Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Landet utanför (del 3)
Antal sidor
453
Utgivningsdatum
2023-09-29
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Dimensioner
233 x 163 x 33 mm
Vikt
762 g
SAB
Kc.54
ISBN
9789113125428

Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

(56 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-09-29
264
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att "lägga om kursen i de allierades riktning". Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.

Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildras vardagslivet i krigets skugga. Svenskarna går på bio och restaurang som aldrig förr, äktenskap och barnafödande ökar och författarna debatterar om litteraturen har en plikt att göra beredskapstjänst. Samtidigt har krigsåren förändrat Sveriges invånare. Med de danska judarnas flykt hösten 1943 sjunker insikten på allvar in om att nazisterna är på väg att utplåna Europas judar. Det stoppar dock inte Sverige från att exportera järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol. När USA hotar att bomba SKF i Göteborg ställs frågan om svensk neutralitet på sin spets...

Henrik Berggrens egna ord om Landet utanför:
I september kommer sista delen i Landet utanför, min trilogi om Sverige under andra världskriget. Det har varit en lång resa - sex år - som började i frustration. Hur mycket jag än läste om Sverige och kriget kändes det aldrig som jag förstod sammanhangen. Transiteringar, flyktingpolitiken, Zarah Leander, finska vinterkriget, de danska judarna, Raoul Wallenberg, inskränkningarna av tryckfriheten, spionaffärerna, järnmalmen, ransoneringar - allt verkade försiggå i separata historiska rum utan förbindelse med varandra. Därför tog jag det som min uppgift att sätta ihop kriget till en helhet sett ur den tidens svenskars perspektiv. Jag har mer eller mindre levt i det förgångna: följt pressen dag för dag, läst de populära romanerna, sett beredskapsfilmer och jagat brev och dagböcker som gett inblick i hur kriget upplevdes på vardagsnivå. Jag tror att du kommer att bli överraskad av resultatet och säga: "Var det så det hängde ihop? Det hade jag ingen aning om!".
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945
 2. +
 3. Marionetterna : en berättelse om världen som politisk teater

De som köpt den här boken har ofta också köpt Marionetterna : en berättelse om världen som po... av Ingrid Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 523 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ja till denna bok
  Marguerite Wennergren, 29 december 2023

  Fantastiskt att läsa en så ingående skildring av denna tid. Tiden speglas både genom dagböcker och tidskrifter och andra mer övergripande källor vilket gör texten omväxlande och trovärdig. Den är välskriven och lättläst.

 2. Mycket läsvärd
  Hans Karlsson , 30 oktober 2023

  Utsökt bok om Sverige 1943-45.Trevlig blandning av politiska skeenden och livet i Sverige i stort och smått. Berggren skriver en synnerligen lättläst svenska och för mig gav boken en bra insyn i vad som hände under kriget och Sveriges roll i Europa.

 3. Förväntar mig en fin julklapp
  Bengt Ekman, 26 oktober 2023

  Denna bok som avslutar serien kommer mig att ivrigt vänta på julafton! Att hitta ett fint paket under vår gran.

 4. En fantastisk trilogi. Läs den!
  Stig L Grasser, 19 oktober 2023

  Nu har den äntligen kommit! Den sista delen i denna trilogi som behandlar vårt land under krigsåren. Det är en fantastisk bokserie där författaren lagt ner ett mödosamt, gediget och kunnigt arbete¿ och det bästa av allt! I slutet av varje bok finns en litteraturhänvisning som är en dröm för alla oss historieintresserade. Så vad du än gör om du är det minsta intresserad av Sverige under 40-talet! Läs dem

 5. Gärna sett en fortsättning
  Peter T, 16 oktober 2023

  Jag är inne på tredje och sista delen och har haft behållning av samtliga. Man får vara glad att världskriget trots allt tog slut 1945, även om jag gärna läst en fjärde del i serien. För min del fick Berggren gärna fortsätta skriva om efterkrigstiden och hur Sverige växte som industrination i skuggan av kalla kriget.

 6. Viss avmattning
  Björn Westberg, 15 oktober 2023

  Tredje delen inte lika fängslande som de två föregående. Väl mkt tal om omvärlden där det mesta redan är välkänt.

 7. Svergie under förtitalet
  Åke Jansson, 15 oktober 2023

  Alla tre böckerna landet utanför är dom bästa . Böckerna av beskrivningen av sverige under andra världskriget. Bara utförd beskrivning av hur svenskarana levde

 8. Värdefull
  Bersvn, 15 oktober 2023

  Jag har minnen från den tiden. Det är värdefullt för mig att få dessa minnen belysta, i många fall bekräftade i boken.

 9. Köp och läs!
  Harald Fälth, 15 oktober 2023

  Annorlunda och en i alla hänseenden fantastisk bok om en kritiskt period i vår historia. Dessutom påtagligt välskriven och lättläst.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Henrik Berggren