Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
403
Utgivningsdatum
2006-05-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Översättare
Göran Grip
Originalspråk
Engelska
Medarbetare
Theorell, Töres
Dimensioner
240 x 160 x 30 mm
Vikt
700 g
SAB
Vp
ISBN
9789127111929

Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2006-05-01
423
 • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Gener, livsstil och tillgång till sjukvård är inte oviktiga för hälsan, men andra faktorer spelar en större roll - nämligen hur vi lever vårt liv i samhället och hur vi har det på arbetet. Michael Marmot undersöker här sambandet mellan status och hälsa, statussyndromet, och belyser betydelsen av bland annat utbildning, inkomst, föräldrabakgrund och yrke. Utifrån nära tre årtionden av forskning lägger han fram häpnadsväckande bevis för hur subtila skillnader i social position kan leda till viktiga skillnader i hälsa och livslängd, beroende på olika möjligheter att ha kontroll över sitt liv och vara socialt engagerad. Statussyndromet handlar inte om sjukdom för de fattiga och god hälsa för alla andra, utan den handlar om en kontinuerlig variation, en hälsogradient. Redan på 1970-talet började författaren studera de noggrant skiktade brittiska statstjänstemännen i de berömda Whitehallstudierna och fann att sjukdomsfrekvensen ökade ju längre ner man kom på den sociala stegen. Samma företeelse har visat sig finnas runtom i världen, inklusive Sverige. Marmot tar med läsaren på en resa i Europa, till USA och till många fjärran platser när han, varvat med levandegörande exempel och anekdoter, presenterar rikligt med internationell forskning. I boken granskas befolkningar vars hälsa är hårt drabbad, i synnerhet i de tidigare kommunistländerna i Central- och Östeuropa. Här undersöks också befolkningar vars hälsa är anmärkningsvärt god, framför allt den japanska, men också relativt fattiga befolkningar vars goda hälsa tycks strida mot deras brist på pengar, som t.ex. i den indiska delstaten Kerala.

Ett av budskapen är att över en viss nivå av resurser är det vad människor har i jämförelse med andra som är avgörande för hälsan. Betydelsen av pengar, relativ position och makt utforskas. Ett slående exempel är att Oscarsvinnande skådespelare lever i genomsnitt fyra år längre än kollegerna i Hollywood. Stödjande relationer i den privata sfären och graden av tillit och social sammanhållning i samhället är centrala dimensioner för hälsan, men samhällen varierar i hög grad i fråga om hur de uppmuntrar den typ av relationer som kan skydda mot sjukdom.

Eftersom människor är olika kommer det alltid att finnas ojämlikheter, men omfattningen av deras effekter på hälsan går att kontrollera, skriver Marmot. Med denna fängslande bok ger han kunskapsunderlag för handling som leder till bättre hälsa för alla och samtidigt minskade skillnader.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden
 2. +
 3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 522 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läs den!
  Amie Brand, 25 oktober 2017

  Otroligt aktuell och intressant bok. Mycket välskriven och "lättläst". Rekommenderas varmt till alla som är intresserade av hälsa eller samhällsutveckling.

 2. Utmärkt bok som helhet med ett flertal tänkvärda...
  Ulf Joel Eriksson, 22 april 2013

  Utmärkt bok som helhet med ett flertal tänkvärda iakttagelser. Kanske lite vag i definitioner och exakta undersökningsresultat, men författaren har sannolikt rätt i sin huvudtes - social position bestämmer hälsa och livslängd.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Michael Marmot

Övrig information

Sir Michael Marmot är professor i epidemiologi och folkhälsa vid University College London och chef för International Center for Health and Society. Han är även ordförande i WHO:s kommission om sociala bestämningsfaktorer för hälsa och föreläser runtom i världen. År 2004 tilldelades han Balzanpriset för epidemiologi och år 2000 adlades han för sina insatser inom epidemiologin och förståelsen av ojämlikhet i hälsa.