 2014

  Mycket läsvärd och intressant, med många fina bilder. Kan både sträckläsas men även bara bläddras i och läsa lite här och där.

 33. Hej, boken var helt fantastisk, högsta betyg. Tycks...
  Mats Knutsson, 21 januari 2014

  Hej, boken var helt fantastisk, högsta betyg. Tycks innehålla allt som finns dokumenterat om expeditionen.
  Layouten gör boken mer intressant.

 34. En av de mest fascinerande och gripande böcker jag...
  Roland Lövgren, 21 januari 2014

  En av de mest fascinerande och gripande böcker jag läst på många år! den till alla jag träffar, både nära vänner och i sammanhang där litteratur kommer på tal.

 35. Den illustrerade utgåvan är ett måste. Kommer att...

  Den illustrerade utgåvan är ett måste. Kommer att läsas fler gånger. Märks att hon var illustratör innan hon blev läkare

 36. Spännande läsning om en besatt människas strävan att...
  Jens Haraldsson (Stockholm), 14 januari 2014

  Spännande läsning om en besatt människas strävan att lösa gåtan om polarexpeditionen. Återgivandet av förstahandsbevis gör läsaren till assisterande detektiv!

 37. Jag har egentligen inte tid att läsa så mycket (små...
  Lina, 1 januari 2014

  Jag har egentligen inte tid att läsa så mycket (små barn och allt det där) men när jag väl börjat läsa Expeditionen kunde jag inte lägga den ifrån mig förrän jag läst ut den. Även om jag redan kände till en del om Andréexpeditionen så drevs jag framåt av bokens mysterium: Vad vad det som hände och hur dog de? Det som gjorde boken så unik och rolig att läsa var dock att få ta del av Bea Uusmas egen fascination och besatthet av expeditionen.boken lyckas med att samtidigt ge mig väldigt mycket information och kunskap och att vilja veta mer.

 38. Tack Bea för att du tog oss med på denna fantastiska...
  MARIANNE ALSTERMARK, 24 december 2013

  Tack Bea för att du tog oss med på denna fantastiska resa i tiden! Ditt engagemang gör att man lätt lever sig in i historien, och alla detaljer i listor och kopierade dagböcker gör att man känner sig närvarande - man står vid sidan av dig när du hittar detaljer och reser till Vitön. En fantastisk upplevelse du delar med dig av.

 39. Jag har sett film och läst tidigare bokverk om...
  Thommy Gustavsson, 23 december 2013

  Jag har sett film och läst tidigare bokverk om André-expeditionen. Uusmas bok moderniserar och tillför känsla åt galenskapen som företaget var.

 40. En aning för lättviktig för min smak. Efter att ha...
  Heidi Nystrand, 10 december 2013

  En aning för lättviktig för min smak. Efter att ha läst/hört lovord före läsning blev jag besviken, ärligt talat. Inte medioker men heller inte bra.

 41. En mycket intressant och lättläst bok. Det är inte...
  Ewa H, 2 december 2013

  En mycket intressant och lättläst bok. Det är inte ofta man sträckläser en faktabok, men här hände det. Expeditionen beskrivs på ett mycket tankeväckande sätt.

 42. Det märks att hon älskar denna expedition. Jag...
  Monica Elisabeth Andersson, 26 oktober 2013

  Det märks att hon älskar denna expedition. Jag sträckläste boken. Den går inte att lägga ifrån sig. Fast man vet hur det går för expeditionsmedlemmarna vill man bara fortsätta. Hennes teori om männens slut är nog sanningen. Hon skriver helt fantastiskt. Medryckande och personligt. Hon har fått mig att vilja veta mer.

 43. En inspirerande bok - nu har jag köpt ytterligare 5...
  Marianne cyren Nilsson, 21 oktober 2013

  En inspirerande bok - nu har jag köpt ytterligare 5 böcker om denna hisnande resa. Uusmas teori om vad som hände på Vitön köper jag.
  Dessutom en vacker bok! Läs den!

 44. Mycket intressant, spännande och välgjord bok. När Bea...
  Hans Forsman, 10 oktober 2013

  Mycket intressant, spännande och välgjord bok. När Bea Uusma iscensätter en skallgång på ön Fuglesongen i Ishavet är boken så spännande att det inte går att lägga den ifrån sig. Att försöka hitta Nils Strindbergs (enligt uppgift) från ballongen nedkastade burk på ön vittnar om författarens passion för sitt arbete. Uusmas hypotes om vad som hände vid det tragiska slutet på Vitön är så trovärdig att den mycket väl kan vara den korrekta beskrivningen av händelseförloppet.

 45. Spännande läsning! Underbar bok som är väldigt...
  Liz Ruth Borsing, 9 oktober 2013

  Spännande läsning! Underbar bok som är väldigt speciell. Jag blev så fångad av läsningen att jag tänker åka till Andre museet i Gränna. En bok att rekommendera!

 46. Det som drar ner betyget är formgivningen av boken,...
  hello, 8 oktober 2013

  Det som drar ner betyget är formgivningen av boken, till det priset önskas en formgivning som är överskådlig. Innehållet i boken i brödtexten är mkt intressant även om den hoppas lite. För läsare med problem med migrän och huvudvärk är denna formgivning inte att rekommendera eftersom det blir svårt att koncentrera sig.

 47. Mycket intressant! Detaljerat om deras öde så att det...
  Birgitta Gunolf, 5 oktober 2013

  Mycket intressant! Detaljerat om deras öde så att det blev en tydlig bild av hur det kunde ha gått till på resan.

 48. Helt fantastisk bok!! Jag som nästan aldrig läser...
  Emma Elisabeth Wingqvist, 29 september 2013

  Helt fantastisk bok!! Jag som nästan aldrig läser kunde inte släppa taget om den. Läste klart den på 1 dygn trots en knappt 6 månaders bebis här hemma...

 49. Den blev min kärlekshistoria, jag kunde inte släppa...
  Toussaint, 24 september 2013

  Den blev min kärlekshistoria, jag kunde inte släppa den. Andlöst spännande, trots att jag visste slutet. Annorlunda skriven, spännande, trovärdig, imponerande! Men, jag skulle ha önskat ett sista kapitel, där Bea sammanfattade alla teorier och skrev ihop sin egen teori,, som gällde hela förloppet från Strindbergs död, till Andrées......

 50. Som Polarmann har jeg satt meg inn i denne hist fra...
  Nordmann JEH, 19 september 2013

  Som Polarmann har jeg satt meg inn i denne hist fra tidligere, besøkt Kvitøya fl ganger, og Bea's bok er ett friskt pust i en myteomspunnen historie. Svært godt skrevet, gode referanser, en spennde og nytt layout. Er du intr i polarhistorier så er dette en bok jeg absolutt kan anbefale !

 51. Det är en otroligt bra bok. Den är lättläst, har fina...
  m.a., 18 september 2013

  Det är en otroligt bra bok. Den är lättläst, har fina illustrationer. Mycket intressant med olikfärgade sidor beroende på vad för slags text det är.

Visa alla 51 recensioner

Fler böcker av Bea Uusma

Övrig information

Se Bea Uusma berätta om sin bok och hur det känns att vara nominerad till Augustpriset.